Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Τα χρυσά κουτάλια και οι αξίες της ΕΕ και στην Κροατία

Η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που μπήκε στην ΕΕ, την 1η Ιούλη του 2013, διατηρώντας παράλληλα το εθνικό της νόμισμα. Και φαίνεται ότι πολύ γρήγορα ο κροατικός λαός που εδώ και χρόνια φυσικά ζει τα δεινά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αντιμετωπίζει τώρα και νέα, μαζί φυσικά και με τους άλλους λαούς της ΕΕ.
Αυξάνεται η ανεργία...
Σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα νέα επίσημα στοιχεία για την ανεργία. Αύξηση 1,6% κατέγραψε τον Φλεβάρη του 2014 έναντι του Γενάρη ο αριθμός των ανέργων στην Κροατία. Στα μητρώα της κροατικής Υπηρεσίας Απασχόλησης εγγράφηκαν 384.376 άτομα, 6.092 περισσότερα σε σχέση με τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους. Ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Απασχόλησης, ο αριθμός των άνεργων Κροατών αυξήθηκε κατά 2,4% σε σύγκριση με τον Φλεβάρη του 2013. Στην επαρχία του Σπλιτ-Δαλματίαςκαταγράφηκαν 52.124 άνεργοι, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 13,6% του συνόλου των ανέργων στην Κροατία. Η πόλη του Ζάγκρεμπ ακολούθησε με 48.426 ανέργους ή ποσοστό 12,6% του συνόλου.
Χαρακτηριστική είναι επίσης η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επαρχία Βούκοβαρ-Σρεμ, στο ανατολικό τμήμα της Κροατίας. Στην συγκεκριμένη επαρχία υπάρχουν 23.780 άνεργοι, κάτι που συνιστά τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων 13 ετών. Επίσης, το 1/3 των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο.
Και οι αρρώστιες του αγιάτρευτου καπιταλιστικού συστήματος...
Επίσης σήμερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας και πρώην αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Ίβο Σανάντερ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης εννέα χρόνων για εμπλοκή σε πολιτικό σκάνδαλο το οποίο είναι γνωστό στη χώρα ως το σκάνδαλο «Fimi Media». Ο πρώην πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για την απόσπαση χρηματικών ποσών από κρατικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις μέσω της εταιρείας μάρκετινγκ «Fimi Media». Ορισμένοι από αυτούς θα φυλακιστούν ενώ θα πρέπει σύμφωνα με την απόφαση να επιστρέψουν πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά.
Ο Ίβο Σανάντερ, ο οποίος καταδικάζεται για δεύτερη φορά για διαφθορά, υποστήριξε ότι είναι αθώο θύμα πολιτικής δίωξης, ενώ το πρώην κόμμα του δηλώνει πλήρη άγνοια για το σκάνδαλο.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: