Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Σε δύο «δόσεις» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σε δύο «δόσεις» θα οριστικοποιηθούν τα νέα σκληρά μέτρα που απασχολούν τα παζάρια της κυβέρνησης με την τρόικα. 
Το βράδυ της Τετάρτης το οικονομικό επιτελείο είχε τηλεδιάσκεψη προπαρασκευαστικού χαρακτήρα με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Την επόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής της τρόικας θα έρθουν στην Αθήνα, ενώ ήδη έχουν φτάσει τα τεχνικά κλιμάκια. Η πρώτη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οριστικοποιήθηκε για την προσεχή Τρίτη 30 Σεπτέμβρη.
Η πρώτη επίσκεψη της τρόικας θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες και θα αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το Ασφαλιστικό, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και την «απελευθέρωση» των πλειστηριασμών.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (10-12 Οκτώβρη), ενώ αμέσως μετά θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup (13 Οκτώβρη). Στη συνεδρίαση αυτή, η «5η αξιολόγηση» του Μνημονίου θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα.
Μετά το Eurogroup, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα, για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων. Η συγκεκριμένη φάση της διαπραγμάτευσης θα συμπέσει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών ελέγχων που διενεργεί η ΕΚΤ για τις τράπεζες.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να ολοκληρωθεί η «5η αξιολόγηση» για να ξεκινήσει αμέσως μετά η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού κρατικού χρέους, ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση για τους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους. Για τον ίδιο λόγο, της μεγαλύτερης «ελευθερίας» κινήσεων για τη στήριξη της πλουτοκρατίας, επιδιώκει να μην υπογράψει νέα δανειακή σύμβαση. Σε κάθε περίπτωση, οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν απαρέγκλιτα, όποιο μείγμα διαχείρισης και αν επιλεγεί, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: