Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Α-πλη-στί-α!

Η απληστία τους δεν έχει όριο. Οπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 το Ενεργητικό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτινάχθηκε στα 697,438 δισ. ευρώ, δηλαδή από τα τέλη του 2009 (όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα) αυξήθηκε κατά περίπου 83 δισ. ευρώ!
Σημειωτέον πως, όταν μιλάμε για Ενεργητικό των τραπεζών (των ίδιων τραπεζών που έχουν επιδοτηθεί την τελευταία διετία από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με 78 δισ.) αναφερόμαστε μόνο στις απαιτήσεις τους και στον ενθυλακωμένο πλούτο τους σε χρήμα. Δηλαδή, στον παραπάνω πακτωλό δεν περιλαμβάνονται τα υπόλοιπα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως κτίρια, γραφεία, υποκαταστήματα, κατοικίες, αυτοκίνητα, εξοπλισμός, ιδιοκτησίες ή κατοχή μετοχών εργοστασίων, επιχειρήσεων κλπ.

*
Το Ενεργητικό των 697,4 δισ. ευρώ είναι αυξημένο κατά 433 δισ. από τα τέλη του 2000. Δηλαδή, μέσα σε μια δεκαετία, μια κάστα «αναξιοπαθούντων» της χρηματιστικής ολιγαρχίας «άρμεξε» ποσό που ισούται επί το 12πλάσιο με το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2009 και είναι κατά 45% μεγαλύτερο από το σύνολο του δημόσιου χρέους της χώρας!
*
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας,
α) αποτυπώνουν τον αμύθητο πλούτο που έχει σφετεριστεί μια χούφτα ολιγαρχών,
β) δηλώνουν τη σαθρή βάση της καπιταλιστικής οικονομίας, αφού μια «παρέα» πλουτοκρατών, παίζοντας με το «πλασματικό χρήμα» και κερδοσκοπώντας πάνω σε «φούσκες», απαιτεί να κατέχει πλούτο κατά 3 περίπου φορές μεγαλύτερο ολόκληρου του ΑΕΠ της χώρας,
γ) προσφέρουν ασφαλέστατη απάντηση τόσο στο περίφημο ερώτημα «αν υπάρχουν λεφτά» όσο και στο ποιοι τα κατέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: