Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

 ΟΟΣΑ: Μεγάλη μείωση μισθών στην Ελλάδα, στο 27% η ανεργία και το 2015

Μείωση 5% ετησίως των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα καταγράφει από το 2009 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ενώ δεν αποκλείει νέες μειώσεις. Στην έκθεση του για τις προοπτικές απασχόλησης εκτιμά πως στην Ελλάδα η ανεργία θα είναι στο 27% και το 2015.
Ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως «αν και η μεγάλη μείωση των μισθών συνέβαλε στη μερική αντιστροφή της διαφοράς που υπήρχε με τη Γερμανία όσον αφορά στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η αύξηση της ωριαίας παραγωγικότητας της εργασίας παρέμεινε επίμονα αρνητική από την αρχή της κρίσης» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως δεν αποκλείει και νέα μείωση μισθών.
Άλλωστε αναφέρει πως η λήψη σκληρών μέτρων είναι μονόδρομος υποστηρίζοντας πως «περαιτέρω προσαρμογές των μισθών θα είναι πιθανόν δύσκολο να γίνουν και θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των φτωχών εργαζομένων. Για τον λόγο αυτόν, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα στις αγορές προϊόντων και να προωθηθούν πολιτικές στην αγορά εργασίας που ευνοούν τη μετακίνηση των εργαζομένων μεταξύ των τομέων».
Για την ανεργία στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα παραμείνει υψηλή περί το 27% έως το τέλος του 2015 και αναφέρει πως το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από το 49% στο 71% μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2007 και του πρώτου τριμήνου του 2014.
Επιπλέον στην έκθεση υπάρχει η παραδοχή πως «οι Έλληνες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν υπερβολικές εργασιακές απαιτήσεις με ανεπαρκείς πόρους για να καλύψουν τις απαιτήσεις της εργασίας τους. Αυτή η κατάσταση δεν εμποδίζει μόνο την παραγωγικότητα, αλλά μπορεί να έχει ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων».
Παρόλα αυτά όμως συστήνει την πεπατημένη οδό των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας και επιδότησης των επιχειρήσεων.  
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: