Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΙΤΑΛΙΑ : Μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών

Χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές - κυρίως ερευνητές - των πανεπιστημίων της Ιταλίας διαδήλωσαν χτες σε πολλές πόλεις της χώρας ενάντια στις περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση αλλά και τις μεταρρυθμίσεις του 2008. Στην «πανεθνική ημέρα δράσης», όπως ονόμασαν τη χτεσινή, οι Ιταλοί φοιτητές πραγματοποίησαν πάνω από 100 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.



Από τη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια έχουν μειωθεί δραστικά οι δαπάνες του προϋπολογισμού, έχει περιοριστεί το προσωπικό - αφού από το 2009 έως το 2011 προσλαμβάνεται μόλις το 20% των συνταξιοδοτούμενων, δηλαδή θα υπάρξει μια μείωση κατά 130.000 θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση. Προβλέπεται, επίσης, η συγχώνευση των μικρότερων ιδρυμάτων, η είσοδος στα διοικητικά συμβούλια των ανωτάτων ιδρυμάτων ανθρώπων εκτός ακαδημαϊκού χώρου (δηλαδή μάνατζερ) και μείωση της θητείας των πρυτάνεων.
Πάντως, η υπουργός Παιδείας Μαριαστέλα Τζελμίνι κατηγόρησε τους διαδηλωτές πως «αντανακλούν τα παλιά συνθήματα εκείνων που επιθυμούν να διατηρήσουν αναλλοίωτο το υφιστάμενο καθεστώς, εκείνων που εξαρχής είναι ενάντιοι σε κάθε είδους αλλαγή». Υπογράμμισε μάλιστα πως «πρέπει να αποκτήσουμε ένα ποιοτικό σχολείο, καλύτερα συνδεδεμένο με τον κόσμο της εργασίας και πιο διεθνοποιημένο»...

ΣΧΟΛΙΟ : Σας θυμίζει κάτι η δήλωση της υπουργού Παιδείας της Ιταλίας;   Όπως βλέπετε το ποιηματάκι είναι ίδιο και το έχουν μάθει να το λένε όλοι οι υπηρέτες των καπιτα-ληστών. ¨Όταν πρέπει  να ληστέψουν, να εξαφανίσουν , να εξανδραποδίσουν, μιλάνε για  το " παλιό που αντιστέκεται στο καινούριο" . Φαίνεται λοιπόν πως  σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η επίθεση στη μόρφωση είναι γενικευμένη. Ο στόχος είναι πια ολοφάνερος. Αμόρφωτος, μοιρολάτρης , υποταγμένος , λαός.
Τελικά ισχύει η παροιμία "Όλα τα γουρούνια, ίδια μούρη έχουν"

ΠΗΓΗ: edupame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: