Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ενδοαστικοί διαξιφισμοί με αφορμή την εκλογή Γιούνκερ

Οι Εργατικοί επικρίνουν τους χειρισμούς του Ντ. Κάμερον στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής
Τα βέλη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών αντιμετώπισε χτες το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, για την τακτική του απέναντι στην εκλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με 26 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 2 κατά (από τις ηγεσίες Βρετανίας και Ουγγαρίας), στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Μέρος των επικρίσεων που δέχτηκε αφορούν στις «δυσκολίες» τής από δω και πέρα συνεργασίας ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αρκετοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος φάνηκαν να τη θέτουν υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας των προσβολών που φέρεται πως προσήψε στον Γιούνκερ ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Μάλιστα, ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ χαρακτήρισε «συντρίμμια» τη βρετανική στρατηγική «επαναδιαπραγμάτευσης» της θέσης του Λονδίνου στην ΕΕ, κατηγορώντας τον Κάμερον για «οπορτουνισμό» και «εσφαλμένες πολιτικές κρίσεις». Είναι φανερό ότι η όποια κριτική στον Βρετανό πρωθυπουργό έχει για αφετηρία το πώς καλύτερα θα μπορούσαν να υπηρετηθούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης στην ΕΕ και όχι βέβαια τα συμφέροντα του λαού της Βρετανίας.

Ο Κάμερον, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα», αναφέροντας ως παράδειγμα «τα τέσσερα χρόνια καλής συνεργασίας» με τον Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιχειρώντας να αποδείξει ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα για εκείνο το μέρος της βρετανικής αστικής τάξης και των μονοπωλίων που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.
Νωρίτερα, πάντως, Βρυξέλλες - Λονδίνο και Βερολίνο επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε μέσα στο Σαββατοκύριακο να συγχαρεί τηλεφωνικά τον Γιούνκερ για την εκλογή του, χαιρετίζοντας τη δέσμευση του τελευταίου να βρει «μία καλή συμφωνία για τη Βρετανία».
Ο Γιούνκερ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεσμεύεται να βρει μια «λύση στις πολιτικές ανησυχίες της Βρετανίας» και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλεέσπευσε να σημειώσει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι θα κάνει «ό,τι μπορεί» προκειμένου να κρατήσει τη Βρετανία στους κόλπους της ΕΕ. Χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο αποχώρησης του Λονδίνου από την ΕΕ «αδιανόητο», ο Σόιμπλε κατέληξε λέγοντας ότι «ιστορικά, πολιτικά, δημοκρατικά, πολιτισμικά, η Βρετανία είναι απόλυτα απαραίτητη για την Ευρώπη».
Το ταξικό εκπαιδευτικό σύστημα
Το ίδιο 24ωρο στο Λονδίνο, δημοσιοποιήθηκε το αποτέλεσμα έρευνας του «Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών» για τις σχολικές επιδόσεις 2.000 αριστούχων μαθητών δημοτικού, τις οποίες συνέκρινε με τη μετέπειτα πορεία τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έως την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Η έρευνα διαπίστωσε πως δεν είναι οι καλύτεροι, αλλά οι πλουσιότεροι μαθητές πάντα αυτοί που εξασφαλίζουν θέση στα λαμπρότερα πανεπιστήμια της χώρας...
Οι αριστούχοι μαθητές δημοτικού που προέρχονταν από την εργατική τάξη στις φτωχότερες περιοχές της Αγγλίας, πριν τις τελευταίες εκπαιδευτικές «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης Κάμερον, η έρευνα έδειξε πως η πλειονότητά τους δεν κατάφερε, μετά το λύκειο, να εξασφαλίσει θέση σε ένα από τα «καλά» πανεπιστήμια, στα οποία φοιτά η πολιτικοοικονομική ελίτ της Βρετανίας. Οι ερευνητές κατέγραψαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, «πόσο άδικο» είναι το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα, διαπιστώνοντας ότι τα «πιο λαμπρά μυαλά» έμεναν εκτός των καλύτερων πανεπιστημίων λόγω ταξικών ανισοτήτων.
Ακόμα πιο «ευέλικτα» ωράρια
Παράλληλα, ξεκίνησε στη Βρετανία η εφαρμογή νέας νομοθεσίας για μεγαλύτερη «ευελιξία» στα ωράρια εργασίας, με το πρόσχημα ότι αυτή τη ζητάνε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Κατά τα άλλα, η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται να προσπαθεί να βάλει φραγμό στα λεγόμενα συμβόλαια «μηδενικού χρόνου εργασίας», με τα οποία ο εργαζόμενος υπέγραφε για αποκλειστική συνεργασία με έναν εργοδότη, ακόμα κι αν αυτός ζητούσε τις υπηρεσίες του ελάχιστες ή και καμιά ώρα τη βδομάδα! Τέτοια συμβόλαια είχαν γενικευτεί, με συνέπεια μισθούς - πείνας και πενιχρά έως ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: