Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ξεσκέπασαν «δουλεμπορικό» γραφείο στο κέντρο της Αθήνας.

Επαιρναν 30 ευρώ από κάθε μετανάστη και του υπόσχονταν πως θα βρει δουλειά.
«Δουλεμπορικό» γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, που έπαιρνε χρήματα από μετανάστες και τους υποσχόταν δουλειά, ξεσκέπασαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και ταξικά συνδικάτα χτες το πρωί. Το «γραφείο» - δηλαδή ένα δωμάτιο στο δεύτερο όροφο της οδού Γαμβέτα 6 - με την επωνυμία «ΑΜΠΛΑ SOLD ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ», ζητούσε 30 ευρώ από κάθε μετανάστη και τους έταζε δουλειά σε ένα έργο που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας κοντά στο Λαύριο. Μάλιστα, σε κάθε ένα μετανάστη έλεγαν διαφορετική ημερομηνία, με τελευταία στις 7 Φλεβάρη.

Το «γραφείο», το δούλευε μια γραμματέας και ένας μετανάστης που έκανε το μεταφραστή, οι οποίοι έλεγαν στους μετανάστες πως το έργο γίνεται από μια εταιρεία που εδρεύει στο Ντουμπάι, η οποία έχει βρει τους... Ελληνες και τώρα ψάχνει... μετανάστες εργάτες! Οι ίδιοι έλεγαν πως δεν ξέρανε τίποτα για το πώς λειτουργεί το «γραφείο». Εκατοντάδες μετανάστες από Μπαγκλαντές, Ρουμανία, Νιγηρία, Γκάνα, Αλβανία κλπ, απελπισμένοι για δουλειά, πλήρωσαν το δυσβάσταχτο για τους ίδιους ποσό των 30 ευρώ, με την ελπίδα πως θα έβρισκαν δουλειά, δίχως να γνωρίζουν πως έχουν πέσει στα νύχια δουλεμπόρων. Μάλιστα, το «γραφείο» έκοβε και σχετικές αποδείξεις, μην κινηθούν υποψίες.
Οι ίδιοι οι μετανάστες απευθύνθηκαν στα ταξικά συνδικάτα και χτες το πρωί, δυνάμεις της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και του ΠΑΜΕ, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, πήγαν στο δουλεμπορικό «γραφείο» όπου βρήκαν τη γραμματέα και το «μεταφραστή». Ο «υπεύθυνος» δεν ήταν εκεί και ούτε τόλμησε να εμφανιστεί παρά το ότι ενημερώθηκε απ' τους υπαλλήλους του για όσα συνέβαιναν. Μέσα στα συρτάρια του γραφείου βρέθηκαν λεφτά (οι ...εισπράξεις της ημέρας), τρία γεμάτα μπλοκ αποδείξεων και εκατοντάδες χαρτιά με τα ονόματα των μεταναστών που κατέθεσαν τα λεφτά τους. Οπως προέκυψε, το ΑΦΜ της δήθεν εταιρείας, είναι ανύπαρκτο. Είναι χαρακτηριστικό πως τουλάχιστον 300 μετανάστες μόνο από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας είχαν απευθυνθεί σε αυτόν τον απατεώνα, ενώ, μόνο σε μια μέρα, βρέθηκαν 60 αιτήσεις!
Οση ώρα οι ταξικές δυνάμεις ήταν εκεί, ήρθαν αρκετοί μετανάστες, προκειμένου να συναντήσουν τον δουλέμπορα. «Μάθαμε γι' αυτό το γραφείο από ένα φίλο μας. Ηρθαμε, του δώσαμε 30 ευρώ και μας είπε ότι θα μας ειδοποιήσει. Ηταν για οικοδομικές δουλειές, αλλά δεν ξέρουμε πού ακριβώς. Τώρα ήρθαμε να μάθουμε πότε θα πιάσουμε δουλειά και να πάρουμε λίγο κουράγιο», δήλωσαν στο «Ρ» δύο Νιγηριανοί μετανάστες αποτυπώνοντας την αγωνία που γεννά η ανεργία.
Ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, μιλώντας στο «Ρ», σημείωσε: «Πατάνε πάνω στις ανάγκες. Εκμεταλλεύονται και με αυτόν τον τρόπο τους μετανάστες. Οι κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει νόμους για επίσημα δουλεμπορικά γραφεία και πάνω σε αυτό πατάνε και τα κυκλώματα. Απαιτούμε να κλείσουν όλα αυτά τα γραφεία και ζητάμε μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων μεταναστών και Ελλήνων. Να συσπειρωθούν στο συνδικάτο και να παλέψουμε για μέτρα προστασίας».

ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: