Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Κλιμάκωση για «άνευ όρων» παράδοση του λαού.

Τσεκούρι σε μισθούς και για τον ιδιωτικό τομέα. Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. Μαζική φτώχεια και εξαθλίωση σε ολόκληρη την γκάμα της ζωής. Πακτωλός ιδιωτικοποιήσεων - 
7 δισ. ευρώ - για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας

Τη νέα κλιμάκωση του πολέμου με στόχο την καθυπόταξη και την άνευ όρων παράδοση, του λαού στις ορέξεις της πλουτοκρατίας, σηματοδότησε η χτεσινή συμφωνία κυβέρνησης- τρόικας, όπως παρουσιάστηκε από τις δύο πλευρές και η οποία έχει δύο σκέλη. Πρώτον, την έγκριση, εκ μέρους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα) των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης της λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων κάτι που ισοδυναμεί με την καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Δεύτερον, την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι μέχρι τον επόμενο Μάρτη θα προωθήσει όλα τα μέτρα και τις πολιτικές, που κρίνονται αναγκαία, προκειμένου να επιταχυνθούν, ουσιαστικά, οι διαδικασίες της ελεγχόμενης πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, στην οποία όπως φαίνεται έχουν ήδη συμφωνήσει παρασκηνιακά κυβέρνηση με ΕΕ και ΔΝΤ. Μια διαδικασία που προϋποθέτει την κλιμάκωση της επιθετικότητας ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να αποσπαστούν όσο γίνεται μεγαλύτεροι πόροι και να αφοπλιστούν όσο γίνεται περισσότερο οι κύριες παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας ενόψει της επόμενης μέρας.

Στη νέα φάση, αυτή που ακολουθεί μέχρι και την επόμενη άνοιξη, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ανατρέψει με πρόσθετα μέτρα, θεμελιώδεις καταχτήσεις της εργατικής τάξης όπως είναι οι συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, να προχωρήσει στο γενικευμένο τσεκούρωμα σε μισθούς -σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- να διαμορφώσει συνθήκες μαζικής ανθρώπινης εξαθλίωσης με προτεραιότητες την καρατόμηση δαπανών στη δημόσια υγεία και νοσοκομεία κ.ο.κ.
Με βάση και τις δημόσιες δηλώσεις τους, ο βασανισμός του λαού δεν πρόκειται να έχει τέλος, παρά μόνο αν μπει ισχυρός ο λαϊκός φραγμός στην κατεύθυνση συνολικής ρήξης και ανατροπής.
Ταυτόχρονα αρχίζει και η εξειδίκευση των πακέτων της επόμενης φάσης, των νέων μέτρων ύψους πολύ πάνω από τα 13 δισ. ευρώ (5% του παραγόμενου ΑΕΠ) που για την ώρα τα έχουν χαρακτηρίσει ως «μη καθοριζόμενα μέτρα» και τα οποία θα αρχίσουν να κλιμακώνουν από το 2012 και για τη συνέχεια. Εκτός από το φτηνό εργατικό δυναμικό για τις μερίδες της πλουτοκρατίας ανοίγουν διάπλατα τον πακτωλό με το ζεστό κρατικό χρήμα, επίσης ανεβάζουν κάθετα και τον πήχη των ιδιωτικοποιήσεων στα 7 δισ. ευρώ για την ερχόμενη τριετία (2011-2013).
Η τρόικα
Για πρώτη φορά με τον πλέον επίσημο τρόπο και δημόσια οι εκπρόσωποι της τρόικας, έθεσαν χτες το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης των δανείων των 110 δισ. ευρώ, ή ακόμα και τη χορήγηση νέων δανείων σε περίπτωση που υπάρξουν δυσκολίες στην αποπληρωμή του. Αυτοί που μαζί με την κυβέρνηση, ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και μαζί με το ΛΑ.Ο.Σ.,προσπαθούσαν πριν από λίγους μήνες να παρουσιάσουν το πρόγραμμα οικονομικής εξαθλίωσης του λαού και του ξεχαρβαλώματος της ελληνικής κοινωνίας, ως την πλέον αποτελεσματική επιλογή που θα έβγαζε τη χώρα από τη δίνη της κρίσης και των ελλειμμάτων, αποκαλύπτουν τώρα με τον τρόπο τους, ότι επέβαλαν στον λαό τον μονόδρομο της κρίσης και της αύξησης ελλειμμάτων-χρεών, ενώ αυτοί εξασφαλίζοντας τις ροές των κεφαλαίων που κλέβονται από τον λαό προς τις τράπεζες, καραδοκούν για να διαιωνίζουν το χρόνο που θα έχουν τη χώρα «χρεωμένη», ή για να δίνουν κι άλλα δάνεια για να επιμηκύνουν το χρόνο που θα πληρώνονται οι πιστωτές των αντιλαϊκών κυβερνήσεων.
Στη χτεσινή καθιερωμένη πλέον ανά τρίμηνο συνέντευξη Τύπου που δίνουν όταν ολοκληρώνεται ο έλεγχος που κάνουν και καταρτίζουν το «επικαιροποιημένο μνημόνιο», οι εκπρόσωποι της τρόικας, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας, αλλά συμπλήρωσαν ότι σε περίπτωση που χρειαστεί είναι δυνατόν να εξεταστεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης των δανείων ΕΕ-ΔΝΤ, αλλά μπορεί, αν χρειαστεί, να δοθεί και κάποιο συμπληρωματικό δάνειο.
Αυτό που είναι σίγουρο ότι προσφέρουν είναι η επιμήκυνση στα βάσανα του λαού. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν έδωσε έμφαση στο «δεύτερο κύμα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ειδικά στον τουρισμό και στο εμπόριο, στις δαπάνες για Υγεία, στις δημόσιες επιχειρήσεις και ιδιωτικοποιήσεις», σημεία στα οποία στάθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Στο επίσημο κείμενο οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί σημειώνουν πως το αντιλαϊκό «πρόγραμμα έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή» και ακόμη ότι οι «μεταρρυθμίσεις απαιτούν επιδέξιο σχεδιασμό και πολιτική βούληση», δηλαδή μεθοδεύσεις και κλιμάκωση έτσι όπως το επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο των «επιδέξιων σχεδιασμών» και για λογαριασμό της πλουτοκρατίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ισχυριζόμενη τάχα ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο.
Στις επόμενες σαρωτικές ανατροπές που βάζουν μπροστά -ΕΕ-ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- είναι :
  • «Ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης, επίσης μέσω των συστημάτων συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας».
  • «Ανοιγμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες, εμπόριο και επαγγέλματα».
  • «Ξεκλείδωμα του δυναμικού της ελληνικής βιομηχανίας, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των φραγμών εισόδου στην αγορά».
Η μέχρι σήμερα αντιλαϊκή κλιμάκωση το ξεκλείδωμα της δεύτερης από τις δόσεις των δανείων για τη στήριξη της πλουτοκρατίας θα περάσουν και αναμένεται να εγκριθούν από τα όργανα των ΕΕ -ΔΝΤ το Δεκέμβρη του 2010.
Η κυβέρνηση
Σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου :
  • Μέχρι τις 10 του Δεκέμβρη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έχει βάλει την υπογραφή της σε δυο ακόμη «συμφωνίες», στο «επικαιροποιημένο μνημόνιο» και στο κείμενο με τις «επικαιροποιημένες κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής».
  • Μέχρι τέλος Δεκέμβρη θα έχουν καταθέσει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, έτσι όπως ήδη έχουν καταλήξει με την τρόικα. Στα προβλεπόμενα μέτρα είναι : Οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών (τάχα «υπό όρους» σύμφωνα με τον υπουργό), η ενίσχυση της ευελιξίας στη αγορά εργασίας, οι αναδιαρθρώσεις στο σύστημα συλλογικής διαπραγμάτευσης και στο σημερινό πλαίσιο διαιτησίας. Και με τη βούλα του νόμου οι μεγαλοεπιχειρηματίες παίρνουν το ελεύθερο να προχωρούν σε μειώσεις μισθών. Αποκαλυπτικό είναι το επίσημο κείμενο της τρόικας στις επόμενες μεταρρυθμίσεις που είναι η «ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης».
  • Στον κανόνα για μια πρόσληψη για κάθε 5 «αποχωρήσεις» από το στενό και ευρύτερο δημόσιο εντάσσονται και οι μαζικές μετατάξεις εργαζομένων που ετοιμάζουν από πρώην ΔΕΚΟ και άλλες υπηρεσίες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ετοιμάζουν μαζική ομηρία για υπό μετάταξη εργαζόμενους, που θα τους έχουν για μήνες και χρόνια στο «περίμενε» μέχρι να «αδειάσουν θέσεις», όπως δηλαδή και στην περίπτωση της Ολυμπιακής ! Στις επόμενες μέρες μπαίνει μπροστά το σχέδιο για τις συγχωνεύσεων Εφοριών και στη συνέχεια άλλων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
  • Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (2011-2013) εκτινάσσεται στα 7 δισ. ευρώ (από τα προβλεπόμενα μέχρι σήμερα 3 δισ. ευρώ) με τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για το 2011. Η εκτίναξη οφείλεται στη χωρίς προηγούμενο εκχώρηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, πλάι στην εκχώρηση ζωτικού χώρου από δίκτυα και υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, κρατικές συμμετοχές κ.ά.). Στα σκαριά είναι οι αναδιαρθρώσεις στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που σε πρώτη φάση θα το σπάσουν σε δυο εταιρείες, όπως ακριβώς έχει αξιώσει το τραπεζικό κεφάλαιο.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

    2 σχόλια:

    Ανώνυμος είπε...

    Γοργοπόταμος
    «Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα/ στέλνει περήφανο χαιρετισμό./ Μιας ανάστασης νέας χτυπάει καμπάνα/ μηνάν τα όπλα μας το λυτρωμό». (Νίκος Καρβούνης)
    Η ανατίναξη της γέφυρας έγινε τη νύχτα της 24ης προς την 25η Νοεμβρίου 1942, από 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη και 60 του ΕΔΕΣ με επικεφαλής τον Ν. Ζέρβα και 12 Αγγλους σαμποτέρα. Ηταν μία απ' τις μεγαλύτερες επιτυχίες του αντάρτικου κινήματος και χαρακτηριστική απόδειξη του πνεύματος της ανειρήνευτης και ανυποχώρητης αντίστασης και πάλης κατά των τυράννων.

    Το 1942 είχε μπει, με τα στρατεύματα των συμμάχων να βρίσκονται «εν απορία»... Στις 15 Φεβρουαρίου οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τη Σιγκαπούρη. Στις 10 Μάη οι Βρετανοί εκκένωσαν τη Ραγκούν. Στη Σοβιετική Ενωση τμήματα της 6ης γερμανικής στρατιάς υπό τον στρατηγό Φον Πάουλους, χτυπούν διαρκώς παρά το «στρατηγό χειμώνα» το Στάλινγκραντ, που αντέχει ακόμη. Ο Γερμανός στρατηγός Ρόμελ προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Αιγύπτου. Το σχέδιο του φασιστικού Αξονα ήταν να ενωθούν οι δύο στρατηγικοί βραχίονες: Αφρικής μέσω Τουρκίας. Να καταστραφούν οι στρατιωτικοί δίαυλοι των βρετανικών δυνάμεων και να ανοίξει ο δρόμος προς τα όπισθεν της Σοβιετικής Ενωσης. Η διακοπή για έξι βδομάδες των γερμανικών εφοδίων μέσω Πειραιά ήταν αρκετή για να κλονίσει τα στρατεύματα του Ρόμελ...

    Η εξουδετέρωση της ιταλικής φρουράς και η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, οφείλεται στην ορμητική επίθεση και αποφασιστική στάση των ανταρτών του ΕΛΑΣ. Γι' αυτό η χαρμόσυνη είδηση για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, εμπέδωσε την πίστη για την τελική νίκη. Γι' αυτό τραγουδήθηκε, έγινε θρύλος της Εθνικής Αντίστασης: «Βροντάει ο Ολυμπος, αστράφτ' η Γκιώνα, μουγκρίζουν τ' Αγραφα, σιετ' η στεριά/. Στ' άρματα στ' άρματα εμπρός στον αγώνα/ για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά/. Ξαναζωντάνεψε τ' αρματολίκι τα μπράτσα σίδερο φλόγα η ψυχή/. Λουφάζουν έντρομοι οι ξένοι οι λύκοι/ στην εκδικήτρα μας αντρίκεια ορμή» (Νίκος Καρβούνης). Σύμφωνα με το στρατάρχη Ουίλσον, η καταστροφή της γέφυρας του Γοργοπόταμου συνέτεινε στη νίκη των συμμάχων στη Β. Αφρική.

    Η αποθέωση του ιστορικού ρόλου του ΕΛΑΣ σαν κύριο μοχλό της Εθνικής μας Αντίστασης - στην έκβαση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου είναι προφανέστατη. Χάρη στις οργανωτικές, στρατιωτικές και πολιτικές ικανότητες του Αρη Βελουχιώτη, να ενθουσιάζει και να ξεσηκώνει, να μελετάει τα στρατιωτικά δεδομένα, ο ΕΛΑΣ αναπτύσσεται και στα τέλη του 1942 αριθμεί ήδη 3.000 αντάρτες.

    Η δημιουργία της χρυσής αυτής σελίδας στη νεότερη ιστορία μας, με το Γοργοπόταμο, «έσπασε την άτιμη την αλυσίδα/ που μας εβάραινε θανατερά». Γιατί, το μαζικό πνεύμα της αυτοθυσίας, αγκάλιασε όχι μόνον τους πρωτοπόρους αγωνιστές, αντάρτες, αλλά όλον τον ελληνικό λαό. Ωθησε για την πάλη του, στα βουνά και στις πόλεις, μέχρι την απελευθέρωση. Η ιστορική αλήθεια του λαϊκού κινήματος μέσα απ' τις γραμμές του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, καταγράφεται ως η πιο ένδοξη πτυχή της Ιστορίας, της Εθνικής μας Αντίστασης, εναντίον των ξένων κατακτητών. Γιατί, όπως και τότε, το μήνυμα παραμένει και σήμερα διαχρονικό: «Θέλουμε ελεύθερη εμείς πατρίδα/ και πανανθρώπινη τη λευτεριά». Η αντάρτικη εποποιία του Γοργοπόταμου είναι εποποιία του ελληνικού λαού, της εργατικής τάξης.

    Πηγή: "Ριζοσπάστης"

    Ανώνυμος είπε...

    http://www.youtube.com/watch?v=al7LVaxUQK4