Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ο κανόνας της ελευθερίας

Από τη στιγμή της δολοφονίας του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια λες και  κάποιος πάτησε ένα κουμπί και άρχισαν κατά κύματα οι επιθέσεις  στην ανωνυμία των blogs. Ο δημοσιογραφικός χώρος από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΛΑΟΣ (άραγε είναι μεγάλη η ιδεολογική απόσταση)  άρχισε  το μοιρολόι για την  χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας, για το νόθο παιδί της αντικειμενικής πληροφόρησης (τα blogs ντε !) και άλλα τέτοια. Και τι δεν ειπώθηκε. Αλλά το κορυφαίο όλων ήταν αυτό στο οποίο όοοοοολοι μαζί συμφώνησαν ότι δηλαδή τα blogs  κρυμμένα πίσω από την ανωνυμία τους να  διασύρουν ή στοχοποιούν πρόσωπα. Ενώ οι δημοσιογράφοι (δημοσιοκάφροι, κυβερνογλύφτες, επιχειρηματιόβιοι) βάζουν το επώνυμό τους στα δημοσιεύματα τους και άρα νομοποιούνται να εκφέρουν  "ελεύθερα" τη γνώμη τους. Ένα  δείγμα της  ελεύθερης, επώνυμης δημοσιογραφίας βλέπετε στην εικόνα.
Κατά την ταπεινή γνώμη ενός νέου bloger  αλλά πολυ παλιού στην πολιτικο-συνδικαλιστική κονίστρα ( αφού σκεφτείτε πρόλαβα τον Λάσκαρη που είχε καταργήσει την πάλη των τάξεων) έχω να επισημάνω τα εξής:
1. Kαι βέβαια υπάρχουν blogs  που  αναπαράγουν προβοκατόρικα δημοσιεύματα εφημερίδων ή προβοκάτσιες πολιτικών. Την υπόθεση ΚΚΕ-ΓΕΡΜΑΝΟΣ δεν την ξεκίνησαν τα blogs,  απλά αναπαρήγαγαν ότι οι επώνυμοι ,αντικειμενικοί ελευθερογνωμίτες δημοσιογράφοι, Πάγκαλοι, και ΛΑΟΣ αναμασούσαν, (εντάξει έβαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ λιγάκι το δάχτυλο στο μέλι).Απλά αυτά τα blogs λένε στο διαδίκτυο αυτά που δεν τολμούν να πουν οι άλλοι στο γυαλί  ή στο χαρτί.
2. Yπάρχουν όμως και blogs που αντιστέκονται στην παραπληροφόρηση , που είναι χώροι ανταλλαγής ιδεών, χώροι συζητήσεων και ενημέρωσης αντικειμενικής. Αυτό είναι το πρόβλημα . Σε μια εποχή που ο κόσμος σιχάθηκε τα  κάθε λογής  ΜΜΕ που είναι στα χέρια επιχειρηματιών και αναζητά  τρόπους πληροφόρησης εναλλακτικούς , οι κάθε λογής  και θέσης υπάλληλοι της Τρόϊκας προσπαθούν  να σφραγίσουν κάθε δίαυλο πληροφόρησης που θα τους δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον. Ασφαλώς ξέρουν πως η μεγάλη σύγκρουση εργαζόμενων-μονοπωλίων έρχεται.
3. Αν λοιπόν  τα blogs πρέπει επώνυμα να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε περιμένω να παραιτηθεί ο Πάγκαλος, να ζητήσουν συγγνώμη οι....του ΛΑΟΣ  και κάμποσοι δημοσιογράφοι και εφημερίδεςγια όσα αναμασούσαν και δια της πλαγίας  οδού στο ζήτημα των μετοχών του ΚΚΕ στην εταιρεία Γερμανός.
4. Αν το ζητούμενο είναι η αντικειμενική πληροφόρηση τότε ίση μεταχείρηση σε όλα τα κόμματα από τα ΜΜΕ.

Αυτά και επανέρχομαι αν χρειαστεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: