Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ντ.Κον Μπεντίτ. O "προστάτης μας"! Μέρος 2ο.

Ας γυρίσουμε λοιπόν πολλά πολλά χρόνια πίσω. Ας δούμε το πραγματικό πρόσωπο του Κον Μπετίτ. ΄Ετσι για να μην νομίζουν κάποιοι πως ξεχάσαμε.





Για ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο

ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΝ-ΜΠΕΝΤΙΤ

Οι υπέρμαχοι της έννοιας της «εθνικής κυριαρχίας», επειδή είναι δημοκράτες, καταδικάζουν την καταπίεση των Κοσοβάρων από τη σερβική κυβέρνηση. Λαμβάνουν υπόψη τους ότι οι Αλβανοί διεξάγουν εδώ και χρόνια έναν ειρηνικό αγώνα. Το γεγονός όμως ότι, μετά τη Βοσνία, η σερβική κυβέρνηση «εκκαθαρίζει» το Κόσοβο και ρίχνει στον δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες Κοσοβάρους, τρομοκρατώντας τους, δεν επισύρει γι' αυτούς και μερικούς ειρηνιστές παρά μία και μόνο απάντηση: «Να διαπραγματευθούμε».
Κομμουνιστές και τροτσκιστές διαδήλωναν το 1936 κατά της πολιτικής της «μη επέμβασης» που ακολουθούσε η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στην Ισπανία και κατηγορούσαν, δικαίως, τον Λεόν Μπλουμ ότι άφηνε την ισπανική δημοκρατία να δολοφονηθεί από τους φασίστες στρατηγούς. Θα τολμούσαν να πουν το ίδιο και σήμερα, σε μια συζήτηση στο κοινοβούλιο;
Αν η στρατιωτική επέμβαση ήταν για μένα απαραίτητη, είναι ορθή η στρατηγική του βομβαρδισμού; Σε συνάντηση που οργανώσαμε εμείς, οι Πράσινοι, στις 26 Μαρτίου, στην Τουρ, είχα πει ότι δεν πιστεύω στην αποτελεσματικότητα των βομβαρδισμών. Ναι, πρέπει  και έπρεπε από την αρχή  να εξετάσουμε μια δύναμη παρεμβολής. Ο πληθυσμός, που γνωρίζει το έδαφος, θα είχε βοηθήσει τα ευρωπαϊκά στρατεύματα. Όχι, δεν απαιτούνται 250.000 άνδρες. Οι στρατηγοί μιλούν για 50.000 άνδρες, τους οποίους θα υποστήριζε μια αεροπορία που θα είχε τον έλεγχο του εναέριου χώρου.
Λυπάμαι που η Ευρώπη υποτάχθηκε στην αμερικανική στρατηγική τρομοκράτησης με τις βόμβες. Σ' αυτό είχε άδικο. Αυτό που μας οδήγησε σ' αυτή την κατάσταση ήταν η ευρωπαϊκή αδυναμία. Πρέπει η Ευρώπη να εφοδιαστεί με θεσμούς που είναι ικανοί να καθορίσουν μια ευρωπαϊκή στρατηγική την οποία θα εφαρμόζει μια ευρωπαϊκή δύναμη.
Στο πλαίσιο αυτό, μια πολιτική αποτροπής των συγκρούσεων πρέπει να στηρίζεται σ' ένα ειρηνευτικό σώμα που είναι ανάγκη να συγκροτηθεί το ταχύτερο. Αν υπήρχε, θα μπορούσε να έχει στηρίξει τη στρατηγική ειρηνικής αντίστασης του Ρουγκόβα. Μισώ τον πόλεμο όπως ο πιο αδιάλλακτος ειρηνιστής, αλλά δεν μπορώ να μένω αδύναμος μπροστά στις σφαγές. Και οι σφαγές του Κοσόβου δεν περίμεναν την επέμβαση του ΝΑΤΟ. Το αντίθετο συνέβη: η επέμβαση του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε επειδή τα σερβικά στρατεύματα έσφαζαν, επειδή στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο Μιλόσεβις έμπαινε με τα στρατεύματά του στο Κοσυφοπέδιο.
Έχουμε το δικαίωμα της ανθρωπιστικής επέμβασης. Πρέπει να αποδείξουμε ότι, για μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν εξίσου για τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς και τους εβραίους. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για να ανακηρύξει το Κόσοβο «ανθρωπιστικό καταφύγιο».
Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τη στρατηγική τού «όλα ή τίποτα» και να ωθήσουμε το Κόσοβο σε μια εκρηκτική ανεξαρτησία. Πρέπει να επιμείνουμε στην ιδέα μιας ουσιαστικής αυτονομίας, που θα διαπραγματευθούμε με μια σερβική κυβέρνηση έτοιμη για μια λύση ανθρώπινη και δημοκρατική. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνω να γίνει το Κόσοβο ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.
Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ είναι ευρωβουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας, αλλά θα είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο των Πρασίνων της Γαλλίας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

ΤΑ ΝΕΑ , 05/04/1999 , Σελ.: N14
Κωδικός άρθρου: A16406N142
ID: 28127

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

An gyrisete piso na psaksete poios stin pragmatikotita einai o Kon-Mpetit... gyriste ta katastoixa sas na deite poia einai i Papariga. Poio einai to komma pou ekmetalleutike mia ideologia kai ta oneira ton anthropon gia isotita kai dikaiosyni. Gyriste gia na doume an antexete na koitaksete katamata to Teras! Oute Anasa stous kokkinous fasistes. Oute Anasa stous exthrous tis Dimokratias, tis Aristeras kai tou Ellinikou Syntagmatos.