Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Λυκόχια Αρκαδίας: Τίμησαν τον Δημήτρη Γιαννακούρα "Πέρδικα

 
Τον Δημήτρη Γιαννακούρα, γνωστό με το όνομα "Πέρδικα", ταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και διοικητή του Αρχηγείου Μαινάλου, τίμησε  η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου – Ζακύνθου – Κεφαλλονιάς του ΚΚΕ, το απόγευμα του Σαββάτου. Η Επιτροπή Περιοχής προχώρησε στα αποκαλυπτήρια του μνημείου που έστησαν πάνω από το χωριό Λυκόχια, κοντά στο σημείο που "έπεσε" ο Πέρδικας, στις 16 Αυγούστου το 1949, όταν μετά από ενέδρα παγιδεύτηκε από δυνάμεις της χωροφυλακής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκανε ο αδερφός του "Πέρδικα", Ηλίας Γιαννακούρας, ο μόνος από την οικογένεια που επέζησε. Τραβώντας το κόκκινο πανί αποκάλυψε εκτός από τη λεβέντικη μορφή του "Πέρδικα" και το όπλο του: Το υποπολυβόλο το οποίο ο Ηλίας Γιαννακούρας πήρε λάφυρο από τους Γερμανούς και το έδωσε στον αδερφό του. Το όπλο αυτό, ο "Πέρδικας" το έδωσε στον Οδυσσέα Τσουκόπουλο, αδερφό του ταγματάρχη του ΔΣΕ Αλέξανδρου Τσουκόπουλου, και διαφυλάχθηκε μέχρι σήμερα χάρη στη φροντίδα της οικογένειας.
Το βιογραφικό του Πέρδικα διάβασε ο Άκης Αναστασόπουλος, Γραμματέας της ΚΟ Μεγαλόπολης, ενώ η Παναγιώτα Πανούση, μέλος της ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, παρουσίασε τα ονόματα των στελεχών της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, ενώ από την πλαγιά του βουνού ακούγονταν πυροβολισμοί προς τιμήν όλων όσων έθεσαν το όπλο τους και τη ζωή τους στην υπηρεσία του λαού, πιστοί στον όρκο που έδωσαν ως μαχητές του ΔΣΕ.  
«Ο "Πέρδικας" δεν είναι καθόλου περισσότερο δικός μου απ΄ ότι είναι και δικός σας, δεν είναι καθόλου περισσότερο δικός μας απ΄ ότι είναι κάθε ανθρώπου που τρέμει από οργή για κάθε αδικία που συμβαίνει στον κόσμο», είπε από το βήμα της εκδήλωσης η εγγονή του Ηλία Γιαννακούρα, Χαρίκλεια Μάντη. Τόνισε ακόμα πως τον "Πέρδικα" και τους αγώνες της εποχής του, τον τιμούμε με τους σημερινούς αγώνες: «Αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κλέψουν το μέλλον, κληρονόμοι του "Πέρδικα" και κληροδότες των δικών μας αγώνων. Μια υπόσχεση οφείλουμε να δώσουμε όλοι μας σήμερα εδώ πέρα. Την υπόσχεση ότι στη μάχη της γενιάς μας θα βγούμε νικητές. Την υπόσχεση ότι θα χτίσουμε ένα μέλλον στο μπόι των ονείρων μας, θα χτίσουμε έναν κόσμο στο μπόι των ανθρώπων», ανέφερε.
Ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΟΠ Πελοποννήσου – Ζακύνθου – Κεφαλλονιάς υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Θέλουμε και δημοσίως να εκφράσουμε τα αισθήματα που μας δημιουργήθηκαν, βλέποντας ένα μήνα τώρα σχεδόν, την ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία μας σε ευρύτερο κόσμο της επαρχίας Μεγαλόπολης και του Νομού Αρκαδίας, ασχέτως βαθμού συμφωνίας με το ΚΚΕ και την πολιτική του. Ερμηνεύουμε αυτή την ανταπόκριση των απλών λαϊκών ανθρώπων της περιοχής, ως έγκριση αυτού που έπρεπε ίσως από καιρό να είχε γίνει, δηλαδή την απόδοση και επίσημης τιμής σ΄ έναν αγώνα τίμιο και θρυλικό που έλαβε χώρα σε αυτά τα μέρη και φυσικά στους πρωταγωνιστές του. Επίσης, την ερμηνεύουμε ως απόδειξη του πόσο ζωντανός παραμένει ο αγώνας αυτός στη λαϊκή μνήμη και συνείδηση, σε πείσμα όσων επιδιώκουν να σβήσει και να ξεχαστεί. Τέλος, την ερμηνεύουμε ως εκτίμηση -τουλάχιστον- στο ΚΚΕ και την προσφορά του σήμερα», υπογράμμισε ο Δ. Τζαβάρας.
«Συγκέντρωνε, από τη μια την αγάπη και την εκτίμηση ευρύτερων λαϊκών μαζών και από την άλλη, το μίσος και τον τρόμο των καταπιεστών του λαού», ανέφερε για τον ίδιο τον "Πέρδικα" και πρόσθεσε πως «το αστικό κράτος και τα όργανά του, εκθέτουν δημοσίως στην Τρίπολη τον νεκρό "Πέρδικα" για να στείλουν μήνυμα στο λαό, να τον φοβίσουν και να τον κάμψουν».
Ακόμα, αναφέρθηκε στη δράση της 3ης μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο, στις σημαντικές μάχες που έδωσε, στις επιτυχίες που σημείωσε, τις δυσκολίες στον ανεφοδιασμό της σε οπλισμό και πυρομαχικά που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησής της με τον αστικό στρατό. «Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αρκαδία και στην Πελοπόννησο, δρούμε σήμερα, σε νέες συνθήκες, σε μια περιοχή της Ελλάδας όπου το ΚΚΕ και ο ΔΣΕ ανέπτυξαν, τότε, πλούσια δράση, που απ' τη μια έγιναν θρύλος που θερμαίνει τα όνειρα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων κι από την άλλη, φάντασμα που τρομοκρατεί τα τζάκια της αστικής τάξης», τόνισε.
«Έχουμε πόλεμο με τη συκοφάντηση της ταξικής πάλης», σημείωσε και επισήμανε πως «την ανθρωπότητα την πήγαν πάντα μπροστά οι μεγάλες εξεγέρσεις και επαναστάσεις κι αυτό σε κάθε ιστορική εποχή – στη δική μας ιστορική εποχή οι προλεταριακές επαναστάσεις».

«Υπάρχει στόχος και ιδανικό για τους εκμεταλλευόμενους και τους καταφρονεμένους: είναι αυτά για τα οποία πάλευε και ο ΔΣΕ, αυτά που κήρυτταν με θέρμη τα στελέχη του στις πλατείες των χωριών που έμπαιναν, αυτά που σιγοψιθύριζαν τις νύχτες στα φτωχόσπιτα που τους άνοιγαν, παρά τον κίνδυνο, την πόρτα, για να τους δώσουν μια φέτα ψωμί ή να τους κρύψουν. Κι αυτός ο στόχος είναι να λευτερωθεί η εργατική τάξη και ο λαός από την καπιταλιστική τυραννία και να οικοδομηθεί μια νέα κοινωνία, ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός που μπορεί να δώσει ζωή – δουλειά – μόρφωση σε όλους κι όπου το κράτος θα υπηρετεί το λαό».
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Πουλοκέφαλος, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Τάσος Αντωνίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Πελοποννήσου, ο Σωκράτης Τσουκόπουλος από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και από το Δήμο Μεγαλόπολης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μαρκολέφας. Ακόμα στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους της οικογένειας του "Πέρδικα", ο εγγονός του Ηλία Γιαννακούρα που έχει και το όνομά του.
Πριν την εκδήλωση μέλη και φίλοι του ΚΚΕ επισκέφτηκαν την περιοχή "Αλώνια" και το σημείο όπου στήθηκε η ενέδρα της χωροφυλακής, ενώ το βράδυ στήθηκε λαϊκό γλέντι στο χωριό Λυκόχια.
Διαβάστε στον "Ριζοσπάστη" περισσότερα για τη δράση και την προσφορά του "Πέρδικα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: