Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Το εκλογικό αποτέλεσμα

Τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Σε μια περίοδο που τα εκβιαστικά διλήμματα περί αποσταθεροποίησης και χρεοκοπίας έπεφταν με μορφή χιονοστιβάδας από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καλλιεργήσουν στο λαό ψυχολογία φόβου ότι καταστρέφεται ο ίδιος, έρχεται το χάος αν καταδικαστεί αυτή η πολιτική, αν δε γίνει έρμαιό της, ακριβώς γιατί τον θέλουν χειραγωγημένο και υποταγμένο, η λαϊκή ψήφος εκφράστηκε με μεγάλη ανοδική πορεία σε ψήφους και ποσοστά στο ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ, συγκριτικά με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2009, έχασε 1.100.000 και η ΝΔ 500.000 ψήφους. Ο ΛΑ.Ο.Σ. είχε απώλειες ψήφων, (δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς επειδή σε κάποιες περιφέρειες στήριξε ΝΔ, σε άλλες ΠΑΣΟΚ), και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχασε 75.000 ψήφους.Ολοι έπεσαν σε ποσοστά. Μόνο το ΚΚΕ ανέβηκε, κερδίζοντας 75.000 νέους ψήφους και ανέβηκε σε ποσοστό, απο το 7,5% στο 11%. Αν συνυπολογίσουμε ότι η αποχή ήταν μεγάλη, τότε μπορούμε στην ανάγνωση του αποτελέσματος να διαπιστώσουμε το εξής: Το ΠΑΣΟΚ καρπώνεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια, που όμως δε μεταγγίζεται στη ΝΔ, αντίθετα και ο άλλος πόλος του δικομματισμού χάνει. Ταυτόχρονα, και οι άλλοι σύμμαχοί τους του ευρωμονόδρομου, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, χάνουν. Και ενώ υπάρχει αποχή, το ΚΚΕ κερδίζει σε ψήφους και ποσοστά.
Ετσι και η δικομματική μετάγγιση δε λειτούργησε (αυτό «αγχώνει» τους αστούς, γι' αυτό ψάχνονται για αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού προκειμένου να καταφέρουν να εμποδίζουν τον απεγκλωβισμό από την αστική πολιτική, να χειραγωγούν), και η πολιτική της αντεπίθεσης, της απειθαρχίας, της ρήξης, ανεξάρτητα από το βαθμό συμφωνίας σ' αυτήν όλων όσοι ψήφισαν «Λαϊκή Συσπείρωση», δείχνει δυναμική πορεία συσπείρωσης ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων που μπορεί και πρέπει να έχει συνέχεια. Που εκφράζεται ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, εκεί όπου ζουν η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτή η επιλογή μερίδας των λαϊκών ανθρώπων που ψήφισαν «Λαϊκή Συσπείρωση» ενισχύοντας το ΚΚΕ, που διάφορα ΜΜΕ λένε ότι εκφράζει διαμαρτυρία στο ΠΑΣΟΚ, δε δείχνει όλη την αλήθεια. Γιατί διαμαρτυρία θα μπορούσε να εκφραστεί και σε άλλους συνδυασμούς. Ολοι αυτοί οι εργαζόμενοι έκαναν επιλογή με την ψήφο τους στηρίζοντας εκλογικά το ΚΚΕ. Ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική του και επιλογή συμπόρευσης, βήμα χειραφέτησης σε συνθήκες κρίσης, κινδυνολογίας, εκβιαστικών διλημμάτων κλπ.
Είναι ποιοτικά βήματα μπροστά, ενθαρρυντικά σ' αυτές τις συνθήκες που μπορούν και πρέπει να βρουν συνέχεια στην οργάνωση, στη συμμετοχή στη δράση, στη συσπείρωση στο μετωπικό σχήμα ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ, με όρους δραστήριας ανάληψης πρωτοβουλιών από τα κάτω, ώστε να βάλουμε σε κίνηση ακόμη πλατύτερες λαϊκές δυνάμεις για να ορθώσουμε εμπόδια στον αντιλαϊκό τυφώνα, για να δημιουργούμε όρους αντεπίθεσης με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Να δημιουργούμε ρήγματα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Με ακόμη μεγαλύτερα τμήματα των εργατών, του λαού να συμπορεύονται με το ΚΚΕ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: