Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Αναχώματα!

Σε αυτόν τον τόπο δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Οι πράξεις είναι σε κοινή θέα και σε κοινή  κρίση. Η ρήση Μητσοτάκη , μετά απο 10 χρόνια θα έχει ξεχαστεί , δεν ισχύει για όλους.
Σε ότι ακολουθήσει...τα συμπεράσματα δικα σας... για τον βίο και την πολιτεία του Γιάννη του Δημαρά ο οποίος με ιδιαίτερη σπουδή φρόντιζε να  ευθυγραμμίζεται με  επιχειρηματικά συμφέροντα στο Δήμο Αθηναίων.


Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
Αντικομμουνιστής
Δεν άντεχε να ακούει τις απόψεις του ΚΚΕ για τη δημοκρατία στην Ελλάδα και σηκώθηκε και έφυγε φωνάζοντας! Συμπεριφερόμενος ...δημοκρατικότατα... Ο λόγος γίνεται για τον βουλευτή του ΔΗΚΚΙ Γιάννη Δημαρά. Ο οποίος, εκτός από αντικομμουνιστής, απέδειξε ότι είναι και ανώριμος.
Το περιστατικό συνέβη χτες, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, όπου το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διοργάνωσε εκδήλωση για την παρουσίαση μιας νέας έκδοσής του. Του βιβλίου "Η Γ Ελληνική Δημοκρατία και οι θεσμοί της". Ενώ στο βήμα βρισκόταν ο Μάκης Μαϊλης, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γ. Δημαράς εξανέστη! Πετάχτηκε από το κάθισμά του, φωνάζοντας κάτι ακατάληπτα "εδώ άλλα ήρθαμε να ακούσουμε" και αποχώρησε από την αίθουσα. Ηταν ακριβώς η στιγμή, που ο ομιλητής του ΚΚΕ αναφερόταν στην αντιλαϊκή πολιτική που γνωρίζει ο λαός και ο τόπος τα τελευταία 22 χρόνια!
Να τον ενόχλησε αυτό; Να τον ενόχλησαν τα όσα είχαν προαναφερθεί; Και τα δύο μαζί; Το πιθανότερο. Αυτά, για να γνωριζόμαστε καλύτερα. Για να γνωρίζουμε με ποιον είναι ο καθένας. Και ιδιαίτερα όσους, πολύ όψιμα, θυμήθηκαν ότι στον τόπο μας υπάρχει μεγάλο κεφάλαιο και Μάαστριχτ και αντιλαϊκή πολιτική... Και φωνάζουν εναντίον τους! Αλλά, όπως φαίνεται, με κούφια λόγια.

Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ... 
  • Θίχτηκε χτες και αντέδρασε ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γιάννης Δημαράς (μόνος από το κόμμα του) όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας είπε ότι την πολιτική της ΕΕ "στηρίζουν και τα άλλα κόμματα με τη διαφορά ότι δεν τους παίρνει ευθέως να βγουν και να το πουν"! Ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ ζήτησε να μην ερμηνεύονται οι θέσεις του κόμματος του από το ΚΚΕ. Αξίζει εδώ να σχολιάσει κανείς με αυτό που λέει ο λαός μας ότι... "όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται".
  • Πάντως, ο Βαγγέλης Μπούτας δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση λέγοντας ότι "εγώ λέω τι ακούω. Τι λέγεται έξω", συμπληρώνοντας με τη φράση "κύριε Δημαρά σάς είδαμε και με τους μαθητές. Παίξατε σε συγκεκριμένη εκπομπή (σ. σ"Ζήτημα Πολιτικής") το ρόλο του κυβερνητικού εκπρόσωπο. Σας καταλάβαμε...
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2002
 
