Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Φάκελος της Κύπρου

Το συγκεκριμένο άρθρο είναι απο την εφημερίδα  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με ημερομηνία δημοσίευσης  22/8/1999
΄Οπως είναι γνωστό, ο Φάκελος της Κύπρου περιλαμβάνει την έρευνα της Επιτροπής της Βουλής, που, με μεγάλη καθυστέρηση, συστήθηκε με απόφαση της 1.3.86 και έκλεισε στις 30.10.1988 με τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία άφησε στο απυρόβλητο τους υπεύθυνους για το πραξικόπημα και την τουρκική επέμβαση και κατοχή της μισής Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες, ούτε διώχτηκε κάποιος από τους υπευθύνους, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων - πλην του ΚΚΕ - με την υπ' αρ. 45 της 7.3.74 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου αποφάσισε την αναστολή της ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων για το πραξικόπημα (κατά του Μακαρίου).
Είκοσι πέντε χρόνια μετά το έγκλημα κατά της Κύπρου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κρατά εν ισχύει αυτή την αναστολή δίωξης... Ασφαλώς αυτή η στάση δεν μπορεί να είναι άσχετη με το γεγονός πως, και από την έρευνα της Επιτροπής της Βουλής, προβάλλει ανάγλυφα ο βρώμικος ρόλος του αμερικανικού παράγοντα αλλά και "σημαινόντων πολιτικών προσώπων" της Ελλάδας.
Νέα στοιχεία
Πριν λίγες μέρες ο αντιπτέραρχος ε. α. Γιάννης Κουτσογιάννης, μέλος της Επιτροπής της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου, μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, με αφορμή τα 25 χρόνια από την επιχείρηση του δεύτερου Αττίλα, αποκάλυψε "σοβαρές πιέσεις" προς την Επιτροπή να μην προχωρήσει την Ερευνα για να μη θιγούν "σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα" και πρόβαλε ευθύνες του ίδιου του Κωνσταντίνου Καραμανλή που προκύπτουν από στοιχεία που κατατέθηκαν στο Φάκελο. Κάνει μάλιστα αναφορά σε συναντήσεις Καραμανλή - Κίσινγκερ και Καραμανλή - Κίσινγκερ - Ετσεβίτ, λίγο πριν γίνει το χουντικό πραξικόπημα και η επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο, όπου συζητήθηκε αμερικάνικο σχέδιο για "λύση" στο Κυπριακό. Δεν είναι χωρίς σημασία και η αναφορά ότι η Αμμόχωστος εγκαταλείφθηκε από τα ελληνοκυπριακά στρατεύματα με απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, για να μπουν λίγο μετά στην πόλη χωρίς καμιά αντίσταση οι στρατιώτες του Αττίλα 2. Επίσης, είναι γνωστό από τις καταθέσεις πως ο ίδιος ο Ε. Αβέρωφ γνώριζε από τους Αμερικανούς, δύο μέρες πριν, πως θα γινόταν πραξικόπημα κατά του Μακάριου, αλλά δεν ειδοποίησε τον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε έκανε οτιδήποτε για τη ματαίωσή του, με το... επιχείρημα ότι επρόκειτο για απόρρητο εσωτερικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας!
Οσο για την αμερικανική ανάμειξη και το ρόλο της Αγγλίας, παρόλο που η έρευνα της Επιτροπής - με ευθύνη της πλειοψηφίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - απέφυγε να στραφεί επισταμένως προς τα εκεί, προβάλλει εξόφθαλμα και μόνο από την καταγραφή των γεγονότων. Αναδεικνύει πως επεξεργάστηκαν, καθοδήγησαν και στήριξαν, με την άμεση εμπλοκή του Χ. Κίσινγκερ, το Χουντικό Πραξικόπημα και την τουρκική επέμβαση, υλοποιώντας κατ' αρχάς τα διχοτομικά σχέδια που, από δεκαετίες, επεξεργάζονταν και προωθούσαν, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη μετατροπή του νησιού σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο.
Ο βρώμικος ρόλος των Αγγλων ιμπεριαλιστών, επίσης, δεν μπορεί να κρυφτεί. Φρόντισαν από την αρχή να υπονομεύσουν την ανεξαρτησία της Κύπρου, κρατώντας για τον εαυτό τους αγγλικές βάσεις στο νησί και παραχωρώντας ανάλογα δικαιώματα για επέμβαση στην Τουρκία, με την τυπική εφαρμογή των Συνθηκών Λονδίνου και Ζυρίχης. Στην πορεία παραχώρησαν τη χρήση των βάσεων στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπίας, οι οποίες με τον αγγλικό παράγοντα φρόντιζαν να καλλιεργούν - δημιουργώντας και με στημένα γεγονότα και προβοκάτσιες - το κατάλληλο κλίμα διχόνοιας και όξυνσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους για να μπορούν να προωθούν τα διχοτομικά τους σχέδια (το γνωστό "διαίρει και βασίλευε"). Οι Αγγλοι, επίσης, γνώριζαν για το πραξικόπημα κατά του Μακάριου πριν εκδηλωθεί (13.7.74), αλλά δεν έκαναν τίποτα για να το αποτρέψουν, ενώ με πράξεις και ενέργειές τους διευκόλυναν μαζί με τους Αμερικανούς την τουρκική επέμβαση και παρεμπόδισαν την υπεράσπιση του νησιού από ελληνικά στρατεύματα της Κύπρου.
Πολιτικό έγκλημα...
Ξεκάθαρη είναι και η ευθύνη αρκετών "σημαινόντων πολιτικών παραγόντων" των αστικών κυβερνήσεων της Ελλάδας. Και το ίδιο το γεγονός της προσπάθειας συγκάλυψης ευθυνών, της μη απόδοσης πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε όσους ευθύνονται για το χουντικό πραξικόπημα και την προδοσία της Κύπρου, δεν μπορεί παρά να συνιστά μέγα ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.Ομως δεν είναι απλώς η αποκάλυψη των ευθυνών που έκανε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να καταχωνιάσουν το πόρισμα και να φροντίσουν να αναστείλουν την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων. Το κύριο που - όπως φαίνεται - φοβούνται οι εκπρόσωποι της αστικής εξουσίας είναι, πέραν της αποκάλυψης του βρώμικου ρόλου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών, ότι αναδεικνύεται η ένοχη πολιτική και πρακτική συμμετοχή από τις αστικές κυβερνήσεις στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, σ' όλη τη μεταπολεμική περίοδο, τόσο σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα όσο και με τα άλλα λεγόμενα εθνικά προβλήματα, Αιγαίο - Ελληνοτουρκικά κλπ. Και έχει μέγιστη σημασία ότι η πολιτική υποτέλειας των αστικών κυβερνήσεων - όπως εκφράστηκε με τις Συνθήκες Ζυρίχης - Λονδίνου, αντιπροτάσεις (Γ. Παπανδρέου) για διπλή ένωση όπως πρόβλεπε το σχέδιο Ατσεσον, συναντήσεις Καραμανλή - Κίσινγκερ και Ετσεβίτ στις συζητήσεις για το αμερικανικό σχέδιο διχοτομικής "λύσης" λίγο πριν τον Αττίλα κλπ. - οδηγεί σε συνεχείς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις σε βάρος των συμφερόντων του λαού της χώρας και του κυπριακού λαού.
...Και πολιτική μεσάζοντα
Ωστόσο, αν τα συμπεράσματα αυτά είναι αναμφισβήτητα, είναι άλλο τόσο καθαρό πως οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις και η σημερινή κυβέρνηση Σημίτη ακολουθεί την ίδια ακριβώς πολιτική μεσάζοντα απέναντι στους Αμερικανούς και τους Ευρωατλαντικούς εταίρους, ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις τους για την επιβολή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Συμμετέχοντας ως πειθήνιο όργανο δίνει "γην και ύδωρ" στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα για τους βάρβαρους βομβαρδισμούς κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Συμμετέχει στα κατοχικά στρατεύματα στο Κόσσοβο και τη Βοσνία, στέλνοντας ελληνικό στρατό στην Αλβανία. Ο κ. Σημίτης ευχαριστεί τις ΗΠΑ για τα Ιμια, τη στιγμή που ΗΠΑ - Τουρκία επιβάλλουν καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας σε νησιά. Και, ενώ υπογράφει το σύμφωνο της Μαδρίτης και το νέο ΝΑΤΟ, τώρα διεκδικεί από τους Αμερικανούς τι; Αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή, παραχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη διχοτόμηση του Αιγαίου; Εν τέλει εναποθέτει τις ελπίδες της για λύση του Κυπριακού στις ΗΠΑ, οι οποίες ευθύνονται για την κατάσταση και προσπαθούν να επιβάλουν την οριστική διχοτόμηση στο νησί. Εχει τέλος επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αξιοποιεί την ένταξη της Κύπρου σαν μοχλό επιβολής, ντε φάκτο, της διχοτόμησης.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το Φάκελο της Κύπρου προειδοποιούν για το αποτέλεσμα και τις χειρότερες εξελίξεις απ' αυτή την πολιτική. Και αν η κυβέρνηση Σημίτη είναι δέσμια της ενεργούς πολιτικής δράσης στα πλαίσια του ευρωατλαντισμού, ο ελληνικός και κυπριακός λαός μπορεί και πρέπει να επιβάλουν στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να αλλάξουν πολιτική και στάση σχετικά με τη λύση του κυπριακού προβλήματος και για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που δημιουργούνται στο Αιγαίο με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Το ζήτημα της Κύπρου είναι ζήτημα επίθεσης και κατοχής ανεξάρτητου κράτους και η μόνη λύση είναι να φύγουν τα ξένα στρατεύματα και οι βάσεις και να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του κυπριακού κράτους στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: