Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

«Το Φεστιβάλ αντανακλά πώς θέλουμε να είναι η ζωή μας στις διάφορες πτυχές της»


Αποκαλυπτικό για το χαρακτήρα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και για τη σχέση του με τον εκάστοτε χώρο όπου διεξάγεται είναι το παρακάτω απόσπασμα με τα λόγια του Δημήτρη Μητροπάνου. Ο Δ. Μητροπάνος θα συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις του κεντρικού Φεστιβάλ, στο πάρκο στο Ιλιον, με συναυλία το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη.
Το απόσπασμα αποτελεί προδημοσίευση από τη συνέντευξη που έδωσε ο καλλιτέχνης στον «Οδηγητή»:
«Δεν είναι τυχαίο ότι από όλα τα φεστιβάλ που γινόντουσαν παλιότερα, το μόνο που έμεινε είναι αυτό της ΚΝΕ.

Θυμάμαι το 1977 που κάθε μέρα μας έλεγαν να το κάνουμε και σε διαφορετικό μέρος και τελευταία εβδομάδα μας λένε ότι θα γίνει στο Περιστέρι σε ένα σκουπιδότοπο. Σου λέει "σιγά μην το κάνουνε"! Δουλέψαμε επί μία εβδομάδα, είχαμε καθαρίσει όλο το σκουπιδότοπο και βάλαμε μέχρι και γκαζόν. Ερχόντουσαν, το βλέπανε και δεν το πιστεύανε.
Δεν πηγαίναμε για να επωφεληθούμε από κάτι. Πηγαίναμε γιατί πιστεύουμε σε αυτό που γίνεται. Στο φεστιβάλ παρουσιάζεται ακριβώς αυτό που θέλουμε. Την τέχνη πώς τη θέλουμε, τη ζωή πώς τη θέλουμε. Αυτό είναι το νόημά του. Πώς θέλουμε να είναι η ζωή μας στις διάφορες πτυχές της. Προβάλλεται η συντροφικότητα, η συλλογικότητα, το πώς μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα, δουλεύοντας όλοι μαζί για κάποιο σκοπό. Υπηρετεί διάφορους στόχους και σκοπούς το Φεστιβάλ. Γι' αυτό συνεχίζει να υπάρχει. Το Φεστιβάλ για μένα είναι κομμάτι από τη ζωή μου. Ο λόγος ύπαρξης του Φεστιβάλ είναι η συντροφικότητα, η συλλογικότητα. Μέσα από το Φεστιβάλ δείχνουμε πως μπορούν να γίνουν πράξη τα όνειρα που έχουμε. Ετσι ήταν και έτσι παραμένει».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: