Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζει ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου «Ifo», Χανς-Βέρνερ Σιν, μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters», δίνοντας συνέχεια στα σενάρια για το εύρος και το χρόνο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Ο ίδιος καλεί τους δανειστές να προετοιμαστούν για αυτή την εξέλιξη. Οπως σημείωσε, «είναι προφανές ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Πρέπει να βάλουμε το χρέος στο τραπέζι και να απελευθερώσουμε κάπως αυτή τη χώρα από αυτό το μεγάλο βάρος του χρέους».
Από την άλλη, δείχνοντας τα αντικρουόμενα συμφέροντα που εξελίσσονται γύρω από το ζήτημα, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γίρκο Κατάινεν, τάχθηκε ενάντια στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, σημειώνοντας ότι «είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο. Δε θέλουμε να δούμε ξανά την ίδια χρηματοοικονομική κρίση (...) Κανείς δε στηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους σε αυτή τη φάση».
Σύμφωνα με τον Γ. Κατάινεν, η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα της Ευρώπης, επειδή οι τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία μπορεί να αντιδράσουν βάζοντας φρένο στην αγορά χρέους κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Κατάινεν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης αργότερα, κάτι που άλλωστε προβλέπεται ως δυνατότητα και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα λειτουργήσει από το 2013.
Ομοίως, ο Νιλ Κασκάρι, επικεφαλής του τμήματος πρωτοβουλιών νέων επενδύσεων της «Pimco» εκτιμά ότι «η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν απλά συσσωρεύσει μεγάλο χρέος, περισσότερο χρέος απ' ό,τι οι οικονομίες τους μπορούν να αντέξουν. Είναι πιθανό να χρειαστεί να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση ή πτώχευση. Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτό με οργανωμένο τρόπο χωρίς να προκληθεί μετάδοση των προβλημάτων στην Ισπανία και σε άλλες χώρες προκαλώντας χάος;».
Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί την «ενδεδειγμένη θεραπεία για τις άρρωστες οικονομίες των υπερχρεωμένων χωρών» της ευρωζώνης που έχουν προσφύγει στο «μηχανισμό στήριξης», ενώ θεωρείται πολύ πιθανή η αναδιάρθρωση του χρέους σε μια τουλάχιστον από τις τρεις αυτές χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).
Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «ακόμα και αν το δημοσιονομικό έλλειμμα μειωθεί, παραμένει δημοσιονομικό έλλειμμα και προστίθεται στο δημόσιο χρέος. Και η δυνατότητα εξυπηρέτησης και αποπληρωμής ενός δοσμένου ποσού χρέους εξαρτάται από το μέγεθος της οικονομίας. Οσο μεγαλύτερο είναι το ΑΕΠ, τόσο αυξάνονται τα έσοδα από φόρους, που στη συνέχεια περνούν στους πιστωτές (...) Χωρίς οικονομική ανάπτυξη είναι δύσκολο το 2013 οι τρεις χώρες να βρίσκονται σε καλύτερη θέση απ' ό,τι σήμερα. (...) Το 2013, είναι πιθανό κάποια, αν όχι όλες οι χώρες του μηχανισμού "διάσωσης" να παραμένουν ανίκανες να χρηματοδοτηθούν στις διεθνείς αγορές. Και το 2013, οι κανόνες αλλάζουν (...)».
Σε τροχιά μνημονίου η Πορτογαλία
Την ίδια στιγμή, ο λαός της Πορτογαλίας μπαίνει στη μέγκενη του «μνημονίου», καθώς από χτες στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ βρίσκονται στη Λισαβόνα, όπου έχουν διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση του προγράμματος δανειοδότησης της χώρας. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η «συνήθης» ομάδα Γερμανών επιχειρηματιών, επιστημόνων και πολιτικών που είχε καταθέσει προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας ενάντια στο «πακέτο» προς την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αντιδρά και τώρα για το «πακέτο» προς την Πορτογαλία.
Εκπροσωπώντας αυτήν την ομάδα, ο συνταγματολόγος Μάρκους Κέρμπερ ζήτησε από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων κατά του δανειακού «πακέτου» προς την Πορτογαλία, ώστε να απαγορευτεί στη γερμανική κυβέρνηση να συνηγορήσει στην ΕΕ για τη χορήγηση δανείου. Σύμφωνα με τον Μ. Κέρμπερ, «χωρίς την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων η Γερμανία θα απολέσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου