Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Επίθεση στο μέλλον

Το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης συνοδεύτηκε με μία άνευ προηγουμένου επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, από το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης. Η επίθεση συνοδεύτηκε από αλλεπάλληλα κύματα ιδεολογικής τρομοκρατίας, με στόχο φυσικά να παραλύσουν και να τσακίσουν τις αντιδράσεις ανθρώπων, οι οποίοι έβλεπαν να τους ληστεύουν με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξυφαίνει σενάρια τρόμου και εκφοβισμού του ελληνικού λαού, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η διασπορά του φόβου και των εκβιαστικών διλημμάτων είναι αναγκαία για την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου χωρίς μεγάλες αντιστάσεις από το εργατικό, το λαϊκό κίνημα. Το δίλημμα «εφαρμογή των μέτρων ή χρεοκοπία» είναι στην πρώτη γραμμή της προπαγάνδας τους για να υποτάξουν το λαό. Τώρα τα αστικά ΜΜΕ λένε εφαρμογή των νέων άγριων μέτρων ή χάος εντείνοντας την τρομοκρατία.
Στην αρχή, επιδίωξαν να δημιουργήσουν ενοχικά σύνδρομα στο λαό, με αφορμή το κρατικό χρέος. Κατά χυδαίο τρόπο, προπαγάνδιζαν ότι το χρέος δημιουργήθηκε λόγω του...υψηλού βιοτικού επιπέδου του λαού. Επειδή καταναλώνουμε περισσότερα απ' ό,τι παράγουμε. Ομως, οι εργαζόμενοι δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για το κρατικό χρέος, το οποίο δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα της πολύπλευρης στήριξης που πρόσφερε το καπιταλιστικό κράτος στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Εφτασαν στο σημείο να λένε αισχρά ψέματα ότι δήθεν υπέγραψαν το μνημόνιο, για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις... Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα του δανείου των 110 δισ. ευρώ χρησιμοποιούνται για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πιστωτών (ελληνικών και ξένων τραπεζών) και να στηριχτεί κατά σκανδαλώδη τρόπο το εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Αυτά τα συμφέροντα προστατεύει η κυβέρνηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2011, το 58% των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού - 55 δισ. ευρώ - αφορούσε στην πληρωμή τοκοχρεολυσίων.
Κατά αναίσχυντο τρόπο επικαλέστηκαν τον πατριωτισμό του λαού να χρεοκοπήσει για να σωθεί η χώρα. Οτι αποτελεί πατριωτική πράξη να οδηγηθεί ο λαός σε εξαθλίωση... Αλλά ο πατριωτισμός τους βλέπει μόνο τις τσέπες - άδειες οι περισσότερες - των εργαζομένων. Τα πατριωτικά τους διαγγέλματα δεν αγγίζουν τους εφοπλιστές με τις μυθικές περιουσίες και το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου. Δεν αγγίζει τις άλλες μερίδες του κεφαλαίου, οι οποίες, την περίοδο της ανάπτυξης, λεηλάτησαν το λαό και κάποιοι μετέφεραν τα λάφυρα της λεηλασίας στις θυρίδες των ελβετικών τραπεζών, άλλοι σε άλλους φορολογικούς παραδείσους.
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι τη στιγμή που επανέρχεται η συζήτηση για αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιούλη και για την ανάγκη μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, σταθερά και μεθοδικά οδηγούν το λαό της χώρας σε πλήρη χρεοκοπία. Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη, πως, όσο συνεχίζεται η συγκεκριμένη πολιτική, με ή χωρίς μνημόνια, όσο στην πολιτική εξουσία εναλλάσσονται τα δύο μεγάλα κόμματα του κεφαλαίου, όσο στο συνδικαλιστικό κίνημα κυριαρχούν οι ηγεσίες που λειτουργούν σαν όργανα της αστικής τάξης μέσα στα συνδικάτα, όσο τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής αποτελούν καπιταλιστική και όχι κοινωνική ιδιοκτησία, ο λαός θα απειλείται με μικρές αλλά και μεγάλες - όπως σήμερα - χρεοκοπίες. Επιστροφή προς τα πίσω δεν υπάρχει. Ο μόνος δρόμος, η μόνη διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα είναι η επίθεση στο μέλλον. Γιατί... το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός. Είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλιστικός...

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: