Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Λόγια του «ανέμου»

«Οι Ελληνες που έκαναν την Επανάσταση του 1821 ήταν ένα μάτσο αγράμματων και αδαών χωριατών, οι οποίοι ακριβώς γι' αυτό το λόγο (σ.σ.: επειδή ήταν αγράμματοι δηλαδή) αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχίσμα από την οθωμανική αυτοκρατορία».
Τα παραπάνω λόγια αποδίδονται στον αντιπρόεδρο του Παπανδρέου και φέρεται («Ελεύθερος Τύπος», 4/1/2011) να έχουν ειπωθεί σε διάλεξη του τελευταίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τον περασμένο Μάη, λίγες μέρες μετά την ψήφιση του μνημονίου.
*
Δεν ξέρουμε αν όντως τα παραπάνω αντανακλούν αυθεντικά απόψεις του Πάγκαλου, αλλά έτσι κι αλλιώς συνιστούν μια πολύ χρήσιμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων ιστορική αποτίμηση. Η οποία, μεταξύ άλλων, εξηγεί και τα βαθύτερα αίτια των διαφορών ανάμεσα στους «αγράμματους» που, από τη μια μεριά, σήκωσαν την ελληνική σημαία, με τους μορφωμένους απογόνους τους που, από την άλλη μεριά, θεωρούν ότι πατριωτισμός είναι να κατεβάζουν τη σημαία στα Ιμια και μετά - λέγεται ότι - αναζητούσαν δικαιολογία στο ότι «την πήρε ο άνεμος». Προφανώς ο ΝΑΤΟϊκός, ο Ευρωενωσιακός και ο - εν γένει - ιμπεριαλιστικός άνεμος...
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: