Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση των κρατικών χρεών;

Τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν σχέση με τα ελλείμματα και τα χρέη. Τα ελλείμματα οφείλονται στις παροχές και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, στο κόστος της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ΕΕ, που συνοδεύεται από τη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής, τη στασιμότητα της αγροτικής παραγωγής, τη μεταφορά κεφαλαίων στις εξωτερικές αγορές, γενικότερα τις συνέπειες της απελευθέρωσης της αγοράς, και στον ανταγωνισμό. Στις στρατιωτικές δαπάνες για τους επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σκοπούς. Στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων (κόστος έργων, κόστος διεξαγωγής τους) από τους οποίους ωφελήθηκαν μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Και τα χρέη στο γεγονός ότι το κράτος χρεώνεται, για να πληρώνει όλα τα παραπάνω. Επομένως, είναι μεγάλο ψέμα ότι τα μέτρα θα αντιμετωπίσουν το χρέος που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, δίνοντάς του χρήμα για να γιγαντώνεται. Δεκάρα τσακιστή δε θα μπει στα κρατικά ταμεία από τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις. Τι κερδίζουν τα κρατικά ταμεία π.χ. από τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα;
Ολα τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα έχουν σχέση με τη διαχείριση της βαθιάς οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού και την έξοδο της καπιταλιστικής οικονομίας απ' αυτήν σε βάρος της εργατικής τάξης, του λαού και σε όφελος του κεφαλαίου. Τι κάνουν τα μέτρα; Μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης. Οι εργάτες φτηναίνουν για το κεφάλαιο. Οι καπιταλιστές καταναλώνουν λιγότερο κεφάλαιο για την αγορά της, δηλαδή πληρώνουν τους εργάτες αρκετά λιγότερο απ' αυτό που χρειάζεται η εργατική οικογένεια για να καλύψει τις ανάγκες της. Επιδίωξή τους είναι να αυξάνουν την εκμετάλλευση, για να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ετοιμάζουν το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Και τα μέτρα είναι μόνιμα, ενώ συνεχώς θα παίρνονται νέα.
Εξοδος από την κρίση στο πλαίσιο του καπιταλισμού μπορεί να γίνει μόνο με καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, καταστροφή κεφαλαίου, υποτίμηση, απαξίωση, οι όροι αυτό υποδηλώνουν, καταστροφή του. Αυτό προσπαθούν να αποφύγουν, λέγοντας να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, γι' αυτό επιβάλλουν τα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, χρεοκοπώντας την εργατική τάξη, το λαό. Μέχρι τώρα, διαχειρίζονται την κρίση, έτσι ώστε να εκφραστεί μόνο με καταστροφή εργατικής δύναμης. Θέλουν να γλιτώσουν την καταστροφή κεφαλαίου, πράγμα αναπόφευκτο. Αλλά καταστρέφουν την εργατική τάξη για να βγει όσο γίνεται πιο αλώβητο το κεφάλαιο από την κρίση. Αλλωστε, εκτός από την εργατική τάξη, η κρίση χτυπά και τα μικρομεσαία στρώματα, και αυτά καταστρέφονται από την κρίση και την πολιτική που εφαρμόζεται.
Για την εργατική τάξη, το λαό, διέξοδος από την κρίση είναι η αντιμονοπωλιακή πάλη, με στόχους για την ικανοποίηση όλων των αναγκών του, πάλη να μην πληρώσει ο ίδιος την κρίση και το χρέος, που δημιούργησε η πλουτοκρατία ληστεύοντάς τον. Τώρα να απεγκλωβιστεί από τα κόμματά της, να αντεπιτεθεί οργανωμένα για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, πάλη που να οδηγεί στην ανατροπή του καπιταλισμού, στη λαϊκή εξουσία και οικονομία, με αποδέσμευση από την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: