Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Κοίτα ποιοι μιλάνε για ενότητα!

Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορες εκλήσεις για ενότητα της αριστεράς  είτε από τα στελέχη του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ψαρέψουν σε θολά νερά, είτε από διάφορους αγωνιούντες τάχα αριστερούς.
Επιτρέψτε μου να πιστεύω πως η μόνη αγωνία όλων αυτών είναι το πως θα διασωθούν από την πολιτική  εξαφάνιση.
 Χωρίς άλλο σχόλιο η παρακάτω είδηση  από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=184234



«Μπροστά στην απειλή να τριχοτομηθεί ο χώρος της αριστεράς μετά τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, όφειλαν όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να επαναξετάσουν τις θέσεις τους, κάτι που ευτυχώς έγινε».
Η φράση συνεργάτη του Α. Τσίπρα αποτυπώνει την ανακούφιση που επικράτησε το βράδυ της Τετάρτης, όταν πλέον είχε ολοκληρωθεί η καθοριστική συνάντηση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχαν προηγηθεί συναντήσεις των Ν. Βούτση-Α. Καλύβη-Δ. Βίτσα με εκπροσώπους των συνιστωσών, ώστε να καμφθούν οι διαφωνίες και το τελικό κείμενο του Γ. Μπανιά να συγκεράσει όλες τις απόψεις.
Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ (συνεδρίαζε χθες και προχθές για την τακτική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές), και σήμερα στο συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επικυρωθεί η νέα πολιτική συμφωνία των εταίρων. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη των συνιστωσών επισήμαναν ότι «το εγχείρημα πρέπει να προχωρήσει. Δείχνει την πολιτική ωριμότητα όλων, αφού έγινε κατανοητό ότι μόνο εντός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρεθούν σημεία επαφής».
Σχόλιο το οποίο από αρκετούς ερμηνεύτηκε ως ευθεία βολή στο «Μέτωπο Αλληλεγγύης» και τον Α. Αλαβάνο και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε αυτό να λειτουργήσει «εντός - εκτός» ΣΥΡΙΖΑ.
Και αν το ενδεχόμενο της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσοβηθεί, ουδείς αποκλείει να αρχίσουν οι γκρίνιες για τους υποψήφιους στις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές. Οι «εταίροι» επιμένουν ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν δύο χαρακτηριστικά: να προέρχονται από τον ευρύτερο αριστερό χώρο και να σηματοδοτούν μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο ΣΥΝ θα επιμείνει στην πρόταση οι υποψήφιοι να προέρχονται και από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο, ή να είναι ακόμα και προσωπικότητες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ αρκεί να έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την κυβερνητική πολιτική. Σε «αγκάθι» ίσως εξελιχθούν και οι σχέσεις με τους Οικολόγους Πράσινους.
Αν και στο Συνασπισμό επιμένουν στην αναγκαιότητα της συνεργασίας, μετά μάλιστα και το πρώτο διευρευνητικό ραντεβού που και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν θετικό, συνιστώσες όπως η ΔΕΑ και η ΚΟΕ εξακολουθούν να βλέπουν με καχυποψία τη συνεργασία αυτή.
Στα θετικά η παραδοχή όλων των εταίρων ότι τα αυτοδιοικητικά σχήματα που ήδη λειτουργούν και καταγράφουν θετικές παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες θα υποστηριχθούν και στις επικείμενες εκλογές. Στο κλίμα αυτό καταληκτική ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση υποψηφιοτήτων είναι η 20ή Αυγούστου. Και τούτο γιατί θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένας νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ των εταίρων ώστε να κατατεθούν προτάσεις που θα αφορούν πιθανές υποψηφιότητες από την πλευρά των συμμάχων. Δηλαδή, στελέχη των συνιστωσών κυρίως σε περιφερειακούς δήμους και ίσως σε δύο περιφέρειες.
Αφετέρου ο Α. Τσίπρας επιδιώκει να «κλείσει» τον κύκλο συζητήσεων που έχει ξεκινήσει με πρόσωπα του ευρύτερου αριστερού και σοσιαλιστικού χώρου κυρίως για το δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής. «Θα ήταν εύκολο να ανακοινώσουμε ονόματα αν επιδιώκαμε να επιλέξουμε στενές κομματικές υποψηφιότητες», λένε συνεργάτες του και επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, ώστε πριν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες να έχουν το «πράσινο» φως από το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ - ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: