Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αποσπάσματα από την συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στη ΝΕΤ.


Κα Παπαρήγα να ξεκινήσουμε από την Αίγυπτο και αυτό που λέγαμε από το πρωί το αναμενόμενο της εξέγερσης και που μπορεί να οδηγήσει;
«Αναμενόμενο θα έλεγα. Σημειώστε αυτό που εδώ και αρκετά χρόνια λέμε και δεν το λέμε θεωρητικά, ότι οι πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα θα είναι δεκαετίες κοινωνικών εξεγέρσεων.
Μπορεί να συμβαίνουν ορισμένα γεγονότα και να οδηγούν σε κάτι που φαίνεται ξαφνικό ενώ στην πραγματικότητα κουφοβράζει».
Πως θα την χαρακτηρίζατε εσείς; Τι είναι;
«Είναι μια κοινωνική εξέγερση. Ξεκίνησε από ορισμένα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων αλλά αφυπνίστηκε και ο λαός, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, η φτωχολογιά.
Το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχουν ηγετικές πολιτικές δυνάμεις που να εκφράζουν τα συμφέροντά του. Μια εξέγερση για να έχει θετική πολιτική διέξοδο πρώτα από όλα θέλει το λαό στο δρόμο, οπωσδήποτε όμως η διέξοδος για να έρθει απαιτείται να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, πολιτική δύναμη τέτοια που θα εξασφαλίσει, να έχει μια πραγματικά εναλλακτική λύση. Τώρα, όπως βλέπετε, η εναλλακτική λύση που ετοιμάζεται είναι ένα διάδοχο σχήμα το οποίο δεν θα αλλάξει εκ βάθρων την πολιτική. Οπωσδήποτε μια κοινωνική εξέγερση θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, ενδεχομένως να ληφθούν ορισμένα μέτρα δημοκρατίας αλλά δεν θα υπάρχει αλλαγή πολιτικής.
Δηλαδή ο Ελ Μπαραντέι για εσάς είναι περίπου το ίδιο με τον Μουμπάρακ;
«Από τη στιγμή που επιλέγεται ως ένα εναλλακτικό πρόσωπο οπωσδήποτε θα έχει ορισμένα καινούργια πράγματα, θα έλεγα όμως αρκετά επιδερμικά. Δεν μπορώ τώρα να προκαθορίσω αλλά μια λαϊκή εξέγερση έχει αποτελέσματα, ίσως δεν θα είναι τα επιθυμητά θα είναι όμως μια παρακαταθήκη αρκεί να μην υπάρχει μεγάλη περίοδος αναμονής και φρούδων ελπίδων ότι μια εξέλιξη διαφορετική στο κυβερνητικό επίπεδο θα αλλάξει τα πράγματα στην Αίγυπτο. Έως τώρα δεν έχει γίνει ακόμη αυτή η αλλαγή. Πάντως ετοιμάζεται».
Κοιτούμε τις εξελίξεις της Αιγύπτου σε σχέση με το Παλαιστινιακό. Τι ηγεσία θα βγει, τι συμμαχίες θα υπάρχουν και βεβαίως θυμίζουμε ότι ο Μουμπάρακ ήταν ο καλός συνομιλητής του Ισραήλ χρόνια τώρα.
«Κατ' αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι η αφετηρία αυτής της εξέγερσης είναι η φτώχια του λαού, η ταξική εκμετάλλευση και η καταπίεση. Αυτό είναι το βασικό. Οπωσδήποτε μπορούμε να τη δούμε μέσα στην αλυσίδα των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή. Αν θυμάστε στην τελευταία προ ημερησίας διάταξη στη Βουλή, τοποθετηθήκαμε ως εξής απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, ότι αυτό που λέει «εξωστρέφεια και πολυδιάστατη πολιτική» είναι το εξής: Η Ελλάδα να πάρει ενεργό μέρος στη διανομή πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.α. Αυτό εμπλέκει την Ελλάδα μέσα σε αντιθέσεις και ανταγωνισμούς φοβερούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: