Εικόνες από το μέλλον αποτελούν τα στοιχεία και οι «συστάσεις - λύσεις» που έρχονται από τη Δανία, σημαίνοντας συναγερμό και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Εκθεση του «Περιφερειακού και Δημοτικού Ινστιτούτου Αξιολόγησης», η οποία παρουσιάστηκε προχτές στη Δανία, προτείνεται στους δήμους της χώρας να κλείνουν το ένα σχολείο στα τρία, προκειμένου να βοηθηθούν τα οικονομικά τους! Η προτροπή να κλείσει το 1/3 των σχολείων της χώρας συνοδεύεται από τη «διαπίστωση» ότι 483 σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν κάτω από 200 μαθητές και η λειτουργία τους κρίνεται ...ασύμφορη. «Δεν έχουμε ακόμη υπολογίσει τι σημαίνει αυτό σε χρήματα, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι η σωστή λύση», υποστήριξε ο υπεύθυνος της έρευνας Simon Feilberg.
Αυτό σημαίνει ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα θα συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός μαθητών, που θα στοιβάζεται σε υπεράριθμα τμήματα, ενώ ένα μέρος των μαθητών θα μείνει έξω από το εκπαιδευτικό σύστημα, αφού θα αναγκαστεί να διακόψει το σχολείο. Να σημειωθεί ότι το κλείσιμο του 1/3 των σχολείων προτείνεται σε μια χώρα που αριθμεί το μισό πληθυσμό απ' την Ελλάδα, περίπου 5 εκατομμύρια.
Σα θετικό παράδειγμα προβάλλεται ο δήμος Lolland, όπου στην περίοδο 1998 έως 2008 ο μέσος όρος μαθητών ανά σχολείο αυξήθηκε από 230 σε 289, ενώ ο συνολικός αριθμός των δημοτών μειώθηκε. «Είναι πολλοί οι δήμοι που ακόμη δε τόλμησαν να κλείσουν κάποια σχολεία και αυτό το πληρώνουν αλλιώς», αναφέρεται στην Εκθεση, ενώ σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει το θάνατο των μικρότερων επαρχιακών πόλεων, «η έρευνα δείχνει ότι πριν το σχολείο κλείνουν τα καταστήματα, εξαφανίζονται οι δουλειές και τελευταία τα σχολεία».
Να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα «Καλλικράτης» - η αποκέντρωση, η ευέλικτη λειτουργία της εκπαίδευσης και η μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στους δήμους, στις νομαρχίες και τις περιφέρειες - εφαρμόζεται στη Δανία εδώ και πέντε χρόνια. Ηδη οι εργαζόμενοι πληρώνουν ακόμη περισσότερα για τη μόρφωση των παιδιών τους, τα σχολεία - όπως επιβεβαιώνεται - χωρίζονται σε πρώτης, δεύτερης και τελευταίας κατηγορίας και όσα απ' αυτά δεν εξασφαλίζουν πόρους μέσω επιχειρηματιών και χορηγών οδηγούνται σε λουκέτο, αφού οι δήμοι είναι υπερχρεωμένοι.
ΞΥΠΝΑΤΕ!!! ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ!
ΠΗΓΗ: www.edupame.gr
1 σχόλιο:
Προφανώς, από του χρόνου που η παιδεία (λόγω Καλλικράτη) πηγαίνει στην αυτοδιοίκηση, τέτοια "μέτρα" θα δούμε και στη χώρα μας !
Σίγουρα η πράσινη κυβέρνηση έχει κάποιο ... μάτι στην Δανία !!!
Δημοσίευση σχολίου