Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Νέο κόμμα με παλιά, κίβδηλα διλήμματα



Τη σύσταση πολιτικού φορέα με το όνομα «Σχέδιο Β», στη βάση του αποπροσανατολιστικού διλήμματος «ευρώ ή αποχώρηση απ' το ευρώ», ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, σε συνέντευξη Τύπου, μην κρύβοντας ότι το υπό διαμόρφωση κόμμα του επιδιώκει να προσεταιριστεί τον «ευρωσκεπτικισμό» που αναπτύσσεται, προφανώς για να τον εξαερώσει πριν βαθύνει ριζοσπαστικά το περιεχόμενό του.

Τόσο ο Αλ. Αλαβάνος όσο και ο Κ. Παπουλής, που εισηγήθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνειών, αναφερόμενοι σε επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ως εργαλείο επιτάχυνσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σκορπώντας αυταπάτες ότι έτσι μέσα σε πέντε μόλις χρόνια θα έχει αποκατασταθεί το «κοινωνικό κράτος», οι μισθοί και τα άλλα δικαιώματα των εργαζομένων που ανατράπηκαν. Ο Αλ. Αλαβάνος ισχυρίστηκε πως «η έκδοση εθνικού νομίσματος είναι μια μεγάλη τομή» και «απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία και την ανάκαμψη, κρίκος σε μια σειρά μετασχηματισμών, αριστερού προσανατολισμού». Σαν τέτοιους εμφάνισε την «άμεση παύση πληρωμών προς τους ξένους δανειστές, την εθνικοποίηση των τραπεζών, τον οικονομικό σχεδιασμό, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δυναμική παρουσία των δημοσίων επενδύσεων, τη συγκρότηση ενός κοινωνικού κράτους».
Δεν απάντησε όμως στο ερώτημα πώς η άρχουσα τάξη, στρατηγική επιλογή της οποίας είναι η συμμετοχή στην ΕΕ, όπως παραδέχτηκε, θα αποδεχτεί την εγκατάλειψη του ευρώ και ακόμα θα θέσει τα εργαλεία της ανάπτυξης, τα μέσα παραγωγής που κατέχει στην υπηρεσία του λαού. Προσπεράστηκε σαν λεπτομέρεια το γεγονός ότι η ανάκαμψη, η ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου προϋποθέτουν επίθεση σε εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα.
Ούτε ο Κ. Παπουλής μπόρεσε να φέρει - ερωτηθείς σχετικά - ένα παράδειγμα καπιταλιστικής χώρας όπου ο λαός να απολαμβάνει όλα όσα ισχυρίζονται ότι θα απολαμβάνει ο ελληνικός λαός μέσα σε πέντε μόλις χρόνια μετά την εγκατάλειψη του ευρώ. Τα παραδείγματα των χωρών π.χ. Ρουμανία, Αργεντινή, Βενεζουέλα, που επικαλέστηκαν για να υπερασπιστούν το εθνικό νόμισμα, επιβεβαιώνουν πως για το λαό είναι μία από τα ίδια, αφού το εργαλείο του νομίσματος αξιοποιείται προς όφελος της αστικής εξουσίας, οι λαοί δεν μπορούν να ευημερήσουν στον καπιταλισμό, ούτε να συνυπάρξουν αρμονικά με τους εκμεταλλευτές τους.
Ο Αλ. Αλαβάνος απέφυγε να απαντήσει στο αν η συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα βαθύνει και αρκέστηκε να δηλώσει ότι προς το παρόν αναπτύσσεται μια κοινή δράση σε σημεία όπου συμπίπτουν. Κατηγόρησε τέλος τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κινείται στο πλαίσιο του σχεδίου Α (ΕΕ, ευρώ, μνημόνιο κλπ.), αλλά και για την πρόκληση σύγχυσης στο λαό με την έλλειψη σαφήνειας και τις παλινδρομήσεις του.
902.gr
Δείτε όμως κι άλλα δημοσιεύματα για το "νέο" κόμμα. Πολλές όμως οι συμπτώσεις βρε παιδί μου, πολλές!!!

H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σχέδιο Β': Ο πολιτικός φορέας του Αλέκου Αλαβάνου

 

 


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: