Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Απάντηση σε σχόλιο που έγινε στο Blog

Στην ακριβώς προηγούμενη ανάρτηση υπάρχει στα σχόλια μια πρόσκληση   για  συλλογή υπογραφών από αριστερούς για συνάντηση  ηγεσιών ΚΚΕ-ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς πάνω σε  αυτό το θέμα. Η ίδια η ζωή και η δράση έχει δώσει τις απαντήσεις της. Μία από τις τελευταίες μάλιστα ήταν η άρνηση των συνδικαλιστικών στελεχών του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε επίπεδο να συμφωνήσουν σε ψηφίσματα καταδίκης της επίθεσης των προβοκατόρων στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 20 Οκτώβρη. Εξάλλου είναι κοινό μυστικό η αντιΚΚΕ και αντιΠΑΜΕ δράση των οπορτουνιστών. Σταματώ εδώ. Το επόμενο άρθρο θεωρώ ότι απαντά στους  θιασώτες της ενότητας, όπως και αυτή η ανάρτηση.  Καλώ τους αναγνώστες του Blog να μην "τσιμπάνε" σε τέτοια δολώματα. ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΤΟΥΣ!




Τα επιχειρήματα τμημάτων του διεθνούς κεφαλαίου υιοθετεί ευθέως η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή της στην αστική διαχείριση και την αγωνία της να διασωθεί η Ευρωζώνη. Μιλώντας χθες στον ρ/σ «Real», ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «...δεν τα λέμε πλέον μόνον εμείς, διάβαζα τη συνέντευξη του νομπελίστα κ. Κρούγκμαν στη γερμανική Handesblat προχτές, ο οποίος έλεγε, ή θα αλλάξει αυτή η νεοφιλελεύθερη δογματική επιμονή που απαγορεύει στην ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα και να δανείσει χαμηλότοκα τα κράτη που έχουν ανάγκη, ή θα διαλυθεί η Ευρωζώνη».
Τέτοιου είδους προτάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου και όχι των λαών, οι οποίοι, είτε με επεκτατική, είτε με περιοριστική διαχείριση, βρίσκονται σταθερά στη γωνία, όσο κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια. Οσο χρήμα κι αν τυπωθεί, όσο χαμηλό κι αν είναι το επιτόκιο δανεισμού των καπιταλιστικών κρατών, αυτός που θα μπουκώσει θα είναι και πάλι το κεφάλαιο, όπως γινόταν και την περίοδο της ανάπτυξης, ή όπως γίνεται σήμερα σε χώρες που «κόβουν» χρήμα, όπως οι ΗΠΑ.
Αποκρύπτοντας αυτήν την πραγματικότητα ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «το πρόβλημα είναι η αρχιτεκτονική πάνω στην οποία δομήθηκε η νομισματική ενοποίηση, η αρχιτεκτονική του ευρώ, ότι έχουμε μία ΕΕ που έχει κοινό νόμισμα χωρίς κεντρική τράπεζα (...) που δεν έχει τη δυνατότητα να τυπώσει χρήμα». Πρόκειται για θέση που συνηγορεί υπέρ της ισχυροποίησης της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας και συγχρόνως αποσιωπά τη φύση της κρίσης και την έντασή της που επιτείνεται από τις τεράστιες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ.
Για μια ακόμα φορά, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να εξωραΐσει το ρόλο της ΝΔ, διερωτώμενος για το κόμμα που συγκυβερνά και έχει διακηρύξει ότι θα υπερψηφίσει τη δανειακή σύμβαση: «Το πιο ουσιαστικό δεν είναι το αν θα υπογράψει ο κ. Σαμαράς για να διαπράξει το έγκλημα, αλλά αν θα το διαπράξει τελικά το έγκλημα, δηλαδή αν θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση»!
Επιφανειακή ήταν και η κριτική προς την κυβέρνηση Παπαδήμου, που ενσαρκώνει το μαύρο μέτωπο του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, χαρακτηρίζοντάς την απλά και μόνο «ένα τέχνασμα προκειμένου να αποτραπεί η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία από τα δυο κόμματα εξουσίας που βλέπουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται».

Απαράβατο το αστικό Δίκαιο
Αξίζει να σημειωθεί, καθώς είναι ενδεικτική του σεβασμού με τον οποίο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το πλαίσιο που διαμορφώνει η ασκούμενη προς όφελος της άρχουσας τάξης πολιτική, η δήλωσή του πως αν ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση, απ' τη στιγμή που αυτή αναφέρεται στο αγγλοσαξονικό Δίκαιο που προστατεύει τους πιστωτές, τότε η χώρα δεσμεύεται να τους ικανοποιήσει στο διηνεκές και ανεξάρτητα των εξελίξεων! Ουσιαστικά, ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε στο λαό το δικαίωμα να καθορίσει ο ίδιος με την πάλη του και με άλλη εξουσία την πορεία των πραγμάτων, λέγοντας:
«Εάν ήταν στο δικό μας Δίκαιο, θα είχε τη δυνατότητα το ελληνικό Δημόσιο (...) να προστατεύσει τη χώρα από τις πιθανές αξιώσεις των πιστωτών μας έναντι της δημόσιας περιουσίας στη χειρότερη δυνατή εξέλιξη, αν δηλαδή βγαίναμε από την Ευρωζώνη, αν διαλυόταν η Ευρωζώνη, αν πηγαίναμε σε χρεοκοπία. Αυτά τα χρήματα τα οποία έχουμε δανειστεί δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουμε, θα πρέπει να πάμε σε μια μονομερή αναδιάρθρωση, οι όροι όμως που θα επιβληθούν μετά τη μονομερή αυτή αναδιάρθρωση θα είναι ιδιαίτερα σκληροί αν περάσουμε στο αγγλοσαξονικό Δίκαιο. Θα μας ζητάνε εμπράγματες εγγυήσεις».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Νοέμβρης 2011 δείχνει ξανά χούντα !!!
AYTO Σημαίνει Αντίσταση !!
Δε λυπάμαι τα γηρατειά που φεύγουν - τα μωράκια που έρχονται άθελά τους να ζήσουν σκλάβοι, να πεθάνουν σκλάβοι, σ' έναν κόσμο ελεύθερων αφεντάδων. Θα τους μαθαίνουν: η σκλαβιά τους χρέος εθνικόν και σοφία του Πανάγαθου!... Πότε θ' αναστηθούν οι σκοτωμένοι; ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗΣ, 20 Oκτώβρη 1973

Papaioannou είπε...

Απευθυνόμαστε σε ψηφοφόρους-φίλους και όχι σε μέλη του ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ.Ως ψηφοφόροι των ΚΚΕ,ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και ,λοιπών σχηματισμών, διατηρούμε ο καθένας τις πολιτικές μας θέσεις που δεν αφορούν αυτή την Πρωτοβουλία.Η μόνη συμφωνία μας βρίσκεται στο σημείο της κοινής απαίτησης για συνάντηση των ηγεσιών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.Ήδη κινούμαστε στην δημιουργία μπλογκ και γκρουπ σε κοινωνικό δίκτυο με σκοπό την γνωστοποίηση της θέσης μας.Όσοι από εμάς δεν υποστηρίζουμε το Κ.Κ.Ε ή το ΣΥ.ΡΙΖ.Α ,αλλά κάποιο άλλο πολιτικό σχηματισμό όπως την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ , ΚΚΕ(μ-λ) κ.ο.κ ή ε συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία χωρίς άλλους όρους και σκοπούς πέρα του παρακάτω: Την βούληση μας να συναντηθούν για δεύτερη φορά επίσημα μετά το 1989 οι ηγεσίες του Κ.Κ.Ε και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την διερεύνηση πιθανών κοινών σημείων δράσεως και συμφωνίας σε οποιοδήποτε επίπεδο.

1) Σκοπός μας δεν είναι σε καμιά περίπτωση να προκαλέσουμε εσωτερικά προβλήματα σε κανένα κόμμα ή πολιτική κίνηση.Γι’α αυτό και δεν επιθυμούμε την συμμετοχή στην πρωτοβουλία μας μελών κομμάτων, παρά μόνο στην εξαιρετική περίπτωση που τα ίδια επιμένουν να συνυπογράψουν το κάλεσμα μας.

2) Όσοι θα πάρουν μέρος στην Πρωτοβουλία Πολιτών για μια Ενωμένη Αριστερά θα γνωρίζουν ότι μόνος στόχος και σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι μια συνάντηση κορυφής των 2 ηγεσιών.Θα επιβεβαιώσουν επώνυμα την επιθυμία τους και την συμφωνία τους σε ένα λιτό υπό διαμόρφωση κείμενο που θα προτρέπει τις ηγεσίες του Κ.Κ.Ε και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α να συναντηθούν.Η συλλογή υπογραφών δεν θα γίνει σε καμιά περίπτωση ηλεκτρονικά.Ο κάθε πολίτης που θα επιθυμεί να πάρει μέρος στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με την ταυτότητα του μαζί θα δηλώνει την πρόθεση του και θα υπογράφει το κείμενο.

3) Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα και οι οποίοι είναι ψηφοφόροι ή σκοπεύουν να ψηφίσουν Κ.Κ.Ε και ΣΥΡΙΖΑ.Όσοι πολίτες δεν ψηφίζουν αυτά τα 2 κόμματα αλλά προσβλέπουν και επιθυμούν αυτή την συνάντηση, δεν έχουν λόγο να υπογράψουν παρά μόνο όπως ανέφερα πιο πάνω θεωρούν πως πρέπει να γίνει, χωρίς όμως να έχουν καμιά απαίτηση για συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Σκοπός της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, δεν είναι αυτή την στιγμή η δημιουργία μιας ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ανάμεσα στο Κ.Κ.Ε και ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και άλλων πολιτικών σχηματισμών.Κάτι τέτοιο αναγνωριζούμε πως δεν είναι εφικτό.Ζητούμε όμως να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι 2 ηγεσίες που διαφωνούν η κάθε μια με τις δικές της θέσεις με το ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ κυβερνητικής συνεργασίας ΠΑ.ΣΟ.Κ-Ν.Δ.-ΛΑ.Ο.Σ.
Παρά τις πολιτικές διαφορές ανάμεσα στα κόμματα του μαύρου μετώπου ,οι ηγέτες κάθισαν μαζί και συζήτησαν.

Λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς η Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε για την δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου ,όπως και τις θέσεις του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την συνεργασία αριστερών δυνάμεων, εμείς οι ανένταχτοι ψηφοφόροι τους θεωρούμε ότι πρέπει να συναντηθούν οι 2 ηγεσίες ,χωρίς να προσβλέπουμε σε οποιαδήποτε συμφωνία ή διαφωνία τους.Θεωρούμε ότι τα 2 κόμματα είναι ενάντια στο μνημόνιο και το απέδειξαν με την ΚΟΙΝΗ καταψήφιση της συγκυβέρνησης Παπαδήμου.Οι φίλοι και ψηφοφόροι των 2 κομμάτων που υπογράψουμε το αίτημα επιθυμούμε να γίνει μια συνάντηση παρόμοια με αυτή που έγινε στην Πορτογαλία ανάμεσα στους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας και του Αριστερού Μπλόκου πριν λίγους μήνες.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είπε...

Eίπες τη μαγική φράση...."Την βούληση μας να συναντηθούν για δεύτερη φορά επίσημα μετά το 1989 οι ηγεσίες του Κ.Κ.Ε και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α"
Επειδή λοιπόν δοκιμάσαμε το φρούτο του 1988 (τότε έγινε η ...μαλακία), λέμε να μην ξαναδοκιμάσουμε... Το blog θεωρεί ότι εδει δωσει επαρκείς απαντήσεις με τις αναρτήσεις του.

Papaioannou είπε...

Απόλυτα σεβαστή η άποψη σας.
Εγώ πιστεύω ότι η συνάντηση του 1988 δεν ήταν μαλακία από μόνη της.Ήταν πολιτική κίνηση.Μαλακία ήταν ο σχηματισμός του Συνασπισμού με μοναδικό ανέφικτο σκοπό την διάλυση του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το σκάνδαλο Κοσκωτά.Το να συναντιούνται και να ανταλλάσσουν απόψεις και θέσεις πολιτικοί με διαφορετικές αντιλήψεις είναι πρακτική πολιτισμού.