Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο ξένος τύπος για την ελεγχόμενη χρεωκοπία .

Σύμφωνα με τους «Financial Times», διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ για ένα σχέδιο «τριών σταδίων», προκειμένου να πάρει η Ελλάδα δάνειο ύψους μέχρι 50 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να επαναγοράσει μέρος του χρέους της στο 70% - 75% της ονομαστικής του αξίας, να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ στα 30 χρόνια και να μειωθεί το επιτόκιό του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε μια τέτοια περίπτωση, στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων θα προσφερθούν μία παράταση από 5 έως 10 χρόνια για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος και χαμηλότερα επιτόκια.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί ανώνυμη δήλωση τραπεζίτη, ο οποίος εκτιμά πως περίπου το 15%-20% του χρέους της Ελλάδας, συνολικού ύψους 330 δισ. ευρώ, μπορεί να αγορασθεί από την αγορά, αν το πακέτο αποφασισθεί φέτος, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το επόμενο έτος. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει με το «αζημίωτο», καθώς το κεφάλαιο θα διεκδικήσει να εντείνει η ελληνική κυβέρνηση την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και να παραταθεί το μνημόνιο.
Στο ίδιο πνεύμα, η γερμανική εφημερίδα «Koelner Stadtanzeiger», σε δημοσίευμά της επισημαίνει ότι «η ΕΕ και το ΔΝΤ θα επιμηκύνουν την αποπληρωμή των πιστώσεων της Ελλάδας μέχρι και 30 χρόνια. Επίσης στους ιδιώτες επενδυτές, που κατέχουν ομόλογα και χρεόγραφα πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, προτείνεται να διευρύνουν την λήξη των χρεογράφων κατά 15 με 20 χρόνια. Η λύση αυτή θα βοηθούσε την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάταξη χρεών. Ομως δεν θα επιλύσει το βασικό πρόβλημα: Την έλλειψη αξιοπιστίας της Ελλάδας στις αγορές. Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, επομένως η κάθοδος της χώρας στις χρηματαγορές παραμένει απαγορευτική».
Οπως επισημαίνεται στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», «τα χρέη, ανεξάρτητα από την επιτυχία του πακέτου εξυγίανσης, θα αυξηθούν μέχρι το 2014 και μόνο νέες πιστώσεις θα βοηθούσαν για να αποσοβήσουν τη χρεοκοπία. Εξαιτίας αυτού του φαύλου κύκλου η Ελλάδα είναι ήδη ντε φάκτο αφερέγγυα. Η ιδέα της ΕΕ για ένα "κούρεμα" του χρέους είναι άριστη. Ενα καινούργιο ξεκίνημα θα διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας από τα χρέη. Ευελπιστούμε ότι θα το αντιληφθεί και ο πρωθυπουργός της χώρας».
Αντίστοιχα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας «The Guardian» αναφέρεται ότι η ΕΕ διεξάγει παρασκηνιακές συνομιλίες για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, καθώς είναι έκδηλη η ανησυχία ότι η Ελλάδα «δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών χωρίς μια χρεοκοπία».
Τμήμα άρθρου απο το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: