Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Ιστορικοί περίπατοι για μαθητές Γυμνασίων

Μελετάμε την ιστορία μας, γινόμαστε πιο ικανοί στην πάλη για το σοσιαλισμό»! Με αυτό το σύνθημα, η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ παίρνει μια πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία και διοργανώνει ιστορικούς περιπάτους για μαθητές Γυμνασίων.
Οι ιστορικοί περίπατοι σε διάφορες περιοχές της Αττικής θα απευθύνονται σε μαθητές ηλικίας 10 - 15 χρόνων. Και εξηγεί η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ: «Σε κάθε περίπατο θα εστιάζουμε σε ένα ιστορικό γεγονός, αναδεικνύοντας τις βασικές του πλευρές, θα επισκεπτόμαστε μέρη στην Αθήνα που σχετίζονται ιστορικά, θα προσπαθήσουμε να συνδυάζουμε με κάθε περίπατο και να προτείνουμε κάποια λογοτεχνικά βιβλία που αναφέρονται στην ίδια εποχή.
Βαδίζουμε στους δρόμους της Αθήνας, στις συνοικίες της. Ανακαλύπτουμε παλιά κτίρια: Στο κρατητήριο της Γκεστάπο, στο σπίτι των ασυρμάτων, στο "κάστρο" του Υμηττού και άλλα πολλά. Ακούμε προσεκτικά τι έχουν να μας πουν για την ιστορία του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας, για την προσφορά και τις θυσίες των κομμουνιστών. Αντλούμε έμπνευση από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης».

Στην αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία, που εντάσσεται στο σχεδιασμό για την παρέμβαση της ΚΝΕ στα σχολεία σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η Οργάνωση αξιοποιεί ιστορικούς σταθμούς και επετείους, αξιοποιεί κομμουνιστές και άλλους ριζοσπάστες εκπαιδευτικούς, καθώς και όλες τις μορφές τέχνης που δένουν με αυτή την πρωτοβουλία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει επίσης στη διάδοση του μαρξιστικού βιβλίου και της προοδευτικής λογοτεχνίας, καθώς για κάθε ιστορικό περίπατο δίνεται και σχετική βιβλιογραφία.
Πρόκειται δε για μια πρωτοβουλία που βασίζεται στην απόφαση του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, που ξεχώρισε ως έναν από τους παράγοντες ισχυροποίησης της Οργάνωσης τη γνώση της ιστορίας του ΚΚΕ και του επαναστατικού κινήματος, επισήμανε το γεγονός ότι ο αντικομμουνισμός έχει οξυνθεί, αλλά και την προσοχή που χρειάζεται η παρέμβαση της ΚΝΕ στις μικρές ηλικίες. Οπως τονίστηκε στην απόφαση του Συνεδρίου, «αποκτά μεγαλύτερη σημασία η πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική μας παρέμβαση στις μικρές ηλικίες, όχι μόνο για να καλλιεργούνται αντιστάσεις σε αντιλαϊκά μέτρα, αλλά κυρίως για να δυναμώνουν οι αντιστάσεις στην κυρίαρχη ιδεολογία, να δυναμώνει η πλατιά και στοχευμένη στα σχολεία των εργατικών και λαϊκών συνοικιών διάδοση των επαναστατικών ιδεών, η αμφισβήτηση στην κυρίαρχη ιδεολογία».
Το πρόγραμμα και η θεματολογία των περιπάτων
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, λοιπόν, το Σάββατο 22 Οκτώβρη, διοργανώνεται ο πρώτος ιστορικός περίπατος με θέμα «70 χρόνια ΕΑΜ». Περιλαμβάνει επίσκεψη στο υπόγειο κτίριο της Κοραή, όπου ήταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο, επίσκεψη στο σπίτι που ιδρύθηκε το ΕΑΜ και στο κτίριο που ήταν τα γραφεία του και συζήτηση συνολικά για την οικονομική κρίση και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την περίοδο '40 - '44, την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και την απελευθέρωση. Η βιβλιογραφία που προτείνεται γι' αυτόν τον περίπατο είναι: «Τα σταφύλια της οργής» - «Ο δρόμος με τις φάμπρικες» του Τζ. Στάινμπεκ, «Ιστορίες του κ. Κόινερ» του Μπ. Μπρεχτ, «Ο δρομάκος με την πιπεριά» του Δ. Ραβάνη - Ρεντή, «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» - «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Αλκης Ζέη, «Οταν ο ήλιος» της Ζωρζ Σαρή, «Οι κερασιές θ' ανθίσουν και φέτος» του Μ. Λουντέμη, «Επικαιρικά» του Γ. Ρίτσου.
Αντίστοιχα για το Νοέμβρη προγραμματίζονται δύο ιστορικοί περίπατοι, ο ένας στον Πειραιά με θέμα την ίδρυση του ΚΚΕ και ο άλλος με θέμα την Οχτωβριανή Επανάσταση.
Το Δεκέμβρη προγραμματίζεται περίπατος αφιερωμένος στη μάχη της Αθήνας, την περίοδο '46 - '49, και την πάλη για την εξουσία, που θα περάσει από τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, από του Μακρυγιάννη, τη «Μεγάλη Βρετανία» κ.α.
Θα ακολουθήσουν το Φλεβάρη περίπατος στην Καλλιθέα με θέμα «Η φωνή του παράνομου ΚΚΕ: Κομματικός Τύπος και ασύρματοι», το Μάρτη περίπατος αφιερωμένος στην επανάσταση του 1821, τον Απρίλη αφιερωμένος στην ΕΠΟΝ και το Μάη αφιερωμένος στην Πρωτομαγιά και τους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή.
  • Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ ή στα τηλέφωνα 6942693007, 6970979631.

Δεν υπάρχουν σχόλια: