Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Το χαράτσι και η επιτροπή του εξευτελισμού

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Καρατζαφέρη οδηγεί τα λαϊκά νοικοκυριά στην εξαθλίωση. Καθημερινά, όλο και περισσότερες οικογένειες δεν τα βγάζουν πέρα, αντιμετωπίζουν την ανεργία, τη μείωση του μισθού, τους αυξημένους φόρους, την ακρίβεια, την αδυναμία να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τις δικές τους και των παιδιών τους. Εκτός από αυτή την κατάσταση, εδώ και μέρες οι εργατικές οικογένειες είναι αντιμέτωπες με το χαράτσι για τα ακίνητα και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που συνεπάγεται η μη πληρωμή του. Μέτρο που θα ισχύσει και τα επόμενα χρόνια. Την περασμένη Παρασκευή, με μια αισχρή εγκύκλιο η συγκυβέρνηση συνέχισε τον άγριο εκβιασμό. Επιμένει στη λογική: 'Η πληρώνεις ή δεν έχει ρεύμα. Δεν εξαιρεί κανέναν από την πληρωμή του. Συγκροτεί τριμελείς επιτροπές που θα πιστοποιούν εάν κάποιος που θα του κοπεί το ρεύμα θα πεθάνει και μόνο σε αυτή την περίπτωση αναστέλλεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, η ίδια επιτροπή θα εξετάζει αν μια οικογένεια ζει κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης, εάν στην κυριολεξία ζει στην πείνα, για να αποφασίσει εάν θα μειωθεί το χαράτσι...
Πρόκειται για εξευτελισμό, αφού οικογένειες και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χίλια μύρια προβλήματα, θα μπαίνουν στη διαδικασία της «ανάκρισης» από αστυνομικούς και κοινωνικούς λειτουργούς και θα εξηγούν γιατί πεινάνε, γιατί δεν έχουν δουλειά, σύνταξη, μεροκάματο, ψωμί να φάνε... Δεν είναι καθόλου αθώο αυτό που κάνουν. Ενας εργάτης που δεν έχει δουλειά και μεροκάματο, θα σκεφτεί πολύ το ενδεχόμενο να περάσει τη βάσανο της εξέτασης από αστυνομικό και κοινωνικό λειτουργό. Αυτό σημαίνει ότι θα μπουν μες στο νοικοκυριό του, θα έρθουν σε επαφή με τα παιδιά του, τη γυναίκα του, συγγενικά πρόσωπα. Ετσι, με αυτή τη διαδικασία, την εξέταση δηλαδή από την τριμελή επιτροπή, βάζουν ένα ακόμα εκβιαστικό δίλημμα: 'Η εξευτελίζεσαι και, ίσως, πληρώσεις μικρότερο χαράτσι ή κόψε το λαιμό σου και πλήρωσε κανονικά όλο το ποσό. Καμία οικογένεια δεν πρέπει να υποκύψει στον εξευτελισμό στον οποίο επιχειρούν να την υποβάλουν εκείνοι που σφάζουν μισθούς και συντάξεις και δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας των ανέργων.
Ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί. Να μην πληρώσει το χαράτσι, ακόμα κι αν έχει τη δυνατότητα, ακόμα κι αν ζοριστεί πολύ για να το κάνει. Να παλέψει για την κατάργησή του. Ολο το προηγούμενο διάστημα έχει αναπτυχθεί δραστηριότητα με αιχμή την άρνηση πληρωμής του χαρατσιού, από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, τις Λαϊκές Επιτροπές, τις Επιτροπές Αγώνα. Δεν υπάρχει εργοστάσιο, βαπόρι, γιαπί, γειτονιά, αγορά όπου τα μικρομάγαζα προσπαθούν να επιβιώσουν, χωράφι, που να μην αναδεικνύεται η τραγική πλευρά των αδιεξόδων που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Υπάρχουν οικογένειες που αν πληρώσουν το χαράτσι, δε θα έχουν λεφτά για τον παιδικό σταθμό του παιδιού, το εμβόλιο, ένα πιάτο φαΐ, φάρμακα. Οι κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις που έγιναν χτες σε όλη τη χώρα, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στην κλιμάκωση αυτού του αγώνα. Η λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να στερηθεί τίποτα για να πληρώσει το χαράτσι.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ - Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: