Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Με τη βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο ξεκινά η κυβέρνηση την επιχείρηση μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ευρύτερο κρατικό τομέα, ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του μνημονίου και των απαιτήσεων της τρόικας. Ανταποκρινόμενη σε παλιότερη εξαγγελία της, χτες κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη βάσει της οποίας αυξάνονται οι ώρες εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων (Δημόσιο, ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) από τις 37,5 εβδομαδιαίως, που είναι σήμερα, στις 40, χωρίς την παραμικρή μισθολογική αύξηση. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ρητά: «Η κατά τα ανωτέρω αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας δεν συνεπάγεται τη με οποιονδήποτε τρόπο αύξηση των αποδοχών ή απολαβών ή των ειδικών επιδομάτων οποιασδήποτε ονομασίας».

Πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά η κυβέρνηση επιχείρησε την εν λόγω ρύθμιση να την περάσει «ως πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζομένων». Αυτή, άλλωστε, ήταν η πρόταση που ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, είχε κάνει στην ΑΔΕΔΥ κατά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκησή της στις 2 Φλεβάρη. Τότε, είχε επίσης προτείνει στους συνδικαλιστές να προσδιορίσουν τις μέρες κατά τις οποίες ορισμένες υπηρεσίες του Δημοσίου θα λειτουργούν και το απόγευμα. Την πρόταση για απογευματινή βάρδια στο Δημόσιο ο υπουργός την επανέφερε και χτες σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα και αυτή η ρύθμιση θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.
Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο ή, το λιγότερο, να ανατραπεί η ισχύουσα αναλογία προσλήψεων / αποχωρήσεων (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις). «Το κρίσιμο μέγεθος - είπε - είναι πόσοι φεύγουν από το Δημόσιο». Πρόσθεσε μάλιστα πως αν οι αποχωρήσεις κάθε χρόνο δεν είναι 35.000 - 40.000 τότε θα υπάρχει πρόβλημα. «Δε φεύγουν το 2011 55.000 άνθρωποι - τόνισε -, φεύγουν μόνο 1.000, υπάρχει πρόβλημα. Εάν αυτούς τους 1.000 που θα φύγουν κάτσουμε τώρα να συζητήσουμε εάν θα τους αντικαταστήσουμε με 0, με 5 ή με 7 είναι μια συζήτηση οκτεύουσας σημασίας»! Η τοποθέτηση αυτή του Γ. Ραγκούση, όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου παγώματος των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Σ' όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν το νέο μισθολόγιο - αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους στις αρχές του καλοκαιριού - με το οποίο θα επιχειρηθεί μια συμπίεση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων προς τα κάτω καθώς και οι αναγκαστικές μετατάξεις σε όλο το μήκος και το πλάτος του δημόσιου τομέα. Ειδικά για τις τελευταίες φαίνεται ότι θα προωθηθούν αφού η κυβέρνηση πάρει στα χέρια της μελέτη που έχει αναθέσει στον ΟΟΣΑ για την αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: