Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Για τη μετανάστευση των επιστημόνων

Σε εκδήλωση με θέμα «ΕΕ και "κινητικότητα" για νέους μηχανικούς. Είναι λύση η φυγή στο εξωτερικό;», που οργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, μίλησε την περασμένη Πέμπτη, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις των φοιτητών, αναδείχθηκε ότι σήμερα όλα είναι στον αέρα, το πτυχίο και η αξία του, το αν, πότε, για πόσο και με τι όρους θα βρεις δουλειά και κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι τα 4-5 χρόνια που κοπιάζει ο φοιτητής μέσα στο πανεπιστήμιο θα έχουν αντίκρισμα. Αντίθετα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι είναι δύσκολη ή και απίθανη η περίπτωση να υπάρξει ουσιαστική επαγγελματική αποκατάσταση.
Ο Κ. Παπαδάκης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η αδυναμία αυτού του συστήματος να παρέχει σιγουριά και εξασφάλιση αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη χρεωκοπία του, την αντιδραστικότητά του. Πώς άραγε να σχεδιάσεις και να προγραμματίσεις κεντρικά, πώς να πάρεις υπόψη σου τις ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους, πολύ περισσότερο πώς να πάρεις υπόψη συνολικά τις λαϊκές ανάγκες όταν οι σχολές είναι πλέον επιχειρήσεις που υπακούν στα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών που τις ελέγχουν. Πώς να σχεδιάσεις και να προγραμματίσεις την πορεία από το σχολείο, τις σχολές, τις λαϊκές ανάγκες, τον αριθμό των αποφοίτων, την ένταξή τους σε κλάδους της παραγωγής όταν κάθε επιχειρηματίας σχεδιάζει μέχρι εκεί που του εξασφαλίζεται η κερδοφορία και για όσο προβλέπει να έχει κέρδη ο ίδιος και η επιχείρησή του». Και πρόσθεσε πως «όλα αυτά συνιστούν ακόμα έκφραση του πραγματικού πολιτικού προβλήματος της χώρας. Το ότι η πολιτική εξουσία, η οικονομία ανήκει στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου».

Ξεκαθάρισε πως όλο αυτό που ζει ο φοιτητής έχει άμεση σύνδεση με την ΕΕ. «Αυτή η λυκοσυμμαχία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με όλες τις αντιδραστικές εξελίξεις, με τα προβλήματα που γεννά η πολιτική που στηρίζει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και χτυπά την εργατική λαϊκή οικογένεια», είπε.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στον κλάδο των κατασκευών που το 90-95% των εργαζομένων είναι άνεργοι και την ίδια ώρα οι κατασκευαστικοί όμιλοι που συγκεντρώνουν την παραγωγή, ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, σε σύμπραξη με ξένα κεφάλαια θησαυρίζουν πέραν από τους αυτοκινητόδρομους διευρύνοντας την γκάμα των δραστηριοτήτων τους με βάση το κέρδος κι όχι τις λαϊκές ανάγκες. Αδιέξοδο όμως υπάρχει και σε κλάδους που η επιχειρηματική δράση ανθίζει, όπως π.χ. η υγεία, αλλά και σε κλάδους όπως ο Τουρισμός, κλπ. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ορισμένοι νέοι σκέφτονται ως λύση τη φυγή στο εξωτερικό.
Αναφερόμενος στη μετανάστευση, ο Κ. Παπαδάκης, αρχικά ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν κάνει καλέσματα του τύπου «μην μεταναστεύετε». «Εχει βαθιά επίγνωση ότι όσο υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχει και μετανάστευση. Αυτή είναι σύμφυτη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και υπακούει στους νόμους κίνησης του κεφαλαίου στην καπιταλιστική κοινωνία. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους, τους φοιτητές όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, σε όποια χώρα και αν πάνε, χωρίς να χάσουν καιρό να ριχτούν στην πάλη για να βάλουν εμπόδια στην εκεί βαρβαρότητα, στην ενίσχυση του εργατικού και του κομμουνιστικού κινήματος, στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως «η περιπλάνηση σε άλλες χώρες, το "όπου γης πατρίς" δεν λύνει από μόνο του τα προβλήματα».
Κάλεσε τους φοιτητές να αντιληφθούν ότι μόνο μέσα από το δρόμο της σύγκρουσης με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, μπορούν να μπουν εμπόδια στην αντεργατική πολιτική, να ανοίξει ο δρόμος για συνολικότερες αλλαγές. «Ας αναλογιστούμε τη σιγουριά για κάποιον απόφοιτο σε μια κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ κι ο λαός θα έχει την εξουσία. Π.χ. στον κλάδο των κατασκευών με τον κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό θα μπορεί να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες δημοσίων έργων, στέγασης, εργατικής-λαϊκής κατοικίας, κτιριακών υποδομών σταθμών μεταφόρτωσης και αποθήκευσης προϊόντων της βιομηχανίας, της αγροτικής παραγωγής, της αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Σε μια τέτοια οικονομία ο Πολιτικός Μηχανικός, ο Αρχιτέκτονας που σήμερα περισσεύει, εκεί θα είναι εξασφαλισμένος», τόνισε. Και κάλεσε σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: