Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ο τυχοδιωκτισμός του ΣΥΝ

του  Περικλή ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ
Εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις που γεννά η τυχοδιωκτική στρατηγική του βρέθηκε για μιαν ακόμη φορά ο ΣΥΝ, με αφορμή τα γεγονότα με τους μετανάστες στη Νομική, στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν στελέχη κινήσεων και ομάδων που συστεγάζονται ιδεολογικά και πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες συσπειρώσεις όπου συμμετέχει και ο ΣΥΝ. Μια αναδρομή στις δημόσιες τοποθετήσεις του ΣΥΝ για τα γεγονότα της Νομικής είναι αποκαλυπτική για τη συμβολή του στην καλλιέργεια του κλίματος που επεδίωκε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση για να στοχοποιήσει τους μετανάστες και το άσυλο, ανοίγοντας συνολικά θέμα καταστολής του λαϊκού κινήματος.
Την περασμένη Τρίτη, οπότε και το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, η εφημερίδα του ΣΥΝ επιτίθετο στο ΚΚΕ και ταυτόχρονα αναφωνούσε στο κύριο άρθρο της: «Κι όμως, οι μετανάστες υπερασπίζονται το άσυλο!». Με αυτόν τον τρόπο, ο ΣΥΝ επέλεξε να συγκαλύψει τους κινδύνους που γεννούσε για τους μετανάστες και τα δίκαια αιτήματά τους η επιλογή να εγκατασταθούν στο συγκεκριμένο χώρο της Νομικής με τη συμβολή και των δυνάμεών του. Την Τετάρτη, κι ενώ οι εξελίξεις επιβεβαίωναν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για το πού επεδίωκαν να οδηγήσουν τα πράγματα η κυβέρνηση και όσοι, συνειδητά ή ακούσια, δίνουν έδαφος στα κατασταλτικά της σχέδια, ο Αλ. Τσίπρας έκανε στροφή και πρότεινε, «εφ' όσον και η επιτροπή των αγωνιζόμενων μεταναστών το επιθυμεί, να μεταφερθούν ασφαλώς σε ένα δημοτικό γυμναστήριο».
Την Πέμπτη, η ηγεσία του ΣΥΝ προεξοφλούσε ότι οι μετανάστες θα αποδεχτούν τη μεταφορά τους σε άλλο χώρο και ο γραμματέας του κόμματος, Δ. Βίτσας, δήλωνε: «Η Πρυτανεία με τη συνδρομή ΜΚΟ έκανε μια θετική πρόταση, οι μετανάστες απεργοί πείνας με την υπεύθυνη στάση που δείχνουν την αξιολογούν στην κατεύθυνση της συνέχισης του αγώνα τους σε άλλο κατάλληλο χώρο». Οταν όμως οι μετανάστες, λίγες ώρες αργότερα, απέρριπταν την πρόταση, ο ΣΥΝ σχολίαζε: «Σεβόμαστε την ελευθερία έκφρασης και γνώμης, ιδιαίτερα όσων επιλέγουν να αγωνίζονται με οριακές μορφές πάλης. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η σημερινή τους στάση δε βοηθά τον αγώνα τους, παρά δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να επιδιώξει την κατάργηση του ασύλου». Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο ΣΥΝ αναγκάζεται κάτω από την πίεση των εξελίξεων να κάνει κωλοτούμπες, εκτεθειμένος από τον τυχοδιωκτισμό του.
Η στάση του απέναντι στα γεγονότα της Νομικής είναι η άλλη όψη της στρατηγικής του στο εργατικό κίνημα, όπου με χαρακτηριστική συνέπεια στηρίζει τις επιλογές της πλειοψηφίας του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οταν, όμως, αυτή εκτεθεί στα μάτια των εργαζομένων, ο ΣΥΝ καταφεύγει σε κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως ήταν πρόσφατα η αποχώρησή του από το προεδρείο της Συνομοσπονδίας. Την ίδια ώρα βέβαια, κρατάει ανοιχτό το κανάλι της σύμπραξης ενάντια στο ταξικό κίνημα, όπως έγινε πρόσφατα με την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να μεταφέρει την απεργία από τις 10 στις 23 του Φλεβάρη, με προσυνεννόηση ΠΑΣΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης», πριν καν το θέμα συζητηθεί στα όργανα της ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από την αναξιοπιστία, την αφερεγγυότητα και τον επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό του ΣΥΝ. Είναι δύναμη - τροχοπέδη στη ριζοσπαστικοποίηση του λαϊκού κινήματος και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.
 
από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: