Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Κεντρική Ομιλία Απεργιακής Συγκέντρωσης Π.Α.ΜΕ στις 23 Φλεβάρη


Συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Νέες και Νέοι
Στην συγκέντρωση μας, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (ΠΑΜΕ), της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), της ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ (ΠΑΣΥ), του ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (ΜΑΣ) και της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ) της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας της ελπίδας και της προοπτικής, έφτασε ένα μήνυμα ξεχωριστό από ένα νεαρό ισπανό.
Ένα μήνυμα συγκινητικό, φλογερό, γεμάτο δύναμη. Σας το μεταφέρουμε και σας καλούμε να δώσετε προσοχή. Αξίζει να μπει στην καρδιά και στο μυαλό όλων μας.
Υπογράφεται ως εξής : «Ένας νέος που δεν έχει μέλλον και το μόνο που του μένει είναι ο αγώνας ». Είναι ένα δικό μας παιδί. Είναι ανάμεσα μας και ας βρίσκεται μακριά στην Ισπανία. Είναι η φωνή πολλών παιδιών της Ελλάδας,  της Ισπανίας, της Ευρώπης, όλου του κόσμου .

Το μήνυμα που μας στέλνει λέει τα παρακάτω:
«Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι είσαστε ένα παράδειγμα ενότητας, αλληλεγγύης και κατανόησης μιας και ήδη έχετε καταλάβει ποια είναι η κατάσταση και είσαστε ικανοί να οργανωθείτε για να υπερασπίσετε αυτά που είναι δικά σας . Να συνεχίσετε να χτίζετε το μέλλον σας και να δείξετε στην κυβέρνηση σας και στην ευρωπαϊκή καπιταλιστική ένωση ότι δεν πρόκειται να σκύψετε το κεφάλι, ότι θα συνεχίσετε να αγωνίζεστε και ότι είσαστε σε θέση να προβάλετε μια άλλη λύση σε αυτό το απάνθρωπο σύστημα.
 Είστε ένα παράδειγμα προς μίμηση, είσαστε η ελπίδα πολλών ανθρώπων που πιστεύουν σε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα πιο δίκαιο. Είσαστε το έναυσμα που χρειαζόμαστε εδώ στην Ισπανία, για να αναζωπυρώσει την ελπίδα και τον αγώνα του λαού μου και σε όλη την Ευρώπη».
            Σας καλούμε  να υπογράψουμε και να στείλουμε όλοι μαζί την δική μας απάντηση .
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
            Το μέλλον που σου στερούν σύντροφε από την Ισπανία, το μέλλον που στερούν από τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας είναι στα χέρια μας . Θα το διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσον το δικαίωμα των παιδιών όλου του κόσμου να ζήσουν σε ένα κόσμο χωρίς ανασφάλεια και αβεβαιότητα . Σε έναν κόσμο που θα έχει σημαία του, το όλοι για έναν και ένας για όλους. Σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και χωρίς κρίσεις. 
  • Δεν θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις της βαρβαρότητας να βυθίσουν τα παιδιά μας στην απόγνωση, στην σαπίλα του καπιταλισμού.
  • Δεν θα συμβιβαστούμε ούτε στιγμή με την δικτατορία του κεφαλαίου.
               Μπορούν οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι να θέλουν να μας δέσουν χειροπόδαρα και να περάσουν αλυσίδες στην εργατική τάξη. Μπορεί να θέλουν τα παιδιά μας να ζήσουν χωρίς δικαιώματα, σκλάβοι στον 21ο αιώνα
              Μα δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας περάσουν αλυσίδες στο μυαλό και την καρδιά μας .Δεν θα μπορέσουν ποτέ να φυλακίσουν την σκέψη μας.
              Θα έρθει η ώρα ,  και δεν θα έρθει από μόνη της , για αυτό εργαζόμαστε καθημερινά , που θα σπάσουμε τις αλυσίδες, που θα επανακτήσουμε όχι μόνο όλα όσα μας αφαιρούν σήμερα αλλά και  θα γίνουμε αφέντες του πλούτου που παράγουμε.
             Ξέρουμε πως αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος, πως θα χρειαστούν σκληροί αγώνες και πολλές θυσίες.  Αυτό άλλωστε διδάσκει η ιστορία της τάξης μας, πως ότι κερδήθηκε, κερδήθηκε με ιδρώτα, πόνο και αίμα .
             Ξέρουμε πως δεν αρκούν κάποιες «στρακαστρούκες» και σπασμωδικές ενέργειες. Ο αγώνας αυτός θα κριθεί από την υπεροχή του συσχετισμού των δυνάμεων που πρέπει να γείρει αποφασιστικά υπέρ της λαϊκής συμμαχίας. Από την δύναμη της οργάνωσης στους τόπους δουλειάς αλλά και του σωστού προσανατολισμού.  Από την ικανότητα του κινήματος μας στον σωστό χρόνο να κινητοποιεί χιλιάδες εργαζόμενους με σωστά αιτήματα και να επιλέγει και τον χρόνο και τις μορφές πάλης που θα επιτίθεται
Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες
 Νέοι και Νέες
            Στην σημερινή μας συγκέντρωση είμαστε δεκάδες χιλιάδες. Πολλοί περισσότεροι από  την προηγούμενη συγκέντρωση μας .
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ  ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ.
           Αύριο θα είμαστε πολλοί περισσότεροι
           Απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να σταματήσει τα σχέδια που έχει ετοιμάσει  και έχει σε εξέλιξη για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την οριστική κατάργηση του 8ωρου, της Κυριακάτικης αργίας.
          Σας καλούμε σε διαρκή αγώνα εργοστάσιο το εργοστάσιο, κλάδο τον κλάδο, να ορθώσουμε ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης.
         Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των νέων ζευγαριών  με βάση τις προτάσεις μας. Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε παραπέρα υποβάθμιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και των κοινωνικών παροχών.
Νέοι και Νέες
          Το κίνημα μας έρχεται από πολύ μακριά και τραβά για πολύ μακριά.
            Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ανατρέψουμε όχι μόνο  μνημόνια, αντιλαϊκούς νόμους και αντιλαϊκές κυβερνήσεις, αλλά την ίδια την μήτρα που τα γεννά -την καπιταλιστική ιδιοκτησία.
           Όσοι νομίζουν ότι μπορούμε να αντισταθούμε και να νικήσουμε την «σιδερένια φτέρνα» των μονοπωλίων με σπασμωδικές, ασυντόνιστες και πρόχειρες ενέργειες δεν έχουν ιδέα από ταξική πάλη ή κοροϊδεύουν.
           Αλήθεια όσοι μας καλούν να περιορίσουμε τον αγώνα ως το να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,  τι προτείνουν να μπει στην θέση της; Χαλίφης στη θέση του χαλίφη; Να φύγει ο Μουμπάρακ όπως έγινε στην Αίγυπτο και να έρθει ένας άλλος Μουμπάρακ ; Το πρόβλημα για τον λαό δεν είναι να αλλάξει το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης και να παραμείνουν στην θέση τους τα μονοπώλια αλλά να αλλάξει χέρια η εξουσία.
           Αγώνας για άλλη πολιτική, για εργατική λαϊκή εξουσία. Αν δεν υπάρχει τέτοιος προσανατολισμός οι αγώνες θα οδηγούνται σε αδιέξοδο, θα ξεφουσκώνουν.
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες , Νέες και Νέοι
          Ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούν το κίνημά μας, ως ένα κίνημα εκτός ορίων και νόμων και πολλοί είναι αυτοί που κραυγάζουν πως πρέπει να επιβληθεί η νομιμότητα
         Νομιμότητα ενάντια :
  • Στον ναυτεργάτη που διεκδικεί αξιοπρεπές μεροκάματο.
  •  Στον εργαζόμενο στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εναντιώνεται στο άθλιο κυβερνητικό νομοθέτημα της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών, της αύξησης των εισιτηρίων και της ισοπέδωσης των δικαιωμάτων του.
  • Στο σπουδαστή και το φοιτητή που απαιτεί σύγχρονη δωρεάν αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία .
  • Σε κάθε ελευθεροεπαγγελματία βιοτέχνη και μικρό έμπορα που εναντιώνεται στη επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών στην άγρια φορολογία.
  • Στον αγρότη που τον ξεκληρίζουν και που παλεύει να μείνει στην γη του, να μπορεί να ζει από την δουλειά του .
  • Στον κάτοικο της κερατέας που αμύνεται ενάντια στα σχέδια που κάνουν την διαχείριση των σκουπιδιών μια χρυσοφόρα «μπίζνα» για κάποιους μεγάλο-καπιταλιστές .
  • Σε όσους ανοίγουν τις μπάρες στους δρόμους αρνούμενοι να πληρώσουν τα χαράτσια που έχουν επιβάλει οι πολυεθνικές και οι μεγαλοεργολάβοι .
                 Σκόπιμα τσουβαλιάζουν την μαζική λαϊκή αντίσταση και την ανυπακοή στην αντιλαϊκή πολιτική τους με τους προβοκάτορες που ανθούν στους μηχανισμούς του κράτους και των εργοδοτών για να πείσουν για το πόσο αναγκαίο είναι να επιβληθεί η νομιμότητα τους δηλαδή το τσάκισμα του κινήματος.
            Αρνούμαστε την νομιμότητα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών να μας επιβάλουν μισθούς Ινδίας και Κίνας για να αυξήσουν τον πλούτο που έχουν στις ελβετικές τράπεζες.
Πλούτος που ξεπερνά τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό διπλάσιο από το δημόσιο χρέος της χώρας.
            Ποιος νόμος και ποια νομιμότητα επιβάλει ο άνεργος να ζει με ψίχουλα, ο συνταξιούχος να στέκεται με τις ώρες στις ουρές, να πληρώνει χρυσάφι για το φάρμακο που έχει ανάγκη για να γιατρευτεί, ο ανασφάλιστος να μην έχει γιατρό, να πληρώνουμε για να μορφώσουμε τα παιδιά μας;
           Το δικό τους κάλεσμα στην νομιμότητα αφορά την διατήρηση και την αύξηση των άνομων κερδών τους και της εξουσίας τους.
           Το δικό μας σύνθημα της ανυπακοής και της απειθαρχίας στην αντιλαϊκή πολιτική στους αντιλαϊκούς τους νόμους, αφορά άμεσα την ζωή μας την επιβίωση μας και το μέλλον των παιδιών μας.
           Μας καλούν να δείξουμε υπευθυνότητα να καθίσουμε στο τραπέζι να κάνουμε διάλογο όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και  του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ αλλά και στις κορυφαίες οργανώσεις των άλλων εκτός της εργατικής τάξης κινημάτων.
          Μας καλούν να μην είμαστε αδιάλλακτοι να συναισθανθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης, να βάλουμε πλάτη να ξεπεραστεί η κρίση, με θρασύτητα μας χρεώνουν και την ευθύνη για την κρίση λέγοντας μας ότι τα προηγούμενα χρόνια ζούσαμε με δανεικά και πως μαζί τα τρώγαμε.
          Έχουμε απορρίψει άπαξ και δια παντός τα κηρύγματα των κοινωνικών διαλόγων και της συναίνεσης. Τα παραμύθια ότι η ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου μπορεί να συνδυαστεί και να συνυπάρξει με τα εργατικά δικαιώματα και τις καταχτήσεις.
           Τα πληρώσαμε και τα πληρώνουμε ακριβά αυτά τα παραμύθια και τις αυταπάτες. Αποτέλεσμα αυτών των διαλόγων και αυτής της ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας και των κερδών είναι :
  • τα χαμένα δικαιώματα και οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης.
  • Η επιδείνωση της θέσης των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
             Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου έχουν τεράστιες ευθύνες. Συμφωνούν σε όλη την γραμμή και τσακώνονται για τα δευτερεύοντα.
            Το πρόβλημα τους είναι πως με τις λιγότερες κοινωνικές αντιστάσεις και αντιδράσεις θα εξαφανίσουν κάθε εργατικό δικαίωμα, θα ιδιωτικοποιήσουν ολοκληρωτικά την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, τα δάση, τις παραλίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη των καπιταλιστών και για σήμερα και για τις επόμενες 10ετίες.
            Ο λύκος είναι μπροστά μας και δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για τον «ντορό».
            Οριστική και μαζική εγκατάλειψη αυτών των κομμάτων και των εκπροσώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ είναι ο πραγματικός μονόδρομος για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
            Σε κάθε τόπο δουλειάς σε κάθε γραφείο σε κάθε γειτονιά να χτίσουμε γερά μαζικά  ταξικά συνδικάτα, λαϊκές επιτροπές.  Κάθε τόπος δουλειάς να μετατραπεί σε κάστρο αντίστασης αλληλεγγύης και συσπείρωσης όλου του κλάδου, όλης της πόλης.
            Σε μετερίζι υπεράσπισης δικαιωμάτων και κατακτήσεων ώστε να μην περάσει ο οδοστρωτήρας της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων και της νέας αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το ξεπούλημα του λαϊκού πλούτου, να μην κλείσουν σχολεία νοσοκομεία και ιατρεία ,κλινικές και παραρτήματα του ΙΚΑ.
            Και μέσα από αυτούς τους αγώνες θα κτίσουμε ένα κίνημα μαζικό ταξικό που θα αγκαλιάζει την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Θα πατά γερά στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους. Ένα κίνημα που θα συνενώνει όλους ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, χρώμα ,φυλή και εθνικότητα.
            Απαλλαγμένο από συντεχνιακές αντιλήψεις, από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, από την επίδραση της εργατικής αριστοκρατίας.
            Μέσα σε αυτούς τους αγώνες θα  συγκεντρώνουμε και θα προετοιμάζουμε τις  δυνάμεις μας για την συνολική και σαρωτική αντεπίθεση μας.
            Για να αλλάξει όχι μια αντιλαϊκή κυβέρνηση αλλά για να αλλάξει οριστικά η τάξη που ασκεί την εξουσία. Να περάσει η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης.
            Στον αγώνα μας αυτόν δεν είμαστε μόνοι μας. Οι λαοί αργά βασανιστικά σηκώνουν κεφάλι. Το επιβεβαιώνει ο λαϊκός ξεσηκωμός στην Αίγυπτο και την Βόρειο Αφρική αλλά και οι αγώνες που ξεσπούν ακόμα και στην ίδια την μητρόπολη του καπιταλισμού τις ΗΠΑ.
            Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μας ότι η ήττα του εργατικού, του λαϊκού, του σοσιαλιστικού κινήματος δεν είναι παρά ένα οδυνηρό μεν αλλά προσωρινό ιστορικό πισωγύρισμα
            Στέλνουμε και από την σημερινή μας συγκέντρωση, για μια ακόμα φορά τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς και εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους λαούς αυτούς που δίνουν αιματηρή μάχη, για να απαλλαγούν από τις βάρβαρες εκμεταλλευτικές εξουσίες που τους έχουν καθίσει στον σβέρκο.
            Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις μαζικές δολοφονίες, την βία και την καταστολή που με την στήριξη του διεθνούς ιμπεριαλισμού, η αστική τάξη αυτών των χωρών επιδιώκει να διατηρήσει τα αντιλαϊκά της καθεστώτα και τα προνόμια της. Είναι μαζί μας και είμαστε μαζί τους.
            Σας καλούμε όλους και όλες , όλη η εργατική λαϊκή οικογένεια με αποφασιστικότητα μαζικά να προετοιμάσουμε την επόμενη μαζική εκδήλωση του κινήματος μας, αν βεβαίως δεν μεσολαβήσουν εξελίξεις που να επιβάλουν άλλες άμεσες ενέργειες, που θα είναι το συλλαλητήριο στο σύνταγμα και σε όλες τις πλατείες των νομών της χώρας μας στις 10 Μάρτη.
            Εκδηλώσεις που αποτελούν συνέχεια και κλιμάκωση της δράσης μας και είναι αφιερωμένες στην παγκόσμια ημέρα της 8 Μάρτη προς τιμή των εργατριών της Νέας Υόρκης το 1857 που έπεσαν στο αγώνα για την κατάχτηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της εργατικής τάξης για την κοινωνική απελευθέρωση.
            Ας κλείσουμε την σημερινή μας συγκέντρωση με το σύνθημα :
ΤΑΞΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ – ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ
ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΛΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: