Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Προετοιμάζει το σχολείο της αγοράς.


Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ακριβή στοιχεία που φανερώνουν ότι σε ένα μήνα τα σχολεία θα ανοίξουν με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών. Προετοιμάζει γονείς και μαθητές να μην περιμένουν ούτε καν τα αυτονόητα, όπως το να έχουν όλους τους απαραίτητους δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία τους. Στην πραγματικότητα, προετοιμάζει τις συνειδήσεις για να δεχτούν το νέο σχολείο της αγοράς. Προετοιμάζει το έδαφος για να μάθει ο γονιός, αύριο, που το σχολείο του παιδιού του θα ανήκει στον «καλλικράτειο» δήμο, να τρέχει να βρει χορηγούς για να του εξασφαλίζουν π.χ. γυμναστή ή να μάθει ο σύλλογος γονέων να καλεί τους γονείς να πληρώσουν όλοι μαζί π.χ. έναν μαθηματικό να συμπληρώνει ωράριο για δυο και τέσσερις ώρες τη βδομάδα, μπαλώνοντας κενά...
Το άλλο τέχνασμα της κυβέρνησης φέτος είναι να δείξει ως υπεύθυνους για τα κενά ...τους εκπαιδευτικούς που έκαναν αίτηση για συνταξιοδότηση! Λες και δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον υπερδιπλασιασμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης η ίδια η κυβέρνηση και το αντιασφαλιστικό της έγκλημα. Εσπευσε όμως να δώσει στη δημοσιότητα τον αυξημένο αριθμό των εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται, αυτομάτως μόλις έληξε η προθεσμία των σχετικών αιτήσεων, προκειμένου να δείξει ότι τάχα αντιμετωπίζει ένα πρωτόγνωρο - σε σχέση με άλλες χρονιές - πρόβλημα και να αποσπάσει ανοχή για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα σχολεία και προκειμένου οι αντιδράσεις να διαχέονται και να μη χτυπούν τον πραγματικό ένοχο.
Στην πραγματικότητα, καθόλου δε ...στενοχωριέται η κυβέρνηση με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών. Αντίθετα, τις επιδιώκει. Μπορεί τις πρώτες δυο - τρεις χρονιές να υποστεί το κόστος των τεράστιων ελλείψεων στα σχολεία, όμως προοπτικά θα ...«ξεμπερδεύει» πιο γρήγορα με τις γενιές εκείνες των δασκάλων που προτιμούσαν να διδάσκουν τα παιδιά γράμματα μέσα από τα βιβλία, από το να τους μαθαίνουν να σερφάρουν στο ίντερνετ ή να οργανώνουν δραστηριότητες για καλούς καταναλωτές από κοινού με επιχειρήσεις και ΜΚΟ...
Η κυβέρνηση διατείνεται ότι τάχα θα περιορίσει το καθεστώς των αποσπασμένων «ρουσφετάκηδων» εκπαιδευτικών, ότι θα τους αναγκάσει να επιστρέψουν στα σχολεία και ότι θα κάνει ορθολογική κατανομή των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Πρόκειται για υποκρισία! Δικό της δημιούργημα, δημιούργημα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι δεκάδες εκπαιδευτικοί που φαίνονταν π.χ. να υπηρετούν στον Αϊ Στράτη και έπαιρναν τα μόρια της παραμεθορίου, ενώ το νησί δεν είχε παρά έναν - δυο καθηγητές.
Και δεν μπορεί να μιλάει για «εξορθολογισμό» μια κυβέρνηση που νομοθέτησε για τον εκπαιδευτικό αφού πάρει το πτυχίο του να παρακολουθεί άλλο πρόγραμμα για την επάρκεια, μετά να δίνει εξετάσεις, μετά να περνάει περίοδο δοκιμασίας στο σχολείο και μετά να ξανακρίνεται κι αν είναι τυχερός κι έχει κουράγιο ...κατά τα 30 του να αποκτά μόνιμη δουλειά! Εξορθολογισμός θα ήταν να εξασφαλιζόταν ότι ο φοιτητής που σπουδάζει εκπαιδευτικός θα έχει διδαχθεί όλα τα απαραίτητα πριν πάρει το πτυχίο του, θα είχε κάνει την απαιτούμενη πρακτική του πριν το πτυχίο και θα ήταν με το πτυχίο του έτοιμος επιστήμονας παιδαγωγός για να μπει στην τάξη. Ολα τα άλλα είναι ...προετοιμασία για το σχολείο της αγοράς.
 ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

νομίζω ότι είναι καιρός αντί να κλαψουρίζουμε να φτιάξουμε το κρυφό σχολειό στο internet...

μπορεί τα περισσότερα παιδάκια να μην έχουν ιδέα από υπολογιστή αλλά και 3 σε κάθε τάξη αρκούν για να το κάνουν μόδα...

δείτε τι έγινε με το facebook και τι γίνεται με τα forums που γράφουν μαθητές :)P