Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΚΕΑΟ άρχισε σαφάρι σε βάρος και των αγροτών

Ασφαλισμένη που δεν είχε να καταβάλει τις εισφορές στον ΟΓΑ απειλείται τώρα με κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων
Το «ραβασάκι» του ΚΕΑΟ που παρέλαβε η ασφαλισμένη του ΟΓΑ
Μετά από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους οποίους η κυβέρνηση στοχοποίησε για την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών προς το ασφαλιστικό τους ταμείο, όπως αποκάλυψε χτες με το πρωτοσέλιδό του ο «Ριζοσπάστης», σειρά τώρα παίρνουν οι αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι μέσω του ΚΕΑΟ η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου κυνηγητό σε βάρος των φτωχών και ανήμπορων να τα βγάλουν πέρα φτωχομεσαίων αγροτών και μικρών ΕΒΕ.
Από αυτήν την άποψη, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εργαζόμενης σε συσκευαστήρια φρούτων που δούλευε εποχικά το καλοκαίρι και ο εργοδότης την ασφάλιζε υποχρεωτικά στον ΟΓΑ αντί για το ΙΚΑ (υπάρχει σχετική διάταξη). Με τον τρόπο αυτό, η επιχείρηση πλήρωνε χαμηλότερες εισφορές.
Εξαιτίας της ασφάλισης στον ΟΓΑ, η συγκεκριμένη εργαζόμενη, όπως και χιλιάδες άλλοι εποχικοί, αν και μισθωτή, δεν μπορούσε να καταφύγει στο ταμείο ανεργίας για το διάστημα που έμενε άνεργη, ούτε δικαιούνταν κανένα επίδομα. Παρόλ' αυτά, αφού έτσι κι αλλιώς ασφαλιζόταν από τον εργοδότη της στον ΟΓΑ για την περίοδο που δούλευε στο συσκευαστήριο, πλήρωνε από την τσέπη της τους υπόλοιπους μήνες στον ΟΓΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει μέσω του Οργανισμού κάποια σύνταξη στο μέλλον.

Κάποια στιγμή, η συγκεκριμένη εργαζόμενη έχασε την εποχιακή της απασχόληση, αλλά και κάθε εισόδημα, με αποτέλεσμα ν' αδυνατεί να συνεχίσει την ασφάλιση στον ΟΓΑ. Μάλιστα, επειδή δεν είχε το παραμικρό εισόδημα, έμεινε και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Τώρα ο ΟΓΑ της ζητά να καταβάλει όλες τις εισφορές που είχαν συσσωρευτεί από το 2007 έως το 2013, την περίοδο δηλαδή που η ασφαλισμένη δεν είχε κανένα εισόδημα. Με την ενεργοποίηση του ΚΕΑΟ, η κυβέρνηση της στέλνει το σχετικό ραβασάκι («Ατομική Ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών») και την απειλεί με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για το ποσό των 6.426,30 ευρώ, αν μέσα σε 20 μέρες δεν ξοφλήσει ή δε ρυθμίσει τις οφειλές!
Αντί δηλαδή το κράτος να προστατέψει έναν άνθρωπο που εξαιτίας της κρίσης έχασε το εισόδημά του και την ασφάλισή του, τον κυνηγάει από πάνω, ενεργοποιώντας σε βάρος του την αντιλαϊκή νομοθεσία που προβλέπει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος όλων των μικροοφειλετών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εργασίας, έως και τον περασμένο Ιούλη, στο ΚΕΑΟ είχαν διαβιβαστεί από τον ΟΓΑ τα ληξιπρόθεσμα χρέη 25.566 αγροτών, σε βάρος των οποίων ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Το ύψος της συνολικής οφειλής αυτών των αγροτών προς τον ΟΓΑ ανέρχεται στο ποσό των 187.633.047 ευρώ. Δηλαδή η μέση οφειλή για κάθε αγρότη είναι 7.340 ευρώ (!), τη στιγμή που μόνο 833 επιχειρηματίες - οφειλέτες προς το ΙΚΑ χρωστάνε ποσά που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ έκαστος και η συνολική τους οφειλή προς το Ταμείο φτάνει τα 2,9 δισ. ευρώ!
Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: