Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Κοινωνικός αυτοματισμός

Ένα άρθρο από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ με ημερομηνία    Κυριακή 9 Φλεβάρη 1997  επίκαιρο όσο ποτέ, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. 
Και για να μην ξεχνάμε κυβέρνηση  ΠΑΣΟΚ και τότε.!!!! 



"Κοινωνικός αυτοματισμός"
Του Μ. ΜΕΡΑΚΛΗ
Στην έκφραση "κοινωνικός αυτοματισμός", που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέλω να αναφερθώ σήμερα έστω και με καθυστέρηση, γιατί πιστεύω πως η έκφραση αυτή έχει μια σημασία, που κάθε άλλο παρά έχασε την επικαιρότητά της. Υπάρχουν λόγοι που λέγονται κάποτε, υπαγορευόμενοι, θα έλεγα, από την ίδια την αντικειμενική πραγματικότητα. Και λέγονται, χωρίς καλά καλά εκείνοι που τους λένε να έχουν κατανοήσει τη βαθύτερη σημασία τους, γιατί εκφράζουν φαινόμενα που πλανώνται ήδη στην ατμόσφαιρα, είναι υπαρκτά, αλλά ασαφή οπωσδήποτε ακόμα και όχι ξεκαθαρισμένα, μολονότι περιέχουν μέσα τους την εντελέχεια της ανάπτυξης και της οριστικής διαμόρφωσής τους.
 
Ο κύριος κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για "κοινωνικόν αυτοματισμό" αναφερόμενος με προφανή ικανοποίηση στις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η προηγούμενη κινητοποίηση των αγροτών, από την πλευρά κυρίως ορισμένων οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων. Η προσδοκία, ότι ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, ανάλογα προβαλλόμενες και ενθαρρυνόμενες από τα κρατικά και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα στρέφονταν εναντίον άλλων, τον έκανε αισιόδοξο ως προς την έκβαση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Κάνει όμως ένα λάθος, που θα το χαρακτηρίσω ιστορικό (όχι απλώς πολιτικό). Αν ο κοινωνικός αυτοματισμός ισχύει ως πολιτική έννοια - και πράγματι ισχύει -, δεν μπορεί παρά να έχει καθολική ισχύ. Δεν μπορεί να ισχύει για μια κατηγορία εργαζομένων και να μην ισχύει για μιαν άλλη, στην περίπτωσή μας για τους αγρότες, που θα ήταν εξωφρενικό να δεχθούμε, ότι ξεσηκώθηκαν γιατί "έτσι τους άρεσε" ή γιατί τους εξώθησε μια κατά τα άλλα "ελάχιστη" μειοψηφία. Το λάθος δηλαδή του κυβερνητικού εκπροσώπου έγκειται στο ότι εκλαμβάνει (γιατί, ίσως, αυτό τον εξυπηρετεί προσωρινά) τον κοινωνικόν αυτοματισμό ως μέσο, με το οποίο μια ομάδα μπορεί να χτυπήσει μιαν άλλη. Ομως ο κοινωνικός αυτοματισμός είναι σκοπός, η σκοπιμότητα ενυπάρχει μέσα του, δεδομένου ότι γεννιέται από υπαρκτά κοινωνικά αίτια, τα οποία κάποια στιγμή και θα γενικευθούν. Αν οι οδηγοί των φορτηγών στρέφονται εναντίον των αγροτών ή οι αγρότες εναντίον των ναυτεργατών, αυτό δεν πρέπει να το εισπράξει πολύ αισιόδοξα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είναι άλλωστε έτσι κι αλλιώς γνωστό, ότι "τα χωριστά άτομα αποτελούν τάξη μόνο εφόσον είναι υποχρεωμένα να αγωνίζονται από κοινού εναντίον μιας άλλης τάξης. Αλλιώς αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο σαν εχθρούς στο συναγωνισμό".Ομως ένας τέτοιος αγώνας κομματιασμένος και κατακερματισμένος δεν είναι διόλου μόνιμος, αφού προκαλείται από κοινά προβλήματα. Σχεδόν "αυτόματα" τα ατομικά και τα μερικά ενώνονται, γίνονται γενικά και ταξικά. Και τότε ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος σ' αυτούς που τον αναφέρουν τώρα με αίσθημα ανακούφισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: