Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Οι μυστικές υπηρεσίες θα ξέρουν που είσαι κάθε στιγμή!

Φανταστείτε κάποιον φοιτητή στη 10ετία του '60 ή του '70  να ανεβαίνει στο βήμα , σε μια απο εκείνες τις φοβερές και τρομερές συνελεύσεις στη Νομική, στο Πολυτεχνείο ή στη ΦΜΣ, και απευθυνόμενος στο πλήθος να λέει: 
"Συντρόφισσες και σύντροφοι θα έρθει κάποια μέρα που όλοι εμείς  που κυνηγάμε τους ασφαλίτες όπου τους πετύχουμε,που σκεφτήκαμε και εφαρμόσαμε τα μύρια όσα κόλπα για να ξεφύγουμε από την παρακολούθηση του ασφαλίτη,του ρουφιάνου , θα έρθει η μέρα που θα βάλουμε τον ασφαλτη στο σπίτι μας, στο τραπέζι μας, στο αυτοκίνητο μας, στο γραφείο μας,....σε απόσταση το πολύ 10 εκατοστών. Θα έρθει μέρα που θα καμαρώνουμε για τη ποιότητα του και θα τον ακριβοπληρώνουμε , εμείς που τώρα δε χαραμίζουμε ούτε το σάλιο μας για να τον φτύσουμε. ...." 

Μπορείτε να φανταστείτε την τύχη αυτού του ανθρώπου; Πώς θα αντιδρούσε το παλόμενο από επαναστατικό ενθουσιαμό, πλήθος; Κάποιοι από εσάς που έζησαν αυτές τις εποχές είμαι σίγουρος πως κρυφογελάτε, ενώ κανονικά θα έπρεπε να κλαίτε , αν  είχατε καταλάβει τι ακριβώς γίνεται και ποιες είναι οι ευθύνες σας.
Γιατί σας είπα αυτή τη φανταστική ιστορία; Μα για να σας θυμίσω πόσο εύκολα ξεχάσατε κάποιοι. Η απάντηση που συνήθως μου δίνουν όταν βάζω το θέμα είναι..."δε φοβάμαι κανένα, δεν έχω να κρύψω τίποτα, ας κάνουν ότι θέλουν". Και η ερώτηση από μένα η ίδια πάντα. "Και τότε γιατί αντιστάθηκες στη Χούντα, γιατί πάλεψες τα επόμενα χρόνια για έναν κόσμο καλύτερο και δεν καθόσουνα στα αυγά σου να κάνεις και καριέρα;" Δυστυχώς η κουβέντα αυτή είναι πραγματική. Ο διάλογος μεταφέρεται σχεδόν αυτούσιος. Το ζήτημα που προκύπτει λοιπόν είναι η απόλυτα παθητική στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας σε ένα θέμα που θα έπρεπε να ξεσηκώνει το σύμπαν. Το δικαίωμα της διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, της ιδωτικής ζωής,της  ελεύθερης μετακίνησης, της συνεύρεσης (κυριολεκτικά και μεταφορικά), εκχωρήθηκε αμαχητί στις μυστικές υπηρεσίες .Ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δε φανταζόταν η CIA  πόσο εύκολο είναι να  δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων , με τα θύματα να προσφέρουν με τη θέληση τους τα προσωπικά τους στοιχεία (facebook, κλπ). και τώρα έρχεται να συμπληρωθεί το παζλ της απόλυτης κυριαρχίας. Έχετε, έχουμε δηλώσει  τα κινητά μας δίνοντας τα  στοιχεία της ταυτότητας μας. Τώρα θα μπορούν να ξέρουν που ακριβώς πήγε ο καθένας,  πότε, πόσο παρέμεινε στο χώρο αυτό και με ποιους συναντήθηκε. ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΘΑ  ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ  ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΣΑΣ.
Διαβάστε παρακάτω και προβληματιστείτε.

Μετά την Apple και τη Google στη λίστα των εταιρειών, που τα λειτουργικά τους αποθηκέυουν το στίγμα της συσκευής σε μία κεντρική βάση δεδομένων, προστέθηκε και η Microsoft.
Η Microsoft πάντως, αναφέρει πως μόνο όταν η υπηρεσία “location services for Windows phones” είναι ενεργοποιημένη, η συσκευή εκπέμπει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης στους servers της εταιρίας, στον οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες για τα ασύρματα δίκτυα τα οποία έχει εντοπίσει η συσκευή, την ισχύ του σήματος του πύργου με τον οποίο είναι συνδεδεμένη εκέινη την ώρα, καθώς και το στίγμα της.
Σε αντίθεση με το iPhone που αποθηκεύει και διατηρεί τα στοιχεία στη συσκευή σε μία εύκολα προσβάσιμη μορφή με ιστορικό που μπορεί να φτάνει και τους μήνες, οι συσκευές με Windows Phone 7 δεν αποθηκεύουν αυτου του είδους τα δεδομένα στη συσκευή, ενώ τέλος το Android αν και τα αποθηκεύει, είναι πιο δύσκολο να τα βρει κάποιος αφού είναι encrypted, ενώ το ιστορικό τους είναι περιορισμένο.
Για την ώρα πάντως η εταιρία δεν έχει πάρει κάποια επίσημη θέση για το θέμα αυτό.

4 σχόλια:

Faros είπε...

Χωρίς να θέλω να ακυρώσω ούτε λέξη από όσα γράφεις, ή να μην αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν (ως άνθρωπος που ήμουν νέος όταν ο φοιτητής "σου" έβγαζε τον λόγο που αναφέρεις, να σου πω ότι εδώ και πολλά χρόνια (πολλές δεκαετίες) μπορούν και μας "ακούν" ... δεν περίμεναν το ίντερνετ ή τα κινητά.
Απλά, αυτά, έκαναν τη "δουλειά" πιο εύκολη ...

Την Καλησπέρα μου !

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είπε...

Mε βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο οι επισημάνσεις σου, Fare. ¨Ομως ο "φοιτητής" μου απευθύνεται σε όλο το ακροατήριο.H προσφώνηση , συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν σημαίνει έμμεσο ή άμεσο καταλογισμό ευθυνών στην αριστερά. Η αριστερά γενικά έβαλε το ζήτημα, με τον τρόπο του ο κάθε χώρος, αλλά το έβαλε. Υπάρχει βιβλιαράκι με τίτλο "Νέες Τεχνολογίες, Άρθρα - Μελέτες", Έκδοση του 12ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, 1986. Αυτό σημαίνει ότι έγινε έστω μια πρώτη προσέγγιση.
Το ζήτημα της παρακολούθησης είναι παλιό. Όλοι , οι παλιοί,έχουμε να διηγηθούμε ιστορίες δράσης "ασφαλιτών" στα πανεπιστήμιά μας, αλλά και ιστορίες δράσης του συνδικαλιστικού της ασφάλειας μέχρι πρόσφατα. Πόσες και πόσες φορές δεν έπιασαν ασαφαλίτεσ να παρακολουθούν το ΠΑΜΕ. Όμως τέτοια και τόση εθελοντική προσφορά αυτοφακελώματος , δεν πιστεύω ότι φαντάζονταν οι μυστικές υπηρεσίες. Τώρα τα πράγματα γίνονται πολύ εύκολα για αυτούς αφού έχουν πια δυνατότητα με πολύ απλό τρόπο συλλογής πληροφοριών. Όμως η κοινωνική αφασία σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι χωρίς προηγούμενο. Τελοσπάντων για να μην ξαναγράψω άρθρο με τη μορφή σχόλιου σταματώ. ΌΜΩΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ.

kostas είπε...

Αυτο το ξερουμε απο καιρο και κανανε και ερευνες ξενα και ελληνικα πανεπιστημια για τον εντοπισμο του οποιουδηποτε..γτ θελουν τα παντα να τα ελεγχουν μεχρι και αυτα γραφουμε εδω τωρα κρατιουνται. αν ψαξεις στο ιντερνετ θα δεις οτι στο εξωτερικο τουσ βλεπουν ανα πασα ωρα και στιγμη ποιοι ειναι και τι χρωστανε και ολα αυτα με την ταυτοτητα που κουβαλανε πανω τους που εχει ενα τσιπ και τπτ αλλο.για να μην πολυλογο ως ηλεκτρονικος οτι πληροφορια θες πανω στο θεμα πες μ.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είπε...

Φίλε Κώστα
Γράψε ένα άρθρο και στείλε το να το ανεβάσω εδώ στο blog. Περιμένω.