Από το «2004» κερδίζει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο

Την πρόταση της «Συμπαράταξης» για μια Αθήνα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, παρουσίασε και χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος, σε εκδήλωση της εφημερίδας «Τα Νέα». Εκεί δόθηκε και η ευκαιρία να αποκαλυφθούν κρίσιμες αρνητικές πτυχές των θέσεων που διατυπώνουν οι άλλοι υποψήφιοι για τη δημαρχία.Η εκδήλωση είχε θέμα «Η Αθήνα πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες» και οι πέντε υποψήφιοι απάντησαν σε ερωτήσεις πανεπιστημιακών, εικαστικών, δημοσιογράφων κ.ά. Μόνον ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Αθήνα και η ευρύτερη περιοχή «ανασκολοπίζονται». Πρόσθεσε ότι όλες οι υποδομές που γίνονται είναι πολυδάπανες και δε θα είναι προς χρήση των λαϊκών στρωμάτων, σημαντικοί χώροι πρασίνου τσιμεντοποιούνται στο όνομα του «2004», αλλά και «ποδοπατιούνται» από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Μιλώντας για άλλα ζητήματα που αφορούν τους Αθηναίους, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβάθμιας παροχής Υγείας, στηλίτευσε την έλλειψη Κέντρων Υγείας αστικού τύπου σε κάθε γειτονιά, την έλλειψη σημαντικών υποδομών στα δημόσια νοσοκομεία, όπως αξονικοί τομογράφοι, την ώρα που οι ιδιωτικοί αυξάνονται και προσπορίζονται χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς. Μόνον αυτός επισήμανε ότι οι ξένοι μετανάστες έχουν ως κύρια αιτία φυγής από τον τόπο τους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Υπερασπίστηκε το δικαίωμά τους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να ψηφίζουν, να έχουν λατρευτικούς χώρους και να επιλέγουν τον τρόπο ταφής των νεκρών τους.
Μόνον ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι το πρόβλημα της εξάρτησης από τα ναρκωτικά θα διογκώνεται όσο βαθαίνει η κρίση του συστήματος. Συμπλήρωσε ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους έχουν πολιτική ρίζα και γι' αυτό ακριβώς χρειάζεται σύγκρουση, συνεχής και πολύπλευρη, με την εφαρμοζόμενη πολιτική.
Κατά τα λοιπά, οι Χρήστος Παπουτσής, Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Δημαράς παρουσίασαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Η Ντ. Μπακογιάννη απέφυγε να πάρει σαφή θέση για το αν οι αλλοδαποί μετανάστες πρέπει να ψηφίζουν και να έχουν λατρευτικούς χώρους. Ο Χρ. Παπουτσής, αναφερόμενος σε μετανάστες που στοιβάζονται σήμερα σε πλατείες και άλλους ελεύθερους χώρους, σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι ενόψει του 2004 και της έλευσης εδώ τουριστών, ο δήμος θα πρέπει να βρει για τους μετανάστες χώρους «όπου θα στρατοπεδεύσουν και σιγά σιγά θα δουν τι θα κάνουν, θα μείνουν ή θα φύγουν...».

 Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
Αποχωρήσεις και διαγραφές
Την ένταξή του στο ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε χτες ο Γ. Δημαράς, με επιστολή του προς την Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο κείμενο της επιστολής του, ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ αναφέρει: «Αποφάσισα να βρεθώ στις τάξεις της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης όπως αυτή εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ». Με τη δήλωση του αυτή, ο Γ. Δημαράς επιβεβαιώνει και τα σενάρια που τον ήθελαν να είναι υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας με το κυβερνών κόμμα, στις επερχόμενες εκλογές.
Αμεση και ιδιαίτερα σκληρή ήταν και η απάντηση του ΔΗΚΚΙ. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ αναφέρει: «Οσα αναφέρονται στην επιστολή του Γιάννη Δημαρά αποτελούν προφάσεις "εν πολιτικαίς αμαρτίαις" και προκαλούν μόνο θλίψη για τη συμπεριφορά του. Δυστυχώς, η Κίρκη με το δέλεαρ της εξουσίας ευτελίζει τους ανθρώπους και το δήθεν εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, που με τις παρασκηνιακές μεθόδους πολιτικής συναλλαγής, μας γυρίζει 40 χρόνια πίσω. Θυμίζουμε τα λόγια του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου επί αποστασίας το 1956: "την προδοσία πολλοί αγάπησαν τον προδότη κανείς"».
Παράλληλα, στην ανακοίνωση προστίθεται: «Το ΔΗΚΚΙ υψώνοντας, σ' αυτές τις δύσκολες για την πολιτική και το λαό μας στιγμές, τη σημαία της πολιτικής συνέπειας και του πολιτικού ήθους, τραβάει το δρόμο του μπροστά και αφήνει τους θεσιθήρες και το νέο συντηρητικό ΠΑΣΟΚ στα δικά τους προβλήματα».

Τα δίνει όλα στους ιδιώτες
«Γην και ύδωρ» παραχωρεί η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων όχι μόνο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά συνολικά σε ιδιώτες. Η εν λόγω ΠΑΕ θα μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, αφού θα πάρει δωρεάν γήπεδο, το οποίο και θα εκμεταλλεύεται, ενώ από την άλλη ιδρύεται Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού - Λεωφόρου Αλεξάνδρας ΑΕ», η οποία θα έχει το δικαίωμα χρήσης δημοτικών χώρων για 99 χρόνια.Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, με την απόλυτη συναίνεση της διοίκησης της Ντ. Μπακογιάννη (ΝΔ) και των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων της μειοψηφίας, του Χρ. Παπουτσή (ΠΑΣΟΚ) και του Γ. Δημαρά. Την πρόταση καταψήφισε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος αμέσως μετά έδωσε και συνέντευξη Τύπου για το θέμα.
Ιδιαίτερα για το χώρο των 18,7 στρεμμάτων όπου βρίσκεται το δημοτικό στάδιο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αποφασίστηκε η κατασκευή υπόγειου «πάρκιγκ», 900 θέσεων και η δημιουργία κτιρίου εμπορικών χρήσεων, μουσείο ΠΑΟ, συνολικής επιφάνειας δύο στρεμμάτων! Στα υπόλοιπα 16,7 στρέμματα η διοίκηση ισχυρίζεται ότι θα δημιουργήσει αστικό πράσινο. Ομως, όπως είπε και ο Σπ. Χαλβατζής, «δε θα υπάρχει όχι υψηλό πράσινο, αλλά ούτε καν χλόη».
Το μεγάλο «φαγοπότι», όμως, γίνεται στην ονομαζόμενη «ανάπλαση του Βοτανικού», η οποία θα γίνει με τη λεγόμενη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Εκεί:
  • Ιδρύεται από το Δήμο Αθηναίων και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας Εταιρία Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία «Διπλή Ανάπλαση ΑΕ», για 105 χρόνια. Η εταιρία αυτή θα έχει τα δικαιώματα χρήσης του ακινήτου στη Λεωφ. Αλεξάνδρας (ανήκει στο δήμο) και των ακινήτων (που θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του δήμου) στο Βοτανικό για 99 χρόνια.
  • Στο χώρο του Βοτανικού σε συνολική έκταση 200 στρεμμάτων, θα γίνουν: Γήπεδο ποδοσφαίρου 35-40.000 θέσεων. Χώροι για τα ερασιτεχνικά τμήματα του ΠΑΟ κάτω από τις κερκίδες. Υπαίθριο «πάρκιγκ» 1.500 θέσεων. Εμπορικό κέντρο 40.000 τ.μ. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει: Κλειστό γήπεδο 6-8.000 θέσεων. Κλειστή πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων. 1.000 θέσεις «πάρκιγκ».
Το «μνημόνιο συνεργασίας» προβλέπει την αποκλειστική παραχώρηση χρήσης γηπέδου Βοτανικού στην ΠΑΕ για 49 έτη με δέσμευση της ΠΑΕ ότι θα χρησιμοποιεί το γήπεδο για όλους τους αγώνες της. Και δωρεάν παραχώρηση 200 θέσεων στάθμευσης τις καθημερινές ημέρες και δωρεάν παραχώρηση του 20% των θέσεων στάθμευσης τις ημέρες αγώνων.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπ. Χαλβατζής, είπε: «Υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να κατασκευαστεί στο χώρο του Βοτανικού ένα τεράστιο αθλητικό συγκρότημα και εμπορικό κέντρο. Δεν είμαστε αντίθετοι στα γήπεδα. Σήμερα, όμως, δεν αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, στο όνομα των αναγκών για κάποιο γήπεδο κατασκευάζονται τεράστιες εγκαταστάσεις, μεγάλα εμπορικά κέντρα, που ικανοποιούν τη λογική της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού».
Σημείωσε δε ότι «ο νέος νόμος για τις "Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα" βρίσκει την πλήρη έκφρασή του στην πρόταση της διοίκησης του δήμου. Τα πάντα εκχωρούνται στο κεφάλαιο. Η ΕΕΣ θα έχει ζωή 105 χρόνια. Η εκμετάλλευση, δηλαδή, του δημοτικού χώρου, από ιδιώτες, θα είναι υπεραιωνόβια»...

Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
Συνεχίζεται με ομοφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Με ταχύτητα, και απόλυτη σύμπλευση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνεχίζονται οι διαδικασίες για την κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ «Παναθηναϊκός», αφού και στην προχτεσινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας αποφάσισε - με μόνη διαφωνία του επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρου Χαλβατζή - την αγορά των οικοπέδων από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας στο Βοτανικό, για τη συνέχιση του έργου, έναντι του τιμήματος των 20,6 εκατ. ευρώ.
Ο Σπ. Χαλβατζής στηλίτευσε το γεγονός ότι για το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ η κυβέρνηση θα δώσει περίπου 127 εκατ. ευρώ και άλλα 38 εκατ. ευρώ ο δήμος, σύνολο 165 εκατ. ευρώ. «Είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ετσι, η διοίκηση του δήμου (ΝΔ), σε απόλυτη συμφωνία με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Χρήστο Παπουτσή, όπως και αυτή του Γιάννη Δημαρά, για μια ακόμη φορά, «τα βρήκαν», προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της ΠΑΕ. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: