Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Μείωση προσλήψεων και προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία στη νέα σχολική χρονιά.


Τεράστια προβλήματα προβλέπεται να δη μιουργηθούν τη νέα σχολική χρονιά, με αρνητικά αποτελέσματα και στην εκπαιδευτική διαδικασία, αφού, όπως είναι γνωστό, θα προσληφθούν, μόλις 3 χιλιάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί και 7 έως 8 χιλιάδες λιγότεροι αναπληρωτές - εκπαιδευτικοί. Την ίδια ώρα υπάρχουν εκτιμήσεις για 10.000 συνταξιοδοτήσεις. Το υπουργείο Παιδείας, επανειλημμένα, κάνει λόγο για «εξορθολογισμό», κοροϊδεύοντας, κυριολεκτικά, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Η Α. Διαμαντοπούλου, μάλιστα, λες και οι εκπαιδευτικοί ζούνε σε άλλον κόσμο, έχει υποστηρίξει ότι «για το Σεπτέμβριο έχουμε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, να λειτουργήσουν τα σχολεία με το μισό αριθμό εκπαιδευτικών, που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο»!
Το υπουργείο Παιδείας, επίσης, αναφέρεται, στην εξάντληση του ωραρίου, λες και το πρόβλημα το έχουν δημιουργήσει οι εκπαιδευτικοί! Οι εκπαιδευτικοί, όμως, είναι αυτοί που - πάλι - θα πληρώσουν τη νύφη, αφού προβλέπεται να γενικευτούν οι υπερωρίες, η διδασκαλία σε άλλο μάθημα από το βασικό τους κ.ά. Στην ουσία πρόκειται για «προετοιμασία» για το «νέο» σχολείο, το οποίο χρειάζεται τον «ανταγωνιστικό» εκπαιδευτικό, που θα γυρνάει από σχολείο σε σχολείο, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και θα «αξιολογείται» από το εάν συμβαδίζει με την «αγορά» ή όχι.
Τα μέτρα της κυβέρνησης, και στην Παιδεία, δεν είναι προσωρινά, αλλά ήρθαν για να μείνουν, αν δεν αντιδράσουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Βασικός λόγος άμεσης κινητοποίησης είναι πως θύματα της κυβέρνησης θα είναι και οι μαθητές, αφού πλήττεται η εκπαιδευτική διαδικασία απ' όλα τα παραπάνω (π.χ. στο ένα τμήμα θα διδάσκει μαθηματικά ο μαθηματικός και στο διπλανό του θα διδάσκει ο φυσικός), αλλά και από την κατεύθυνση για 30άρια τμήματα.
Η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σε παλιότερη ανακοίνωσή της, τόνιζε ότι «στόχος τους είναι να μειώσουν ριζικά τους μόνιμους διορισμούς για την περίοδο 2011-2012». Υπογράμμιζε συνεχώς τις τραγικές επιπτώσεις στην παιδαγωγική διαδικασία, που θα φέρει η κατεύθυνση των τμημάτων με 30 παιδιά. Αυτό σε συνδυασμό και με τις μειώσεις των προσλήψεων μπορεί να οδηγήσει και σε συνένωση τμημάτων, ακόμα και συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων.
Το ΠΑΜΕ απαιτεί και διεκδικεί 15 μαθητές στα τμήματα νηπίων, προνηπίων και στις Α΄ και Β΄ Δημοτικού, αναλογία 1 προς 20 στις τάξεις των άλλων βαθμίδων. Απαιτεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μαζικούς μόνιμους διορισμούς, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, κατάργηση του ΑΣΕΠ, μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι-αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: