Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Tι γράφει ο Ριζοσπάστης σήμερα για τον 902

Τα Συγκροτήματα σε (κοινή) δράση
Με πανομοιότυπα σχεδόν σχόλια και ρεπορτάζ συνεχίστηκε και χτες η επίθεση στο ΚΚΕ για την πώληση του ραδιοτηλεοπτικού «902». Μια «σύμπτωση», ωστόσο, που αξίζει να καταγραφεί, είναι ότι δυο εφημερίδες, τα «ΝΕΑ» και η «ΑΥΓΗ», σέρνουν το χορό στη συκοφάντηση του ΚΚΕ, με δημοσιεύματα που ξεπερνάνε κατά πολύ τα όρια της πολιτικής κριτικής, δείχνοντας εμπάθεια για το Κόμμα και μίσος για τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά. Το σημειώνουμε αυτό επειδή ανάλογη ταύτιση ανάμεσα στα συγκροτήματα του Λαμπράκη και του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε και πριν από το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όταν ο ένας αντέγραφε τα «ρεπορτάζ» του άλλου για τον «εμφύλιο που μαίνεται προσυνεδριακά στο Κόμμα», για τους «διαφωνούντες που ξεπαστρεύει η ηγεσία», για την «πίεση που ασκεί η βάση στην ηγεσία να αλλάξει πολιτική». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τα δημοσιεύματά τους παρουσίαζαν το 19ο Συνέδριο σαν το «κύκνειο άσμα» του ΚΚΕ, διανθίζοντας τις προσδοκίες τους αυτές με «αποκλειστικές πληροφορίες» για τα «μαχαίρια που έχουν βγει στον Περισσό», για τις «κόντρες μεταξύ ομάδων στελεχών» και άλλα παρόμοια. Τέτοια «δημοσιογραφική» σαβούρα σέρβιραν προσυνεδριακά στους αναγνώστες τους οι φυλλάδες των αστών, με πρωτομάστορες τα «ΝΕΑ» και την «ΑΥΓΗ». Βέβαια, μετά το Συνέδριο, όταν αποκαλύφθηκε ότι η αντιΚΚΕ βρωμιά τους στεκόταν στον αέρα, επανήλθαν στο γνωστό μοτίβο της αποσιώπησης ή της διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΚΕ, στα λιγοστά ρεπορτάζ που φιλοξενούσαν στις σελίδες τους για το Κόμμα.


***
Τώρα επανέρχονται με «σεντόνια» και ολοσέλιδα ρεπορτάζ, για να πουν ξανά στους αναγνώστες τους ότι το ΚΚΕ λειτουργεί σαν καπιταλιστής, ότι διαπλέκεται με επιχειρηματίες, ότι είναι άπληστος εργοδότης και άλλα παρόμοια. Ολα αυτά για να πλήξουν το ηθικό κύρος του Κόμματος και να πετύχουν ό,τι δεν κατάφεραν «ομού και αντάμα» αστοί και οπορτουνιστές όλα τα προηγούμενα χρόνια, με κορύφωση την υπόθεση «Γερμανός» και τα ψέματα που έγραψαν και είπαν τότε για το Κόμμα. Κατηγορούν για ανηθικότητα το ΚΚΕ αυτοί που έχουν ισοπεδώσει κάθε έννοια ηθικής και δεοντολογίας στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το Κόμμα. Κρύβουν από τον κόσμο ότι αυτό που τους ενοχλεί και τους πειράζει δεν είναι βέβαια το αν το ΚΚΕ πούλησε ή όχι το σταθμό του, αλλά η στρατηγική του Κόμματος, η ίδια η ύπαρξή του, σε μια περίοδο που ανακατεύεται ξανά η σούπα της αναμόρφωσης του συστήματος και θα ήθελαν ένα ΚΚΕ ηθικά ξεπεσμένο στα μάτια του λαού, ανίκανο να συσπειρώνει, να αποκαλύπτει και να πολεμά το ρόλο αστών και οπορτουνιστών. Και επειδή ξέρουν ότι το «κρα» του κόρακα δύσκολα μπορεί να ακουστεί σαν κελάηδισμα στα αυτιά του λαού, ξεπερνούν κάθε όριο σ' αυτά που γράφουν για το ΚΚΕ, με αφορμή την πώληση του «902», ακολουθώντας τη διδαχή του Γκέμπελς «πες πες, κάτι θα μείνει»...
***
Στις μερικές χιλιάδες λέξεις που έχουν γράψει οι αστικές γραφίδες και οι οπορτουνιστές στις εφημερίδες τους, οι απαντήσεις που από την πρώτη ώρα έδωσε το ΚΚΕ είτε αποσιωπούνται, είτε παρουσιάζονται διαστρεβλωμένες και με αποσπασματικότητα. Σκούζουν για τους εργαζόμενους που απολύονται, αλλά δε λένε πως η απόφαση του ΚΚΕ να κλείσει τον «902» ήταν ανακοινωμένη από καιρό και πως αυτό συνεπάγεται αναγκαστικά την απώλεια της εργασίας όσων πρόσφεραν από το μετερίζι του σταθμού. Το ΚΚΕ εξηγεί τώρα ότι επέλεξε την πώληση, προκειμένου όσοι έχασαν ή θα χάσουν τη δουλειά τους να μη μείνουν χωρίς τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις, να μη μείνουν απλήρωτες οι οφειλές του σταθμού στα Ταμεία. Το ΚΚΕ λέει ακόμα ότι η πώληση θα γινόταν αναγκαστικά σε κάποια επιχείριση, αφού στον καπιταλισμό δεν γίνεται να πουλήσεις στο κράτος (εκεί να δεις τι θα έγραφαν για το ΚΚΕ!). Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους θολωμένους αντικομμουνιστές των αστικών συγκροτημάτων και της «ΑΥΓΗΣ», οι οποίοι άλλωστε είναι μαθημένοι στα «δανεικά κι αγύριστα» στις δοσοληψίες τους, ενώ στα ΜΜΕ που ελέγχουν ο εργασιακός Μεσαίωνας έχει εγκατασταθεί προ πολλού. Αρα, αλλού είναι ο καημός του Συγκροτήματος και του «χαλίφη στη θέση του χαλίφη», που μεταλλάσσεται σε ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσει. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, η μετάλλαξη αυτή δεν μπορεί παρά να αντανακλάται και στα Μέσα του...


Π.
Καλύτερα να σιωπήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ
Αποτελεί απίστευτη πρόκληση και απύθμενο θράσος να κάνουν οι του ΣΥΡΙΖΑ και της «Αυγής» μαθήματα ηθικής στο ΚΚΕ με αφορμή την πώληση του «902» που, όπως εξήγησε από την πρώτη στιγμή και με κάθε ειλικρίνεια το Κόμμα, έγινε για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, έστω και αν αυτό στερεί από το ΚΚΕ ένα μέσο επικοινωνίας με το λαό και διάδοσης της πολιτικής του.
Η αδιαφάνεια, οι ίντριγκες, τα πολιτικά παιχνίδια, η διπροσωπία και διγλωσσία, τα οποία προσάπτουν στο ΚΚΕ, είναι δικό τους προνόμιο και δεν πρόκειται να τους το πάρει κανένας. Αυτό ήταν πάντα το ποιόν τους. Αυτό κάνουν απροκάλυπτα σήμερα που συναγελάζονται με τους βιομήχανους στις δεξιώσεις και τις γιορτές του κεφαλαίου, συναντιούνται με εκπροσώπους του ιμπεριαλισμού πίσω από κλειστές πόρτες, αποθεώνουν τον υγιή καπιταλισμό και τους υγιείς επιχειρηματίες (σε λίγο θα πούνε και αριστεροί επιχειρηματίες) και φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ του συστήματος. Που αποθεώνουν την ΕΕ, για να παίρνουν σημαντικά ποσά με τα οποία η ΕΕ χρηματοδοτεί και στηρίζει τα ευρωπαϊκά κόμματα (όπως το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο προεδρείο του οποίου συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ), τα οποία δίνουν όρκους πίστης σε αυτήν.
Αυτό έκαναν και παλιότερα, το 1991, τότε που προσπαθούσαν μαζί με όλα τα μαντρόσκυλα του συστήματος να διαλύσουν το ΚΚΕ, να το μετατρέψουν σε σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα και επειδή δεν τα κατάφεραν προσπάθησαν να το πλήξουν οικονομικά. Το ΚΚΕ και τότε έδωσε τη μάχη για να τα καταφέρει οικονομικά, έστω και αν αναγκάστηκε να κάνει αιματηρές θυσίες. Τις ίδιες θυσίες θα κάνουν και τώρα οι κομμουνιστές, αν χρειαστεί. Δήλωση μετανοίας στο σύστημα ούτε έκαναν ούτε θα κάνουν.
Ας μην κρίνουν, λοιπόν, εξ ιδίων τα αλλότρια, γιατί το ΚΚΕ δεν είναι σαν τα μούτρα τους. Καλά θα κάνουν να το βουλώσουν και να μην κουνάνε το δάχτυλο στο ΚΚΕ, κάνοντας μαθήματα ηθικής. Εχουμε πολλά ράμματα για τη γούνα τους, για τα έργα και τις ημέρες τους, το τι κάνανε και τι λέγανε το 1991, όταν προσπαθούσαν να διαλύσουν το ΚΚΕ και να το πλήξουν με κάθε τρόπο.


Με ύφος εισαγγελέα ο Παπαδημούλης
Με ύφος εισαγγελέα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ζήτησε τις προάλλες (ρ/σ «Κόκκινο») από το ΚΚΕ «πλήρη διαφάνεια και πλήρεις εξηγήσεις» για την πώληση του «902». Είπε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι τις χρωστούν πριν από όλα στον κόσμο του ΚΚΕ. Δεν είναι νοητό να ακολουθεί η Αριστερά, σε τέτοια θέματα που σχετίζονται με απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, δύο μέτρα και δύο σταθμά». Ο Δ. Παπαδημούλης είναι ο τελευταίος που δικαιούται να διεκδικεί λόγο για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τον κόσμο του. Το σημερινό σινάφι του είναι που έφτυσε κατάμουτρα αυτόν τον κόσμο, όταν προσπάθησε από τα μέσα να διαλύσει το Κόμμα το 1991. Για τα μαθήματα ηθικής που πάει να παραδώσει στο ΚΚΕ, του λέμε ότι είναι κακό πράγμα να μπερδεύει τον ίσκιο με το μπόι του. Οσο για τα επιχειρήματα με τα οποία προσπαθεί να χτυπήσει το ΚΚΕ, τον ενημερώνουμε ότι άργησε. Τον πρόλαβαν οι εφημερίδες των μεγαλοεκδοτών, με τους οποίους συναντάται ο αρχηγός του κεκλεισμένων των θυρών, η Χρυσή Αυγή και ο Τζήμερος της «Δημιουργίας Ξανά»..


Ποιοι μιλάνε για αυτοεξευτελισμό!
Η απόφαση για το κλείσιμο του «902» ήταν η βροχή που έβγαλε έξω από τις τρύπες τους διάφορους γυμνοσάλιαγκες πάσης φύσεως. Ολοι όσοι πολεμάνε με λύσσα το ΚΚΕ και τις θέσεις του, τώρα βγήκαν στα κεραμίδια, νομίζοντας ότι μπορούν να σπιλώσουν το ηθικό κύρος του Κόμματος, να πείσουν ότι τάχα «είναι όλοι ίδιοι», ότι «το ΚΚΕ είναι συστημικό» και άλλα. Πρώτο βιολί σε αυτήν την επίθεση η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», του γνωστού ομίλου. Μάλιστα έφτασε στο σημείο η εφημερίδα να έχει ολόκληρη σελίδα αφιερωμένη στην απόφαση της ΚΕ για το κλείσιμο του «902», τη στιγμή που καθημερινά δε γράφει ούτε αράδα για την πολιτική δράση του ΚΚΕ! Επιβεβαιώνει το ρόλο του το συγκεκριμένο έντυπο, που μαζί με τα υπόλοιπα αστικά και οπορτουνιστικά ΜΜΕ έχουν εκπαιδευτεί από τη μία στο θάψιμο της πολιτικής πρότασης και της καθημερινής δράσης του ΚΚΕ και από την άλλη στη διαστρέβλωση, στο ψέμα και την προβοκάτσια ενάντια στο Κόμμα.
Τη δουλειά τους κάνουν σαν εργαλεία χειραγώγησης στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων και αστικών ή οπορτουνιστικών κομμάτων. Γι' αυτό φτιάχτηκαν και λειτουργούν. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να μιλούν για «αυτοεξευτελισμό του ΚΚΕ». Ποιοι; Αυτοί που από τις σελίδες τους καλούσαν σε υποταγή στον καταχτητή. Να για παράδειγμα τι έγραφε ο πρόγονος των σημερινών «ΝΕΩΝ», τα «Αθηναϊκά Νέα», την 2η Ιούνη 1941: «...Λησμονούντες ότι από της πρώτης στιγμής οι Γερμανοί μας εφέρθησαν ως φίλοι, ότι δεν μας προσέβαλαν εις τίποτε. Οτι αντιθέτως, μας εβοήθησαν εις όλα, ότι μας συνέδραμαν εις όλα, ότι απεδέσμευσαν τρόφιμα που ήσαν λεία πολέμου, ότι εργάζονται διά να αποκαταστήσουν τας συγκοινωνίας μας, ότι μας έδωσαν τας ύλας που χρειαζόμεθα, διά να επικοινωνήσωμεν μετά των επαρχιών. Οι άνθρωποι, που ελησμόνησαν τας υπηρεσίας αυτάς, δεν είναι Ελληνες. Είναι ή πεπωρωμένοι άνθρωποι ή όργανα των ξένων».
Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι, με αφορμή το κλείσιμο του «902», θα κόψουν τους δεσμούς του Κόμματος με την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία. Θα ήθελαν ένα ΚΚΕ του χεριού τους, αλλά δεν τους γίνεται και δε θα τους γίνει το χατίρι. Οι κακόβουλες επιθέσεις σε βάρος του ΚΚΕ δε θα πρέπει να σκεπάσουν τα δεκάδες μηνύματα από φίλους του Κόμματος και του «902», από απλούς ανθρώπους καλής θέλησης που εκφράζουν την κατανόησή τους για την απόφαση αυτή που πήρε το Κόμμα και επιθυμούν να συμβάλουν με προτάσεις για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί το κενό που αφήνει η έλλειψη του «902» ραδιόφωνο-τηλεόραση στην ενημέρωση των εργαζομένων. Με όλους αυτούς θα βρεθούμε μαζί και θα συζητήσουμε ως Κόμμα για τους τρόπους να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, να διαδοθεί η πολιτική και ιδεολογία του ΚΚΕ, μέσω του «Ριζοσπάστη», του «902.gr», της ζωντανής επαφής και συζήτησης με τους ανθρώπους του μόχθου.


Α. Γ.
Η ΕΣΗΕΑ υπηρετεί τη συκοφαντία και τη λασπολογία
Ανακοίνωση για τη στάση της πλειοψηφίας απέναντι στο ταξικό κίνημα και στο ΚΚΕ, με αφορμή την πώληση του «902»
Ανακοίνωση για την κατάπτυστη επίθεση που εξαπέλυσε στο ταξικό κίνημα και στο ΚΚΕ η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την πώληση του «902», εξέδωσε η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου. Σ' αυτή σημειώνει: «Η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ προχώρησε σε μια ανακοίνωση λίβελο για την πώληση του «902», ενάντια στο ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα, παρ' ότι το ΚΚΕ με ολοκληρωμένο τρόπο ανακοίνωσε τους λόγους που το αναγκάζουν να στερηθεί ένα ΜΜΕ, συνεπή υπερασπιστή των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.
Παρ' όλα αυτά η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ βρήκε το ηθικό ανάστημα να μιλήσει για το ηθικό κύρος του ΚΚΕ που πλήττεται με την απόφαση αυτή. Εφτασε δε στο σημείο, τσουβαλιάζοντας το κόμμα της εργατικής τάξης με τους καπιταλιστές που κλείνουν τις επιχειρήσεις και τις μεταφέρουν όπου έχει περισσότερο κέρδος, λέγοντας ότι "όλοι ίδιοι είναι". Κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Αυτή η ηγεσία, που υποκλίνεται στα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα των καπιταλιστών υπηρετώντας τα κέρδη τους από όποια θέση βρεθεί, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο κυβερνητικός διαχειριστής, τώρα νομίζει πως άρπαξε την ευκαιρία για να χύσει το αντικομμουνιστικό δηλητήριο και να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των συμφερόντων των εργαζομένων στον Τύπο.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο, και όχι μόνο, σας γνωρίζουν καλά. Νομίζετε, ότι με τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνετε για τους εργαζόμενους του "902" θα γίνετε πιστευτοί, θα τους παραπλανήσετε και θα τους στρέψετε ενάντια στο ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ. Θα τους εγκλωβίσετε στην άλλη διαχείριση που εσείς ως ηγεσία πρωτοστατείτε.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τύπου και του Χαρτιού και γενικότερα οι εργαζόμενοι μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα, έχουν βγάλει πείρα και γνωρίζουν ότι όλα αυτά τα χρόνια είχαν δίπλα τους τον "902", που πρόβαλε ολοκληρωμένα τα αιτήματά τους. Τους αγώνες τους για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους. Αυτό γινόταν, γιατί ο "902" ήταν ΜΜΕ του ΚΚΕ. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το ξεχάσει.
Το μεγάλο κενό που αφήνει η πώληση του "902" για τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα, το ταξικό κίνημα στον Τύπο και το Χαρτί, αλλά και γενικότερα, θα πάρει πρόσθετα μέτρα να το καλύψει. Η συκοφαντία και η λασπολογία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, νέου και παλιού, που η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ υπηρετεί, δε θα περάσει. Οι εργαζόμενοι σας έχουν πάρει χαμπάρι και σύντομα θα σας δώσουν την απάντηση που χρειάζεστε».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «902»
Συνεχίζουμε τον αγώνα, θα καλύψουμε το κενό
Ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει και σήμερα σχόλια που αναρτήθηκαν στο portal του «902.gr»
Εργαζόμενοι στον «902» δίνουν τη δική τους απάντηση σε όσους παριστάνουν τους «φίλους» τους και στο όνομά τους επιχειρούν να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ. Τα σχόλιά τους αναρτώνται στο portal του 902 και αποσπάσματά τους αναδημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης».
-- Η Κατερίνα Αρνοκούρου, δημοσιογράφος του «902», γράφει: «Ορισμένοι που τώρα το παίζουν έκπληκτοι και οργισμένοι για τον "902" είναι οι ίδιοι που όλα αυτά τα χρόνια "έσκιζαν τα ρούχα τους" για το μη ποιοτικό πρόγραμμα του σταθμού, για τα telemarketing, για τον "στενά κομματικό σταθμό". Είναι αυτοί που τους ενοχλούσε η φωνή και η εικόνα του "902" (...) Είναι αυτοί που φοβούνται και τρέμουν στην ιδέα ότι ο λαός κάποτε θα σηκώσει κεφάλι και θα διεκδικήσει καλύτερες μέρες για τον ίδιο. Θα διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει, θα διεκδικήσει τη δικιά του εξουσία. Και το ΚΚΕ θα είναι μπροστάρης σε αυτή την πάλη. Γι' αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε. Δεν τους κάνουμε τη χάρη!».
-- Η Γιούλη Ασημακοπούλου, δημοσιογράφος του «902» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κροκοδείλια δάκρυα βλέπουμε τις τελευταίες μέρες για την πώληση του "902", η οποία αξιοποιείται από διάφορες πλευρές για το χτύπημα του ΚΚΕ. Επανέρχονται γνωστά επιχειρήματα όπως ότι "το ΚΚΕ τα ίδια με τους άλλους κάνει" (...) Το ΚΚΕ δεν κάνει τα ίδια έτσι κι αλλιώς και επιπλέον δεν τα κάνει κατ' επιλογήν. Προχώρησε σε αυτή την απόφαση, ακριβώς γιατί δε μπορούσε να κάνει αλλιώς (...) και είχε το θάρρος να το δηλώσει εξαρχής αλλά και να το παλέψει τα τέσσερα χρόνια της κρίσης αναζητώντας μία εναλλακτική λύση (...) Ο σταθμός του "902" ήταν πάντα του ΚΚΕ και λειτουργούσε μέσα από τη συνεχή χρηματοδότηση του ΚΚΕ, την ακούραστη δουλειά των εργαζομένων, την αυταπάρνηση των μελών, των οπαδών και τη στήριξη του λαού και των εργαζομένων, που για αυτό είχαν και την πρώτη θέση στο πρόγραμμα του σταθμού».
-- Η Μαριλένα Φράγκου, εργαζόμενη στον «902» τονίζει: «Για τα λίγα, σε σχέση με άλλους συντρόφους, χρόνια που υπηρέτησα το Κόμμα από τη χρέωση αυτή νιώθω εξαιρετικά υπερήφανη (...) που έβαλα ένα τόσο δα λιθαράκι στην ανάδειξη των προβλημάτων της εργατικής τάξης (...) Αυτές τις μέρες που ξέσπασε ακόμη ένας άθλιος πόλεμος σε βάρος του Κόμματός μας, με αφορμή την πώληση του "902", δίπλα στην περηφάνια ήρθε να σταθεί και το πείσμα. Το πείσμα να συνεχίσω με ακόμη περισσότερες δυνάμεις τη μάχη που δίνει κάθε μέλος του Κόμματός μας (...) Οσο όμως είμαι υπερήφανη και πεισμωμένη, άλλο τόσο είμαι κι εξοργισμένη. Για όλους αυτούς που δήθεν "κόπτονται" για τον "902" και τους εργαζόμενούς του (...) Πού είναι αυτοί όταν οι εργάτες απεργούν, όταν διεκδικούν, όταν βγαίνουν στο δρόμο και απαιτούν τα δικαιώματά τους; (...) Σας το επιστρέφουμε το ενδιαφέρον σας, δε θα πάρουμε. Είναι υποκριτικό (...) Αυτό που σας νοιάζει είναι να χτυπήσετε το Κόμμα μας. Σας το λέμε ξεκάθαρα λοιπόν: Δε θα σας περάσει!».
Βαστάζοι του αστικού Τύπου
Νερό στο μύλο της νέας επίθεσης στο ΚΚΕ με αφορμή τον «902» έσπευσε πρόθυμα να ρίξει η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εκδίδοντας μια απαράδεκτη ανακοίνωση, φτάνοντας ακόμη και στα όρια της χυδαιότητας. Η ανακοίνωση αυτή, που αποτελεί αναπαραγωγή του δημοσιεύματος της απογευματινής εφημερίδας του ΔΟΛ, με σχόλια ίδιας κατεύθυνσης και περιεχομένου με αυτά που γράφτηκαν στην ΑΥΓΗ, ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποκριτικά εκφράζουν τη θλίψη τους γιατί «το ΚΚΕ μένει πλέον χωρίς τηλεοπτικό σταθμό και ραδιόφωνο», για να ρίξουν το δηλητήριό τους: «Αυτή η θλιβερή είδηση υπογραμμίζει ότι το ΚΚΕ, ως εργοδότης, χάνει οριστικά την ηθική ανωτερότητά του, που διατηρούσε έναντι των αντιπάλων του, τουλάχιστον μέχρι το μνημόνιο»! Και αναπαράγοντας όσα λένε τα διάφορα «παπαγαλάκια» όλων των αποχρώσεων με τις βρωμιές που εξαπολύουν, κατηγορούν το ΚΚΕ ότι «τα ίδια κάνει» και αυτό «μεταφράζεται στην κοινωνία πως "όλοι το ίδιο είμαστε" και ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, που αντιμετωπίζουν με αναλγησία την κρίση στα ΜΜΕ»!
Γνωρίζουν πολύ καλά όλοι αυτοί που απαρτίζουν την πλειοψηφία, ότι ο «Ριζοσπάστης» και ο «902» δεν είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις και το ΚΚΕ δεν είναι εργοδότης. Ομως σκόπιμα το παρακάμπτουν. Οχι μόνο για να επιτεθούν πολιτικά στο ΚΚΕ, αλλά κυρίως για να στηρίξουν με αυτόν το χυδαίο τρόπο τους μεγαλοεπιχειρηματίες του Τύπου και των ΜΜΕ, που τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει πάνω από 40% τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους, έχουν επιβάλει σε όλους -όσους έχουν απομείνει- ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών που φτάνουν μέχρι και 60% και ετοιμάζονται τώρα για το νέο κύμα επίθεσης, με στόχο να ξεμπερδεύουν με τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε «μπλοκάκηδες - ελευθεροεπαγγελματίες». Ολα αυτά έχουν γίνει με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΑ. Και αυτό δεν μπορούν να το κρύψουν με τίποτα. Πρόκειται γι' αυτές τις παρατάξεις που ως βασικό στόχο έχουν να ελέγχουν και να εκτονώνουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και να αθωώνουν τον ταξικό αντίπαλο με «αντιτροϊκανή» και «αντιμνημονιακή» φρασεολογία. Που περιορίζουν τους όποιους αγώνες αναγκάζονται από τα πράγματα και από την πίεση «από τα κάτω» να αποφασίζουν, πάντα ξεκομμένους και αποσπασματικούς και σε ένα στενό συντεχνιακό πλαίσιο, με κύριο αίτημα την «εξαίρεση» από μέτρα που τσακίζουν ολόκληρο το λαό. Στηρίζοντας έτσι και με αυτόν τον τρόπο όσους και όσες από τις εφημερίδες και τους σταθμούς καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό και ζητούν το τσάκισμα του εργατικού κινήματος.
Είναι αυτές οι παρατάξεις που στηρίζουν με τη στάση τους το σύστημα των αστικών Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία αποπροσανατολίζουν το λαό, εξαπατούν και γενικά προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, να την περιορίζουν σε ανώδυνα για το κεφάλαιο και την εξουσία του πλαίσια. Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, με ευθύνη των εκάστοτε πλειοψηφιών της, διαχρονικά αποτελούσε και αποτελεί μέρος αυτού του συστήματος. Γι' αυτό κάλυπτε και καλύπτει το αμαρτωλό «επικοινωνιακό» κύκλωμα που δε διαχωρίζει τη δημοσιογραφία από τις δημόσιες σχέσεις. Γι' αυτό κρατά στους κόλπους της ως μέλη μεγαλοεκδότες και επιχειρηματίες του Τύπου, διευθυντικά στελέχη κ.ά., ενώ την ίδια ώρα κλείνει κατάμουτρα την πόρτα σε εκατοντάδες που αναγκάζονται να δουλεύουν ως «μπλοκάκηδες» σε εφημερίδες και σταθμούς, αλλά και στα διαδικτυακά Μέσα. Γι' αυτό και η κραυγαλέα υπονομευτική στάση τους σε «μάχες» στα μεγάλα συγκροτήματα, οι οποίες επιβάλλονταν «από τα κάτω», αλλά έπρεπε πάση θυσία να αποτύχουν, γιατί η έκβασή τους σηματοδοτούσε γενικότερες αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο. Αυτοί είναι που, χωρίς καμία αιδώ, επιχειρούν να δώσουν μαθήματα ηθικής στο ΚΚΕ. Γνωρίζουν τι κάνουν. Η επέλαση της αντιλαϊκής βαρβαρότητας δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με τον αυταρχισμό, τη βία και την καταστολή και βέβαια τον αντικομμουνισμό. Ο καθείς στο ρόλο του...


Του
Παναγιώτη ΡΑΜΜΟΥ*
* Ο Π. Ράμμος είναι μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: