Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Στοιχεία για την κυριακάτικη λειτουργία στο Εμπόριο

Ενδεικτικά στοιχεία για τη λειτουργία των καταστημάτων την περασμένη Κυριακή 20 Ιούλη, μια από τις εφτά Κυριακές που τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά βάσει νόμου, παρουσίασε χτες η ΕΣΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η Συνομοσπονδία εμφανίζεται να αντιτίθεται στο μέτρο, στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκει, είναι να εφαρμοστεί ύστερα από «διάλογο» και με «στοχευμένο» τρόπο η κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ προκύπτουν από τηλεφωνική έρευνα σε τυχαίο δείγμα 227 εμπορικών επιχειρήσεων στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε ορισμένες άλλες περιοχές της Αττικής (Πειραιάς, Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Περιστέρι, Ν. Σμύρνη). Οπως προκύπτει, το 40% του συνόλου των καταστημάτων δεν άνοιξε την Κυριακή, ενώ μόνο στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό έφτασε στο 53%.
Από τα καταστήματα που άνοιξαν, το 78% δήλωσε ότι ο τζίρος της Κυριακής ήταν πολύ μικρότερος σε σύγκριση με άλλες Κυριακές. Το στοιχείο αυτό, που προβάλλει η ΕΣΕΕ, δείχνει ότι η Συνομοσπονδία παζαρεύει με την κυβέρνηση το πότε και με ποιους όρους θα απελευθερωθεί το ωράριο των καταστημάτων. Στην ίδια έρευνα, οι επιχειρηματίες βαθμολόγησαν το μέτρο του κυριακάτικου ανοίγματος από το 1 έως το 5, με βάση την αποτελεσματικότητά του στην αύξηση του τζίρου της επιχείρησης συνολικά και όχι μόνο την Κυριακή.
Με βάση τη βαθμολογία, η απόλυτη πλειοψηφία χαρακτηρίζει το μέτρο ως «τελείως αναποτελεσματικό», ενώ οριακές και διάσπαρτες είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν μεταξύ 3 και 5. Τέλος, το 64% δήλωσε ότι επιβαρύνεται από το άνοιγμα την Κυριακή, ενώ όλοι σχεδόν οι έμποροι απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν σκοπεύουν να προσλάβουν προσωπικό εξαιτίας της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Ριζοσπάστης
Τα γραφικά είναι από την σχετική έρευνα της ΕΣΕΕ δημοσιεύονται εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: