Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΕΣΘΟΝΙΑ : Ανοδος του αντικομμουνισμού και της ανεργίας

Νέο κύμα αντικομμουνισμού και παραχάραξης της Ιστορίας κατέκλυσε την Εσθονία. Πρόσφατα στη χώρα αυτή κηρύχτηκε διαγωνισμός λογοτεχνίας για τους μαθητές των σχολείων και τους φοιτητές με τα εξής δύο θέματα: «Ο κομμουνισμός ίσον φασισμός;» και «Ολοι μιλάνε για το θάνατο του κομμουνισμού, όμως κανένας ακόμα δεν είδε το πτώμα του». Ο νικητής του συγκεκριμένου διαγωνισμού θα βραβευτεί με ταξίδι στις Βρυξέλλες. Το διαγωνισμό διοργάνωσαν η νεολαιίστικη πτέρυγα του εθνικιστικού κόμματος «Ενωση Πατρίδα/Δημοκρατία», που μαζί με το «Κόμμα των μεταρρυθμίσεων», του πρωθυπουργού, Αντρούς Ανσιπ, συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Πρόκειται για το κρατικό πρόγραμμα.
Να σημειώσουμε πως τα τελευταία 20 χρόνια οι αρχές της Εσθονίας επίσημα εξισώνουν τον κομμουνισμό με το φασισμό, ενώ η περίοδος που η χώρα βρισκόταν στη σύνθεση της ΕΣΣΔ θεωρείται «κατοχή». Μάλιστα στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, στο Τάλιν, στήθηκε και λειτουργεί «Μουσείο σοβιετικής κατοχής» για την περίοδο από το 1940 έως 1991.
Στη χώρα αυτή ξηλώνονται τα αντιφασιστικά μνημεία, όπως συνέβηκε τον Απρίλη του 2007 με το μνημείο του Μπρούντζινου στρατιώτη «Αλιόσα» από την κεντρική πλατεία του Τάλιν, ενώ την ίδια ώρα στήνονται μνημεία για όσους συμμετείχαν στις φασιστικές λεγεώνες των «Ες-Ες», που χαρακτηρίζονται «ήρωες».
Η αντικομμουνιστική εκστρατεία αποτελεί μέσο αποπροσανατολισμού του λαού από την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της. Μόνο το 2009 το ΑΕΠ της Εσθονίας μειώθηκε κατά 14,1%, που αποτέλεσε μια από τις χειρότερες ενδείξεις στον κόσμο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 26,5%. Η επίσημη ανεργία φτάνει το 10-11%, ενώ η ανεπίσημη το 20%. Σύμφωνα με τα διάφορα στοιχεία, 80 - 140 χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας δουλειά. Τα οικονομικά προβλήματα, η αύξηση της ανεργίας και των άλλων λαϊκών προβλημάτων, όπως φαίνεται, κινούνται παράλληλα με την αύξηση της κυβερνητικής αντικομμουνιστικής εκστρατείας, για την οποία οι αρχές της χώρας δε λυπούνται χρόνο και χρήμα. Οπως έγινε γνωστό, εκτός των παραπάνω, παραχώρησαν κι έξι χιλιάδες δολάρια για την κατασκευή μνημείου «θυμάτων του κομμουνισμού» στην ... Ουάσιγκτον.
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: