Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Καλύτερη η ζωή υπό τον κομουνισμό λένε οι μισοί Ρουμάνοι .

Και τώρα; Τι γίνεται τώρα; Ο κομμουνισμός δεν ήταν και τόσο κακός ε; Ούτε τόσο καταπιεστικός! Εξασφάλιζε ποιότητα ζωής! Τσ! Τσ! Τσ! Έχει γούστο να έχουν δίκιο οι οπισθοδρομικοί, οι ξυλινόγλωσσοι, οι δογματικοί,...ΚΚΕδες!  Ρε λες;
Θυμάμαι  κάποτε ο Χαρίλαος είχε πει ότι ο σοσιαλισμός θα επιστρέψει σύντομα , πιο ορμητικός πιο νεανικός! Ήταν καπου στα μέσα της 10ετίας του 1990. Δε σας κρύβω πως σε εκείνες τις συνθήκες πολλοί  ειρωνεύτηκαν. Α! ΡΕ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ, ΕΙΧΕΣ ΔΙΚΙΟ!




Μια «μάλλον θετική» αντίληψη του πληθυσμού για την εποχή που η χώρα βρισκόταν υπό το κομουνιστικό καθεστώς καταγράφει δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, καθώς 5 στους 10 Ρουμάνους εκτιμούν ότι η ζωή στη Ρουμανία ήταν καλύτερη την περίοδο εκείνη.
«Οι μισοί από τους ερωτηθέντες λένε πως η ζωή στη Ρουμανία ήταν καλύτερη πριν από το Δεκέμβριο του 1989 (οπότε έπεσε ο κομμουνισμός) ενώ το 23% θεωρεί ότι ήταν χειρότερη και το 14% πως ήταν παρόμοια» διευκρινίζει το ρουμανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τα Εγκλήματα του Κουμουνισμού και Μνήμης της Εξορίας (IICCMER) που δημοσιεύει αυτή τη δημοσκόπηση με το ινστιτούτο CSOP.
Το IICCMER υποστηρίζει πάντως πως η έρευνα «δεν μπορεί να αναγνωσθεί μονομερώς ως ένδειξη και μόνο μιας νοσταλγίας για το κομουνιστικό καθεστώς».
Η οικονομική κρίση που πλήττει αυτή τη στιγμή τη Ρουμανία είναι επίσης ένα «εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο» που εξηγεί αυτά τα αποτελέσματα, συνεχίζει το ινστιτούτο.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν πως η ζωή ήταν καλύτερη υπό τον κομουνισμό είναι η ασφάλεια της εργασίας (62%), το βιοτικό επίπεδο (26%) και η πρόσβαση στην ιδιοκτησία (19%).
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η Ρουμανία βρίσκεται εντός των πλαισίων του ανατολικοευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά την αντίληψη γι' αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009, το 72% των Ούγγρων πίστευε ότι το παρόν ήταν χειρότερο από την κομουνιστική περίοδο και την ίδια γνώμη είχε το 62% των Βουλγάρων και των Ουκρανών.

ΠΗΓΗ:TVXS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: