Για την Ουκρανία ο λόγος. Eκεί λοιπόν η γνωριμία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που τόσο επιθύμησε μια μερίδα λαού, θα επέλθει οσονούπω.
Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι.
Ο «πρωθυπουργός» Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι «Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής και δημοσιονομικής χρεοκοπίας», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι κατά το 2014 ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει από 12% ως 14% και, αν δεν ψηφισθούν νόμοι για την υποστήριξη των μέτρων λιτότητας, την εφαρμογή των οποίων ζητεί το ΔΝΤ για την σταθεροποίηση της οικονομίας, το ΑΕΠ είναι πιθανόν να μειωθεί κατά 10% εντός του έτους και η Ουκρανία να χρεοκοπήσει.(ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)
Από την πλευρά του ΔΝΤ απαιτεί διαρθρωτικές , αλλαγές , μεταρυθμίσεις και πολλά άλλα που είναι γνωστά στον ελληνικό λαό.
"Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως το oυκρανικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη νομισματική και συναλλαγματική πολιτική, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις δημοσιονομικές πολιτικές, στον τομέα της ενέργειας, στη βελτίωση της διακυβέρνησης και της διαφάνειας και στο επιχειρηματικό κλίμα.
Η νομισματική πολιτική θα έχει ως στόχο την εσωτερική σταθερότητα των τιμών, διατηρώντας παράλληλα μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία. Αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη των εξωτερικών ανισορροπιών, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην υποστήριξη των εξαγωγών και της ανάπτυξης, ενώ θα διευκολυνθεί και η σταδιακή ανοικοδόμηση των διεθνών αποθεμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο, δωδεκάμηνοι στόχοι θα τεθούν για τον πληθωρισμό.
Οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα θα επικεντρωθούν στη διασφάλιση ότι οι τράπεζες είναι υγιής καλά κεφαλαιοποιημένες και υπάρχει ρευστότητα, στην αναβάθμιση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου της, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και την εποπτεία σε ενοποιημένη βάση και στη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα.
Η δημοσιονομική πολιτική θα δώσει προτεραιότητα στις δαπάνες και σε μεσοπρόθεσμη βάση θα εφαρμοστεί βαθύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Η αρχική σταθεροποίηση το 2014 θα επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού μέτρων για αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών. Για το 2015-2016 το πρόγραμμα θα προβλέπει τη σταδιακή περικοπή δαπανών με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2016.
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ακόμη πως θα προετοιμάσει μια ολοκληρωμένη διαγνωστική μελέτη για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση της διακυβέρνησης, για την εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών, αλλά και την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος , και της φορολογικής διοίκησης .
Εδώ δεν υπάρχει καμιά Τρόϊκα, κανένα μνημόνιο. Μόνο μέτρα. Μέτρα στυγνής και άγριας λιτότητας.
Σύντομα λοιπόν θα απολαύσει ο Ουκρανικός λαός τα καλά της ΕΕ.
Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν και οι Ουκρανοί. Ή όπως λέει κια παλιά σοφή λαϊκή παροιμία: "Δεν ήξερες! δε ρώταγες;"
Πηγή: ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου