Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Διαγκωνισμοί και ανησυχίες για το μέγεθος της ζημιάς

Ο χρόνος και ο τρόπος ελεγχόμενης χρεοκοπίας παραμένουν στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων μεταξύ των εκπροσώπων των μονοπωλίων, αλλά και των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ. Την ίδια στιγμή που οι διάφορες μερίδες του κεφαλαίου ερίζουν για την κατανομή του κόστους από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου, δεν παύουν στιγμή να επαναλαμβάνουν την ενιαία στάση τους για να φορτωθεί τα βάρη ο λαός, να προωθηθεί αποφασιστικά η αντιλαϊκή λαίλαπα.

Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των μονοπωλίων για να αντιμετωπίσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δημοσίευμα της «Wall Street Journal» καλεί την ΕΕ και την κυβέρνηση να ανοίξουν τη συζήτηση για τον επιμερισμό του κόστους της αναδιάρθρωσης στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο μόνος τρόπος για να μην εξελιχθεί η Ελλάδα στη "Lehman" της κρίσης χρέους της Ευρώπης δεν είναι να προσποιούμαστε ότι δε θα γίνει αναδιάρθρωση χρέους, αλλά να αρχίσουμε να εξηγούμε πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το ενδεχόμενο, δίνοντας περισσότερα στοιχεία για το ποιος πλήττεται και με ποιον τρόπο. Οι τράπεζες που είναι ευάλωτες θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους προτού είναι πολύ αργά».
Πάντως, σε δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» γίνεται η εκτίμηση ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «στη Γερμανία δε θα ζήσουμε καμία καταστροφή, διότι τα συνολικά αποθέματα των γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα ανέρχονταν στο τέλος του 2010 γύρω στα 16 δισεκατομμύρια. Και η ΕΚΤ που αγόρασε πολλά ελληνικά ομόλογα μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα. Ακόμη και ο φόβος για αντιδράσεις ντόμινο φαίνεται σήμερα λιγότερο ρεαλιστικός, από πέρσι που επικρατούσε στις αγορές νευρικότητα και ανασφάλεια».
Παράλληλα, δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» υποστηρίζει ότι στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «στο κόστος θα συμμετείχαν ασφάλειες και τράπεζες και αυτό θα είχε ευεργετικές συνέπειες για την εξυγίανση του κλάδου, αλλά θα ήταν κακό κυρίως για τις ελληνικές τράπεζες που θα κατέρρεαν», ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος αλυσιδωτών αντιδράσεων, καθώς «το 60% του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε χέρια ξένων. Αρα οι συνέπειες του "κουρέματος" θα ήταν αισθητές σε όλον τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη».
Την ίδια στιγμή, ανάλυση της «Standard & Poor's» για την Κύπρο σημειώνει ότι «η έκθεση στην Ελλάδα διαμορφώνει σημαντικούς κινδύνους». Η «Standard & Poor's» συμπεραίνει ότι «οι τράπεζες της Κύπρου είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα μέσω των θέσεών τους στο ελληνικό κρατικό χρέος και στο τραπεζικό χρέος και επίσης μέσω των δανειακών χαρτοφυλακίων των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (...) Το σύνολο της έκθεσής τους στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30,5 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ της Κύπρου. Ανάλογα με τον χρόνο και τη σοβαρότητα μιας πιθανής αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα, εκτιμούμε ότι το συνολικό κόστος για την κυπριακή κυβέρνηση στο πλαίσιο της στήριξης του χρηματοοικονομικού τομέα στο συγκεκριμένο αρνητικό σενάριο θα ήταν μεταξύ 1,3 δισ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 6% με 10% του ΑΕΠ της χώρας».
Εκκρεμεί το «πότε» της αναδιάρθρωσης
Στοχευμένες πιέσεις για να δρομολογηθεί η διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους ασκούν οι οικονομολόγοι Νουριέλ Ρουμπινί και Αρνάμπ Ντας, σημειώνοντας ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα χρειαστεί, μεν, πολύ χρόνο και διαπραγματεύσεις, όμως πρέπει να διευθετηθεί μέχρι το 2012, διαφορετικά θα χρειαστούν επιπλέον 30 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.
Σύμφωνα, εξάλλου, με νέα δημοσκόπηση του πρακτορείου «Ρόιτερς» σε 55 οικονομολόγους, οι 46 από αυτούς εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Ως πιο πιθανό σενάριο θεωρείται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών, ενώ το δεύτερο πιθανότερο σενάριο είναι η μείωση των επιτοκίων. Ως προς το χρόνο που θα γίνει η αναδιάρθρωση, ορίζοντας φαίνεται να είναι το 2013, καθώς 24 οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση θα γίνει μετά από ένα χρόνο, 7 σε έξι μήνες με ένα χρόνο, 10 σε τρεις με έξι μήνες και 4 σε λιγότερο από τρεις μήνες.
Οπως υποστηρίζει ο Λαρς Φελντ, οικονομολόγος και μέλος της «επιτροπής σοφών» για την οικονομία της γερμανικής κυβέρνησης, «φοβάμαι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από την κατάσταση αυτή χωρίς κάποιο είδος αναδιάρθρωσης του χρέους της». Ο Λ. Φελντ σημειώνει ότι μια αναδιάρθρωση δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσει σε χαμηλότερες αποπληρωμές για τους ομολογιούχους, ενώ προτείνει ως δεύτερη επιλογή μια επιμήκυνση της αποπληρωμής των χρεών σε συνδυασμό με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με την «Credit Suisse», μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απίθανο να συμβεί «τους επόμενους μήνες», καθώς επίσημοι φορείς, όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, «έχουν ισχυρά οικονομικά κίνητρα αλλά και σε επίπεδο φήμης να καθυστερήσουν κάποια πιθανή αναδιάρθρωση, ιδίως αν ληφθούν υπόψη τα επερχόμενα τραπεζικά stress tests στην Ισπανία και οι αυξήσεις κεφαλαίου».
Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», δείχνει το δρόμο για ακόμα σφοδρότερο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα πρέπει να βελτιώσουν σημαντικά την παραγωγικότητά τους ή να μειώσουν τους μισθούς ή και τα δύο, ώστε να επαναφέρουν τις οικονομίες τους στο σωστό δρόμο. Ακόμα, στον απόηχο της υιοθέτησης αρνητικής προοπτικής για την οικονομία των ΗΠΑ από τη «Standard & Poor's», εκτιμά ότι «υπάρχουν λόγοι να ανησυχούμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο, μεσοπρόθεσμα, για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος».
Παράλληλα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιβ Μερς, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και αναφερόμενος στη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας, εκτιμά ότι «στις ενδιαφερόμενες χώρες υπάρχουν κοινοβουλευτικές αποφάσεις για την προώθηση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. Τυχόν αποτυχία αναγνώρισης της επιθυμίας των χωρών αυτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είναι άδικη προκατάληψη».
Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, μιλώντας στην εφημερίδα «Le Soir», απέρριψε την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «το καλό βήμα είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα να βρει ένα βιώσιμο επίπεδο χρέους. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι πολλοί κερδοσκόποι ωθούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και βοηθούνται από συγκεκριμένες δηλώσεις».
Παιχνίδια εντυπώσεων
Παιχνίδι εντυπώσεων με αιχμή το χρέος και τα ελλείμματα παίζουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας χτες από την Εισαγγελία Αθηνών να διεξαγάγει έρευνα για «διακίνηση φημών που επηρέασαν την πορεία της αγοράς». Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στην εισαγγελία διαβιβάστηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχεται από διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας - δεν την κατονομάζει - στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα».
Στη συνέχεια αναφέρει ότι «παρόμοιες φημολογίες στερούνται προφανώς κάθε σοβαρότητας και καταντούν γελοίες», για να καταλήξει ότι «επειδή όμως παρόμοια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να δημιουργήσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
     

Δεν υπάρχουν σχόλια: