Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ενας για όλους και όλοι για έναν

Στιγμιότυπα από τη συζήτηση της Γ.Γ.της Κ.Ε.του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με σπουδαστές, καθηγητές και εργαζόμενους στη σχολή του ΟΑΕΔ

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους να δράσουν συλλογικά, να αγωνιστούν μέσα στον τόπο δουλειάς, μόρφωσης και κατοικίας και να αναπτύξουν μεταξύ τους γερή αλληλεγγύη, τόνισε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε μαθητές και καθηγητές της σχολής του ΟΑΕΔ στη Ρόδο, οι οποίοι την υποδέχτηκαν θερμά.
Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε σύντομα στις θέσεις του Κόμματος για την επαγγελματική εκπαίδευση, για τους μαθητές που πριν ή μετά το σχολείο αναγκάζονται κι εργάζονται, λέγοντας πως όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο μέχρι τα 18 χρόνια τους υποχρεωτικά και στη συνέχεια να επιλέγουν πώς θα συνεχίσουν. Σχετικά με τη μαθητεία, σημείωσε πως πρέπει να πληρώνεται κανονικά και να είναι πραγματική μαθητεία και οι εργαζόμενοι μαθητές να παίρνουν άδειες για να μπορούν να διαβάζουν και να δίνουν εξετάσεις.
Οπως υπογράμμισε στη συνέχεια, το ΚΚΕ απευθύνεται με μεγαλύτερη απαιτητικότητα στα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, διότι, όπως είπε, η εργατική τάξη είναι η πιο πρωτοπόρα κοινωνική δύναμη, παράγει όλο τον πλούτο που υπάρχει και τα παιδιά των εργαζομένων γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι γίνεται στα σπίτια τους, πόσο δύσκολα περνούν σήμερα οι λαϊκές οικογένειες. «Δε γίνεται να δεχτούμε να μας πάνε τόσο πίσω!», τόνισε πολλές φορές, καλώντας τους μαθητές μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους, να μην υποταχθούν στα βάρβαρα μέτρα, να σκεφτούν τρόπους και μορφές πάλης και αλληλεγγύης.

«Πρέπει να είμαστε πολλοί μαζί, μαζικά να εκφραστεί, για παράδειγμα, η άρνηση των χαρατσιών» είπε η Αλ. Παπαρήγα σε άλλο σημείο και στον προβληματισμό μιας εργαζόμενης ότι θα βρουν τρόπους να τα πάρουν από τον κόσμο και μάλιστα τοκισμένα, απάντησε πως όντως το καπιταλιστικό κράτος και οι πλουτοκράτες από κοινού θα προσπαθούν να βρίσκουν - και έχουν - τρόπους να πιέζουν, να εκβιάζουν, αλλά αν διαμορφωθεί ένα πραγματικά μαζικό κίνημα άρνησης εφαρμογής των άδικων νόμων, θα είναι ένα μεγάλο πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση κι επιπλέον θα δυσκολεύει και τα περιθώρια αντίδρασής της.
Για παράδειγμα, είπε, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και τους το κόβουν και μετά από παρέμβαση συνδικάτων, φορέων, συναδέλφων τους το επανασυνδέουν. Στη Ρόδο περίπου 2.000 νοικοκυριά και μικρομάγαζα δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα. «Ημουν εδώ και 14 μήνες άνεργη και μου ήρθε να πληρώσω εισφορά αλληλεγγύης για τους άνεργους!», είπε μια εργαζόμενη της σχολής του ΟΑΕΔ. Πρέπει συλλογικά, να κάτσετε να σκεφτείτε κι εσείς τρόπους οργάνωσης της πάλης και της αλληλεγγύης, όχι της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας που δε λύνει κανένα πρόβλημα, είπε η Αλ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι δε γίνεται ο καθένας μόνος του, θα ηττηθεί.
Τέλος, υπογράμμισε πως σήμερα μπορούν οι εργαζόμενοι να ζουν καλύτερα και να απολαμβάνουν τον τεράστιο παραγόμενο πλούτο. Ομως - συνέχισε - δε γίνεται σήμερα να παλεύουμε με τα οράματα του χθες - ότι ο καπιταλισμός θα γίνει πιο ανθρώπινος - πρέπει να παλεύουμε με τα οράματα του σήμερα και του αύριο


Δεν υπάρχουν σχόλια: