Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ο κατήφορος των οπορτουνιστών του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τελειωμό!

Ο κατήφορος των οπορτουνιστών δεν έχει τελειωμό. Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός βιώνει το πιο αντιδραστικό πρόσωπο της ΕΕ-ΔΝΤ. Τώρα που ξεθεμελιώνεται  κάθε  κατάκτηση των εργαζόμενων και οδηγούμαστε στην  προ του 1886  κατάσταση  και ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται τι είδους ισχυρή Ελλάδα εννοούσαν όλοι τους όταν  μας "έβαζαν" στην ΟΝΕ, τωρα λοιπόν ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ  αναλαμβάνει να φτιασιδώσει το αντιδραστικό και φρικιαστικό πρόσωπο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και να το πλασάρει στους άλλους  λαούς των Βαλκανίων.Αναφερόμαστε στην Εκθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ (Β7- 408/2010), που υπερψηφίστηκε στις 8 Ιούλη 2010, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .
Από την άλλη μεριά για να θολώσουν τα νερά διαδηλώνουν,αντιδρούν τάχα στα μέτρα της "κακής" Τρόικας , προσπαθούν να παραστήσουν τους αγωνιστές , με την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ φυσικά, εγκαλώντας το ΠΑΜΕ  ότι διασπά την ενότητα του κινήματος. Ναι , τετοιο θράσος έχουν.
Και η ερώτηση που προκύπτει από αυτή την  τοποθέτηση Χουντή, αφελής  ερώτηση βέβαια, είναι:
Αν το μέλλον του Αλβανικοιύ λαού αλλά και των λαών των Βαλκανίων γενικότερα είναι η "μεγαλη ευρωπαϊκή οικογένεια" τότε και το μέλλον του λαού μας είναι στην ΕΕ με το ΔΝΤ και όλα τα μετρα τους σε πλήρη ανάπτυξη. Γιατί λοιπόν κάνουν πως αντιδρούν στα αντιδραστικά μέτρα, στο ξεθεμέλιωμα όλων των δικαιωμάτων που η "μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια" έχει επιβάλλει στους εργαζόμενους;
Η στάση τους αυτή φανερώνει ότι συμφωνούν και μάλιστα ισχύει η λαϊκή παροιμία " Θέλει η  που...να να κρυφτεί και η χαρα δεν την αφήνει.
Την έκθεση του Ν. Χουντή για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ καταψήσισε το ΚΚΕ και υπερψήφισαν ΣΥΝ-ΛΑΟΣ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Χαρείτε τον Χουντή σε ...δραση στο Ευρωκοινοβούλιο...και στη συνέχεια στη συνέντευξη που έδωσε στην  ΑΥΓΗ  25/7
Συνέντευξη Ν.ΧΟΥΝΤΗ στη ΑΥΓΗ   25/7/2010
Υπάρχει δρόμος για την Αλβανία εις την ένταξή της στην Ε.Ε. 
Συνέντευξη στον Niko Ago | nikoago@gmail.com
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=558122

Στην Αλβανία, μετά και την έκθεσή του για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των κριτηρίων που πρέπει να εκπληρώσει η γειτονική μας χώρα, με σκοπό την πλήρη ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής είναι κεντρικό πολιτικό πρόσωπο και τελευταία συζητήθηκε πολύ. Είτε στα δημοσιογραφικά γραφεία, είτε και στην αίθουσα της Εθνικής Αντιπροσωπίας. Εξάλλου, για την Αλβανία, η ευρωπαϊκή προοπτική είναι πρώτη προτεραιότητα αλλά και μεγάλο απωθημένο, όχι μόνο όλων των κυβερνήσεων που ακολούθησαν την πτώση της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα αλλά και ολόκληρου του αλβανικού λαού. Θα πρέπει, μάλιστα, να είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό υποδοχής μιας τέτοιας προοπτικής. Ο φιλοευρωπαϊσμός, όπως, και ο φιλοαμερικανισμός, ήρθαν να αντικαταστήσουν το ακριβώς αντίθετο που συνέβαινε για περίπου 45 χρόνια. Περίοδο την οποία και μόνο η αναφορά στη Δύση αποτελούσε αιτία ακόμα και φυλάκισης. Άλλοι καιροί, άλλες ιδεολογίες, άλλες προτεραιότητες.

* Ποια είναι η γενικότερη άποψη που έχετε σχηματίσει για την Αλβανία από τις επισκέψεις σας στη χώρα;
Στα τέλη Μαρτίου έκανα την πρώτη και μοναδική επίσκεψη στη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της έκθεσης για την ενταξιακή της πορεία που μου είχε ανατεθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου να έχω μια καλύτερη εικόνα, εκτός από τις συναντήσεις με τους Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, αρκετούς υπουργούς, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, επεδίωξα συναντήσεις και με συνδικάτα, οργανώσεις για τα δικαιώματα. Η άποψή μου λοιπόν αποτυπώθηκε στην έκθεση και στο ψήφισμα που υπερψηφίστηκε από όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

* Σε ό,τι αφορά την πορεία της προς την Ε.Ε., είστε της άποψης πως έχουν γίνει τα κατάλληλα βήματα που απαιτούνται;
Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει βήματα σε αρκετούς τομείς. Έχουν ψηφιστεί νόμοι που κατοχυρώνουν δικαιώματα και ελευθερίες για τους πολίτες της Αλβανίας. Εδώ το κεντρικό πρόβλημα είναι η εφαρμογή αυτών των νόμων. Αυτή πολλές φορές εμποδίζεται από την εκτεταμένη διαφθορά που εξακολουθεί να μαστίζει την αλβανική κοινωνία, πρόβλημα που διαπερνά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Επίσης υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

* Η έκρυθμη πολιτική κατάσταση που επικρατεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο θα επιδράσει αρνητικά στις διαπραγματεύσεις με την κοινότητα;
Το πολιτικό αδιέξοδο κατ’ αρχήν εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου, συσκοτίζει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και δεν επιτρέπει να συγκεντρωθεί η προσοχή και οι προσπάθειες στη λύση των οξυμένων προβλημάτων. Με αυτή την έννοια δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα.

* Ποια είναι η επικρατούσα άποψη στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με την Αλβανία και την πορεία της προς την πλήρη ένταξη;
Όπως σας ανέφερα, το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε το σχετικό ψήφισμα - την έκθεση που υπέβαλα. Εκτιμά ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να μπορέσει η Αλβανία να ετοιμαστεί για την ένταξή της στην Ε.Ε. Γενικότερα υπογραμμίζεται ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία, κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να συμβάλλει στη σταθερότητα και τη συνεργασία των κρατών και των λαών της περιοχής.


* Πότε προβλέπετε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Αλβανία για την πλήρη ένταξη;
Όπως είναι γνωστό, η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από τον βαθμό εκπλήρωσης των σχετικών κριτηρίων. Το θέμα είναι αυτή η προοπτική να αποτελέσει το κίνητρο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα, θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων σε όφελος των εργαζομένων και της αλβανικής κοινωνίας.

* Πιστεύετε ότι μέσα στο 2010 θα επιτραπεί η ελεύθερη κίνηση των Αλβανών πολιτών στις χώρες της Σέγκεν;
Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι η Επιτροπή πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωρήσουν στην άρση της θεώρησης διαβατηρίων μέσα στο 2010. Πιστεύω ότι και οι Αλβανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να μπορούν να ταξιδεύουν απρόσκοπτα προς τις χώρες της Ε.Ε., όπως άλλωστε έχει γίνει ήδη και για πολίτες άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

* Το εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της Αλβανίας θα λυθεί με παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας ή ανάμεσα στα αντιμαχόμενα πολιτικά στρατόπεδα;
Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το λύσουμε με υπερβολική εξωτερική επέμβαση, η οποία πολλές φορές γίνεται με κριτήριο τις κομματικές συγγένειες. Πρέπει να πειστούν οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις ότι η λύση του προβλήματος θα τους δώσει τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν την προσοχή στα θέματα και τα κριτήρια για την ενταξιακή πορεία της χώρας τους.

* Καταψηφίσατε το ψήφισμα για την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου. Μπορείτε να μας πείτε τους λόγους αλλά και την εκτίμηση σας για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του νέου κράτους;
Καταψήφισα το ψήφισμα για την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσσυφοπεδίου γιατί το θεωρεί και το αντιμετωπίζει σαν ανεξάρτητο κράτος. Το ψήφισμα δεν σέβεται την απόφαση 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μάλιστα καλεί τα 5 κράτη - μέλη της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, που δεν έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση της μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου να το πράξουν, να παραβιάσουν δηλαδή την απόφαση του ΟΗΕ. Συνεπώς το ψήφισμα δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος και δεν συμβάλλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Επίσης, στο ψήφισμα γίνεται έκκληση για ακόμα ισχυρότερη παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο της EULEX, με την οποία ως Ευρωπαϊκή Αριστερά διαφωνούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: