Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Περί του φροντιστηρίου στο διαδίκτυο

Διαφημιστικό video του Υπουργείου Παιδείας

Φροντιστηριακές ασκήσεις για την ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων, δωρεάν στο διαδίκτυο, προσφέρει το υπουργείο Παιδείας και το διαφημίζει με το σλόγκαν «αλλάζουμε την παιδεία, αλλάζουμε την Ελλάδα»! Δηλαδή, ποια είναι η... αλλαγή της παιδείας για την οποία περηφανεύεται το υπουργείο; Οτι το Λύκειο είναι προθάλαμος των πανελλαδικών και αποκλειστικά προσανατολισμένο σε αυτές; Οτι για τις πανελλαδικές δεν σε προετοιμάζει το σχολείο, αλλά είναι απαραίτητο το φροντιστήριο; Αυτά ίσχυαν και συνεχίζουν να ισχύουν στο πολλαπλάσιο!
Η δήθεν «καινοτομία» του υπουργείου είναι ότι έχει περάσει σε μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο μερικές επαναληπτικές ασκήσεις και διαγωνίσματα, από αυτά που μπορεί να βρει κανείς εκατοντάδες σε βιβλία στο εμπόριο.
Με άλλα λόγια, τέτοιες... «καινοτομίες» που θυμίζουν καθρεφτάκια για ιθαγενείς, σε τίποτα δεν αλλάζουν τον υποβαθμισμένο μορφωτικό ρόλο του σχολείου, σε τίποτα δεν ανακουφίζουν τους μαθητές από το άγχος των εξετάσεων (αντίθετα το εντείνουν) και σε τίποτα δεν απαλλάσσουν τις οικογένειες από το βραχνά των φροντιστηρίων, αφού από τη μια τα νομιμοποιούν πλήρως, από την άλλη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το ζωντανό μάθημα, ακόμα και των φροντιστηρίων, με μερικές επιπλέον ασκήσεις στο διαδίκτυο.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: