Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Ακόμα ψάχνουν για συντάξεις - μαϊμού

΄Ανθρακες αποδείχτηκε, για μία ακόμα φορά, ο θησαυρός, με το μύθο ότι τα ελλείμματα και η δημοσιονομική χρεοκοπία προήλθαν από τις παράτυπες και παράνομες συντάξεις που υποτίθεται ότι εργαζόμενοι είχαν καταφέρει να αποσπάσουν και έτσι έπεσε έξω το Δημόσιο.
Οπως προκύπτει από προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι συνταξιούχοι που δεν έχουν εντοπιστεί με βάση τις απογραφές που έχουν γίνει είναι 1.929. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πού οφείλεται ο μη εντοπισμός τους, ωστόσο με εντολή του υπουργείου διακόπηκε η χορήγησή τους. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι ένα μέρος αυτών των περιπτώσεων αφορά συνταξιούχους που έχουν πεθάνει, υπέργηρους που δεν συνειδητοποίησαν την υποχρεωτικότητα της απογραφής και συνταξιούχους που ζουν στο εξωτερικό. Πάντως, έχοντας ως δεδομένο ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου είναι συνολικά περί τους 500.000, ακόμα και αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τις παραπάνω συντάξεις, αποτελούν όλο κι όλο το 0,39% του συνόλου των συντάξεων που χορηγούνται και άρα μόνο ως στοιχείο αποπροσανατολισμού μπορεί να χαρακτηριστεί η επίκλησή του για να δικαιολογηθούν τα κρατικά ελλείμματα. Ελλείμματα που στην ουσία προκλήθηκαν εξαιτίας της φιλομονοπωλιακής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων και των απίθανων ποσών που δόθηκαν, με διάφορους τρόπους, σε διάφορες ομάδες της οικονομικής ολιγαρχίας.
Πρόβλημα, βέβαια, με την κυβερνητική διαχείριση των κρατικών κονδυλίων σε κάθε περίπτωση υπάρχει και με τον τρόπο που καταβάλλονται οι συντάξεις, αφού, όπως διαπιστώνεται, το κράτος των αστών δεν καθυστερεί μόνο στη χορήγηση των συντάξεων, αλλά αργεί και στη διακοπή των συντάξεων όσων πεθαίνουν. Ετσι, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, με προχτεσινή του ανακοίνωση αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες περιπτώσεις συνταξιούχων, όπου «η σύνταξη καταβαλλόταν κανονικά μετά το θάνατό τους και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι ο θάνατος του συνταξιούχου είχε αναγγελθεί, οι κυβερνώντες εξακολουθούσαν να πληρώνουν συντάξεις για διάστημα που ξεπερνά ακόμα και το μισό χρόνο.
Στο μεταξύ, αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιοδοτημένων από το Δημόσιο στους οποίους χορηγείται προκαταβολή της σύνταξης. Τα στελέχη της κυβέρνησης, που φέρει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για το συνεχές πετσόκομμα και την καθήλωση των συντάξεων, πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι διευρύνεται το πρόγραμμα της καταβολής προκαταβολής σύνταξης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, για το μήνα Αύγουστο καταβλήθηκε προκαταβολή σε 4.752 υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία μετά το Μάρτη του 2013.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: