Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

«EAM, EAM, φωνή Λαού»





Σ' ένα φτωχικό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας, στις 27 Σεπτέμβρη του 1941, ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Εκλήθησαν τότε όλα τα κόμματα, αλλά - πέραν του ΚΚΕ - μόνον η Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας υπέγραψαν το Ιδρυτικό του ΕΑΜ. Ολα τ' άλλα αστικά κόμματα απουσίασαν, από αυτό το εθνικό προσκλητήριο! Αρνήθηκε τη συμμετοχή το παλαιό κατεστημένο, των κομματαρχών... Τις κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα, «συνιστούσε» «υπομονή» στη σκλαβιά, ή «αναμονή» για μελλοντικές καταστάσεις, με σκοπό τα πολιτικά τους οφέλη... Το ΕΑΜ έδωσε φτερά στο σκλαβωμένο λαό. Τα μηνύματα: Ηταν η επιβίωση - απελευθέρωση του έθνους μας, απ' τον ξένο ζυγό, η απόκτηση της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας - με λαϊκή κυριαρχία. Βρήκαν απήχηση, όχι μόνο στην τεράστια πλειοψηφία της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών - της κατεστραμμένης μεσαίας τάξης, αλλά και σε «φωτισμένους αστούς» πατριώτες, κληρικούς κλπ. Αποκτούσε έτσι παλλαϊκό χαρακτήρα.
Το πατριωτικό πρόγραμμα του ΕΑΜ γίνεται το κέντρο πολιτικής έκφρασης. Οι αποφάσεις, εκκλήσεις, προκηρύξεις, ανακοινώσεις, ενάντια στη γερμανική κατοχή, αγκάλιασαν κάθε ηλικία. Ο αριθμός των μελών της ΕΠΟΝ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του «Nation» Μάικλ Κλαρκ, υπολογίζονταν σε 500.000. Ο Αντονι Ιντεν απέδιδε στο ΕΑΜ την υποστήριξη του 80% του ελληνικού λαού. Οι «Τάιμς» του Λονδίνου τού απέδιδαν το 91%. Αλλά και απ' την Αλεξάνδρεια, το Κάιρο της Αιγύπτου, απλοί φαντάροι, αξιωματικοί, ναύτες του ναυτικού στρατού, υποστήριζαν τη βάση μιας καθολικής εξέγερσης. Οι οργανώσεις του ΕΑΜ (ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΝ), με τη δράση τους, έγραψαν ιστορία. Οι διαδηλώσεις, οι γενικές απεργίες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη εμπόδισαν τις επιστρατεύσεις δουλεργατών στη Γερμανία. Σταμάτησαν τη στρατολόγηση για το γερμανικό στρατό. Οργάνωσε συσσίτια και έδωσε ψωμί στο φτωχό λαό: «ΕΑΜ, ΕΑΜ, ΕΑΜ, ΕΑΜ φωνή λαού που φτάνει ως τ' άστρα τ' ουρανού».
Η λαμπρή και υπέροχη ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, στις σημερινές εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα, την κάνουν ακόμη πιο επίκαιρη. Το ΕΑΜ ήταν ένας συναγερμός ψυχών και δείχνει το δρόμο στο σημερινό κόσμο της διευρυνόμενης βαρβαρότητας, των εφιαλτικών σεναρίων του πολέμου της «Νέας Τάξης» του αίματος απ' τους ιμπεριαλιστές. Διδάσκει όλους εκείνους, που παλεύουν για τα οράματα της πλατιάς Δημοκρατίας - του Σοσιαλισμού. Για τα οράματα, που πάλεψαν οι συνιστώσες του ΕΑΜ, με επικεφαλής τους κομμουνιστές. Η ατσάλινη δύναμη του ΕΑΜ αποτελεί φάρο του μεγάλου και ηρωικού λαϊκού κινήματος, έναν ανεκτίμητο πλούσιο - ιστορικό θησαυρό: «Αδέλφια όλοι στ' άρματα / με μια καρδιά και γνώμη. / Το Εικοσιένα στο ΕΑΜ / σύγκορμο ξαναζεί / για κάθε τίμιο Ελληνα, / που λευτεριά ποθεί!» (Στάθης Πρωταίος). Γι' αυτές τις ιδέες «πολεμάνε και τραγουδάνε» οι αντιιμπεριαλιστές.
Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: