«Υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των κρατών - μελών ως προς την ανάγκη μιας μεγαλύτερης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στα συστήματα εκπαίδευσης και/ή επαγγελματικής κατάρτισης και στη διαμόρφωση των πολιτικών εκπαίδευσης για να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αγοράς και οι τοπικές συνθήκες, με τη μορφή π.χ. της ενθάρρυνσης της συνεργασίας των επιχειρήσεων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και την ενσωμάτωση της συνεχούς κατάρτισης από τις επιχειρήσεις στα στρατηγικά τους σχέδια. Μεταξύ των συγκεκριμένων βελτιώσεων των συστημάτων κατάρτισης έγιναν και οι ακόλουθες προτάσεις: - Η μετάβαση από το εκπαιδευτικό σύστημα στην εργασία θα πρέπει να διευκολυνθεί μέσω μιας πρακτικότερης κατάρτισης και μαθητείας και εξασφαλίζοντας ένα υψηλότερο κατώτερο επίπεδο πριν από την αποχώρηση από τα εκπαιδευτικά συστήματα».
«Η Λευκή Βίβλος» (Κεφ. 7 Προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης) - Ειδική Εκδοση του «Ριζοσπάστη», 1994.
***
Παιδιά χωρίς δικαίωμα στη μόρφωση, ευάγωγα στην εκμετάλλευση. Ανήλικοι που θα πηγαίνουν σχολείο κι αντί για γνώση θα αποκτούν πρόσκαιρες δεξιότητες, θα δουλεύουν σε επιχειρήσεις για 9 ευρώ τη μέρα από τα 16. Εκπαιδευτικοί περισσεύματα της «αγοράς εργασίας». Ανθρωποι αναλώσιμα υλικά της καπιταλιστικής οικονομίας. Λεηλασία του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου.
Είναι τα σημεία κλειδιά του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση για το νέο Λύκειο και την Τεχνική Εκπαίδευση. Αξιοποιώντας την οικονομική κρίση αποσύρει κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες, υλοποιεί προειλημμένες αποφάσεις που πάρθηκαν στα όργανα της ΕΕ. Πρόκειται για ένα μαζικό έγκλημα σε βάρος των παιδιών της εργατικής τάξης με σκοπό να παράγει ένα πολυδιασπασμένο εργατικό δυναμικό που θα ξεπουλάει φτηνά τη δύναμη και τη συνείδησή του και συγχρόνως να επιλέγει τους λίγους «που τα 'χουν», την ελίτ, να διαχειρίζεται το σύστημα για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το υπουργείο Παιδείας δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο. Οι, μέχρι τώρα, διαρροές για το νομοσχέδιο (σ.σ. μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα) από κύκλους του υπουργείου των σχολικών προγραμμάτων και οι δημόσιες τοποθετήσεις του υφυπουργού Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, καθιστούν σαφές ότι το «νέο» σχολείο θα είναι πιο ταξικό από ποτέ, καθώς προβλέπει:
1. ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
Οι μαθητές του Λυκείου θα δίνουν τέσσερις φορές πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Οι πρώτες τρεις θα είναι από τάξη σε τάξη (από την Α' Λυκείου στη Β', από τη Β' στη Γ', στη Γ' μία για να πάρουν απολυτήριο και μία για να περάσουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση). Ο απολυτήριος βαθμός από την Α' Λυκείου θα μετράει για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για την Α' Λυκείου ο απολυτήριος βαθμός θα έχει 0,5 συντελεστή. Για τη Β' Λυκείου ο απολυτήριος βαθμός θα έχει 0,7 συντελεστή. Για τη Γ' Λυκείου ο απολυτήριος βαθμός θα έχει 0,9 συντελεστή.
Τα μαθήματα στην Α' Λυκείου θα είναι 100% γενικής παιδείας, στη Β' Λυκείου θα είναι 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης, ενώ στη Γ' Λυκείου θα είναι 20% γενικής παιδείας και 80% κατεύθυνσης. Ο μαθητής θα μπορεί να λάβει απολυτήριο Λυκείου δίχως να είναι υποχρεωμένος να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι πανελλαδικών θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα από 4 γνωστικά πεδία. Ωστόσο, κάθε ΑΕΙ θα έχει τη δυνατότητα να δίνει συντελεστή βαρύτητας σε μάθημα που θεωρεί σημαντικό. Υπάρχει κι άλλος συντελεστής που μοριοδοτεί με 1 μονάδα τον μαθητή που είχε καλύτερο αποτέλεσμα στις πανελλαδικές εξετάσεις από τους βαθμούς στις 3 τάξεις του Λυκείου.
Η μετατροπή του Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο σημαίνει: Περαιτέρω απαξίωση του μορφωτικού ρόλου του σχολείου, μετατρέποντάς το σε κυνήγι συντελεστών και βαθμών. Ακόμη περισσότερα φροντιστήρια, ακόμη περισσότερα έξοδα για τη λαϊκή οικογένεια που ήδη αιμορραγεί οικονομικά. Χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα πεταχτούν βίαια εκτός Λυκείου ή θα στραφούν στην ψευτοκατάρτιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείται ο στρατηγικός στόχος της ΕΕ και του κεφαλαίου για μαζικοποίηση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και αντιστροφή της αναλογίας του μαθητικού πληθυσμού.
2. ΕΝΝΙΑ (!!!) ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΣΤΗ «ΜΑΘΗΤΕΙΑ»
9 μήνες, συνολικά 728 ώρες, θα δουλεύουν για 9 ευρώ τη μέρα οι μαθητές που εκβιάζονται ουσιαστικά να επιλέξουν το δρόμο των ΕΠΑΛ. Προβλέπεται η δημιουργία και 4ου έτους στα ΕΠΑΛ, το οποίο βαφτίζεται προαιρετικό, αλλά στην ουσία επιβάλλουν στους μαθητές να το παρακολουθήσουν, αφού μόνο τότε θα παίρνουν πτυχίο πιστοποίησης. Το σχολείο σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα αναζητά επιχειρήσεις για να προωθηθεί η τζάμπα εργασία της μαθητείας.
Τα αντικείμενα των ειδικοτήτων θα διαμορφωθούν, όπως επανειλημμένα έχει ειπωθεί εκ μέρους του υπουργείου, με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων και κάθε φορά που θα αλλάζει το αντικείμενο θα αλλάζει και ο εκπαιδευτικός, ο οποίος θα εργάζεται με μορφές ελαστικής απασχόλησης.
Η εμπειρία από τη «μαθητεία», όπου έχει εφαρμοστεί (ΙΕΚ κ.ά.) επιβεβαιώνει ότι οι μαθητευόμενοι δεν επιμορφώνονται ουσιαστικά και σε βάθος στο αντικείμενο που έχουν επιλέξει, κάνουν τη «λάντζα», ενώ όποιος δε δέχεται τους απάνθρωπους όρους εργασίας (μισθός 300 ευρώ μεικτά) δεν παίρνει το πολυπόθητο πιστοποιητικό πρακτικής άσκησης. Στο πρόγραμμα «μαθητεία για αποφοίτους των ΕΠΑΛ» που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας οι εργοδότες απαλλάσσονταν ακόμη και από το ασφάλιστρο, το υπουργείο ασφάλιζε τους μαθητευόμενους μόνο σε περίπτωση «ατυχήματος» κι αν ο μαθητευόμενος αποχωρούσε από τη μαθητεία πριν συμπληρωθεί ένα ελάχιστο διάστημα 2 μηνών, δεν πληρωνόταν καθόλου.
3. ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Μαθήματα καταργούνται και συρρικνώνονται. Καταργείται ως αυτόνομο μάθημα η Τεχνολογία που διδάσκεται στην Α' και Β' Τάξη του Γυμνασίου και αντικαθίσταται από ένα θολό μαθητικό πεδίο με τίτλο «Βιωματικές δράσεις - συνθετικές - δημιουργικές - project». Στη συγκεκριμένη ειδικότητα 1.318 εκπαιδευτικοί είχαν οργανικές θέσεις, άρα 1.318 εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Το μάθημα Μουσικής θα διδάσκεται 2 ώρες στην Α' Γυμνασίου και δε θα διδάσκεται καθόλου στη Β' και Γ' τάξη. Το ίδιο ισχύει και για τα Εικαστικά, με χιλιάδες εκπαιδευτικούς να μένουν άνεργοι. Τόσο τα Εικαστικά όσο και η Μουσική δε εμφανίζονται πλέον διακριτά ως επιστημονικά αντικείμενα, αλλά εμφανίζονται ως«πολιτισμός - πολιτιστικές δραστηριότητες», οδεύοντας προφανώς προς την πλήρη υποβάθμιση και κατάργησή τους, με τη μετατροπή και αυτού του δίωρου της Α' Γυμνασίου σε γενικού πολιτιστικού χαρακτήρα ώρα, που θα μπορεί να διδάσκεται στο μέλλον από οποιονδήποτε.
Παράλληλα, μειώνεται κατά μία ώρα η διδασκαλία στα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής Αγωγής, της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, της Ιστορίας και της Οικιακής Οικονομίας. Επομένως, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα βγουν ως ...υπεράριθμοι και μπαίνουν σε τροχιά διαθεσιμότητας, κινητικότητας, απολύσεων.
Κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης, κανείς εκπαιδευτικός στην ανεργία
Η βάρβαρη επίθεση δε θα σταματήσει εδώ. Ο συμπυκνωμένος χρόνος υλοποίησης των «νέων» μέτρων που έρχονται απ' τα παλιά επιτάσσουν την οργάνωση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών. Είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο εχθρός. Είναι κοινός για όλους και γι' αυτό απαιτείται ρήξη με τον πυρήνα αυτής της πολιτικής κι όχι πόλεμος χαρακωμάτων και υπεράσπισης του ενός ή του άλλου κλάδου, του ενός ή του άλλου σχολείου.
Αμεσα αιτήματα είναι να μην απολυθεί κανείς εκπαιδευτικός. Οι εκπαιδευτικοί δεν περισσεύουν, αντίθετα χρειάζονται πολλοί περισσότεροι, που θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς, για να παρέχεται πολύπλευρη και ολοκληρωμένη μόρφωση στους νέους. Κανένα παιδί να μη βγει εκτός σχολείου ή να εργάζεται κατά τη διάρκεια της σχολικής του ζωής τζάμπα για κάποιον επιχειρηματία.
Τα παραπάνω αιτήματα πρέπει να συνδεθούν με τη διεκδίκηση ενιαίου 12χρονου, βασικού υποχρεωτικού σχολείου. Δηλαδή, το σχολείο να έχει ενιαία δομή και μέσα από ένα ενιαίο πρόγραμμα να παρέχει σε όλα τα παιδιά την απαραίτητη μόρφωση. Είναι το σχολείο που δε θα διχοτομείται σε Γενικό και Τεχνικό. Αυτό το σχολείο δεν εξορίζει από το πρόγραμμά του την τεχνική εκπαίδευση σαν «κατώτερη» που αφορά τα φτωχά κοινωνικά στρώματα, ούτε ανάγει την επιστήμη των μέσων παραγωγής σε προνόμιο των λίγων που οι πολλοί δεν μπορούν να κατανοήσουν. Η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ελένη ΤΖΙΒΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου