Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ισπανία: Ρεκόρ εξαθλίωσης του ισπανικού λαού

Τα «ιστορικά» ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο στηνΙσπανία και ο ισπανικός λαόςεξαθλιώνεται με ραγδαίους ρυθμούς καθώς βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση. 
2.564 επιχειρήσεις κήρυξανχρεοκοπία το πρώτο τρίμηνο του 2013, αριθμός αυξημένος κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 45% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012, όπως μετέδωσε χτες το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο την έκθεση του οίκου αξιολόγησης πιστώσεων «Axesor». Κατά τον οίκο, αιτία είναι η έλλειψη πιστώσεων και ρευστότητας από τον τραπεζικό τομέα σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση της ζήτησης. Την τελευταία πενταετία 27.108 επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έχουν κηρύξει χρεοκοπία.
Στα ύψη έχει φτάσει και με τα τελευταία επίσημα στοιχεία η ανεργία που ξεπερνάει τα 6 εκατομμύρια (26%). Η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών πλησιάζει το 60% , 36,5% μεταξύ των μεταναστών εργατών που πολλοί πια έχουν επιλέξει το δρόμο επιστροφής στις πατρίδες τους. Έκθεση της βρετανικής οργάνωσης «Oxfam», με τίτλο «Κρίση ανισότητα και φτώχεια», ανεβάζει και άλλο τον αριθμό, αναφέροντας ότι υπάρχουν 12,7 εκατομμύρια φτωχοί, ενώ συνάμα προειδοποιεί ότι εξαιτίας των περικοπών και των μέτρων λιτότητας το 2022 θα υπάρχουν 18 εκατομμύρια φτωχοί στην Ισπανία ή το 38% του συνολικού πληθυσμού. Εκτός αυτών όλων στην Ισπανία ήδη έχουν γίνει 46.559 εξώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2012, που σημαίνει 526 σε ημερήσια βάση!
Τέλος, οι αποδοχές των εργαζομένων συντρίβονται με γεωμετρική πρόοδο, προς όφελος φυσικά του κεφαλαίου που απαιτεί φτηνή εργατική δύναμη, καθώς, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας, οι αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 8,5%, ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνουν τις εργοδοτικές εισφορές.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: