Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Το πλάνο για επέμβαση σε Ιράκ και Συρία θα ανακοινώσει την Τετάρτη o Oμπάμα ....

...«Αξιοποιώντας» τη δράση του Ισλαμικού Κράτους

Την στρατηγική για μία ενδεχόμενη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία, αξιοποιώντας την δράση των λεγόμενων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους -που οι αμερικανοί και άλλοι ιμπεριαλιστές μέχρι πρόσφατα στήριζαν και ενίσχυαν- θα παρουσιάσει ο Μπαράκ Ομπάματην Τετάρτη ενώπιον του Κογκρέσου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκφωνήσει ομιλία με στόχο να "περιγράψει ποιό θα είναι το σχέδιο" και την Τρίτη θα συναντήσει τους ηγέτες του Κογκρέσου για να τους ζητήσει τη στήριξή τους "προς το σχέδιο αντιμετώπισης των τζιχαντιστών" οι οποίοι ελέγχουν τμήματα της Συρίας και του Ιράκ. «Θέλω απλά ο αμερικανικός λαός να καταλάβει τη φύση της απειλής και με ποιόν τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε και να έχει εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε», είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC "Meet the Press", η οποία προβλήθηκε σήμερα και μαγνητοσκοπήθηκε χθες Σάββατο. "Η επόμενη φάση είναι να ξεκινήσουμε επιθέσεις", είπε.
Η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της επετείου της 11ης Σεπτέμβρη 2001, πράγμα που συνδέεται σε ρεπορτάζ αμερικανικών δικτύων με τις αναφορές "για πόλεμο ενάντια στη τρομοκρατία", οι οποίες επανέρχονται.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι "δεν πρόκειται για κάτι ανάλογο με τον πόλεμο στο Ιράκ" θέλοντας να προλάβει αντιδράσεις ωστόσο είπε: «Θα αποτελέσουμε τμήμα μίας διεθνούς συμμαχίας, η οποία θα πραγματοποιεί αεροπορικά πλήγματα για την υποστήριξη των ενεργειών των ιρακινών χερσαίων δυνάμεων και των κουρδικών». Άλλες εννέα χώρες έχουν συμφωνήσει να ενταχθούν στον "πυρήνα" αυτής της συμμαχίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ βρίσκονται σε αποστολή στην περιοχή προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο. "Θα τους αποδυναμώσουμε συστηματικά. Θα συρρικνώσουμε τα εδάφη που ελέγχουν και στο τέλος θα τους νικήσουμε", είπε ο Ομπάμα.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο αν θα δώσει εντολή για αεροπορικά πλήγματα στη Συρία. «Η στρατηγική μας τόσο για το Ιράκ όσο και για τη Συρία είναι ότι θα καταδιώξουμε τους τζιχαντιστές του ΙΚ και τους πόρους τους όπου κι αν αυτοί βρίσκονται».
Τόνισε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον θα χρειαστεί τη «βοήθεια» κρατών της περιοχής, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: